Hegedűs Dániel: Nyugaton a helyzet változatlan

szerző
Hegedűs Dániel
publikálva
2016/43. (10. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az október 2-i népszavazás ténye és körülményei, az érvénytelensége ellenére végsőkig erőltetett, értelmetlen alaptörvény-módosítás, majd az ország vezető független napilapjának október 8-i cinikus kivégzése újra a nemzetközi érdeklődés középpontjába helyezte Magyarországot.

Mindkét esetben újabb határvonalakat lépett át a magyar kormány. Ám míg a népszavazási fiaskó elfedésének szándéka talán érthetővé teszi azt a kétségbeesett gátlástalanságot, amivel az alaptörvény-módosítás színjátékát az Orbán-rezsim mozgatja, a Népszabadság ügye (újabb) ki nem kényszerített hiba volt. Bár még nem sikerült rekonstruálni az eset gazdasági és politikai szála közötti egyértelmű összefüggést, a határainkon túl (is) mindenki tisztában van vele: a király meztelen. A Népszabadság esete óta senki nem érvelhet hiteles módon amellett, hogy Magyarországon alapvetően és végső soron mégiscsak érvényesül a sajtószabadság és demokrácia. Ráadásul míg a kvótareferendum gond nélkül beilleszthető volt az orbáni pávatánc rendjébe – hiszen a népszavazásnak semmifajta tényleges következménye nem volt az uniós jog szempontjából, ahogy várhatóan az alaptörvény módosításának sem lesz –, addig a Népszabadság agresszív felszámolását bajosan tudná visszacsinálni a kormány, ha a szükség mégis úgy hozná. S előbb-utóbb úgyis felszínre kerülnek a ma még hiányzó mozaikdarabok. Ha az Origo mintájára bántak volna el Orbánék a napilappal, az talán nem váltott volna ki ilyen felháborodást a nemzetközi porondon: a megszüntető döntés keresetlen brutalitása viszont magáért beszélt.

Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének és Gianni Pittellának, az EP szociáldemokrata frakcióvezetőjének elítélő nyilatkozatai, a nemzetközi sajtó kitüntető figyelme sokakban kelthette azt a benyomást, hogy a politikai együttállás ismét lehetőséget nyitott az unió és az ország más meghatározó nemzetközi partnerei előtt a magyar kormánnyal szembeni határozott kiállásra.

Drága tévedés

Ám mint oly sok esetben a 2011-es médiatörvény, a 2013-as negyedik alaptörvény-módosítás vagy a 2014-es szabad, de nem méltányos választások óta, a nemzetközi figyelem pár nap elteltével lanyhulni kezdett.

Magyarország meghatározó partnerei – mindenekelőtt az Egyesült Államok és Németország –, akik az elmúlt évek során nyíltan vagy kevésbé nyíltan konfrontálódtak Budapesttel, a közelgő választások miatt a belpolitikájukra koncentrálnak. Tény az is, hogy amúgy is drasztikusan kevesebb figyelem és erőforrás összpontosul a romos magyar demokráciára. A fő partnerek háttérbe húzódásával párhuzamosan nő az Európai Bizottság pozíciójának a jelentősége. Ezért aggasztó az, hogy Magyarország demokratikus kisiklása és a kormány destruktív Európa-politikája ellenére a bizottságnak nincs koordinált „Magyarország-politikája”, nincs egységes politikai stratégiája, ami az illiberális és antidemokratikus budapesti rezsimmel való együttélést valamiféle keretbe rendezné. Csak eseti technokrata válaszai vannak. Miközben a kohéziós források kifizetését Brüsszel az átláthatatlan döntéshozatali rendszerre hivatkozva éppen felfüggesztette (2014 tavasza után másodjára), a paksi nukleáris beruházást minden korábbi versenyjogi aggálya ellenére most jóváhagyni készül. A Népszabadságról október 10-én tartott tájékoztatóján a bizottság sajtószóvivője leszögezte, hogy a brüsszeli testület élénk figyelemmel kíséri a napilap bezárásának körülményeit – aztán hozzátette azt is, hogy a bizottság hatásköre szerfölött szűk e tekintetben.

Mit akarnak a Nyugattól?

Mit akarnak a Nyugattól?

Fotó: Sióréti Gábor

A formális jog alapján – a paksi beruházás kivételével – nehezen vitatható a bizottság álláspontja. De az is igaz, hogy az uniós források felhasználását fertőző korrupció, a közbeszerzési szabályok kijátszása és a médiapluralizmus maradékainak a felszámolása mind egy kulcsra járnak. A bizottságnak lenne lehetősége politikusabb jogértelmezésre és a Magyarországgal szembeni politikusabb fellépésre. Ez csak szándék és bátorság kérdése.

Csakhogy mind az Európai Bizottság, mind a bilaterális partnerek reakcióit kezdettől az eseti költség-haszon számítás határozta meg. A 2010 utáni években, amíg a demokrácia magyarországi kisiklását elszigetelt jelenségnek lehetett gondolni, a rezsim megregulázásából származó politikai haszon is jelentéktelennek tűnt. Partnereink inkább az együtt­élésre rendezkedtek be. Ahogy a rezsim a fékek és ellensúlyok rendszerének újabb elemeit iktatta ki, s mind szorosabb kontroll alá vonta a magyar politikát és gazdaságot, miközben demokratikus támogatottsága továbbra is érintetlennek tűnt, az esetleges politikai konfrontáció költségei csak nőttek – a haszon pedig továbbra is kétséges maradt. Aztán 2015 után, leginkább a menekültválságnak „köszönhetően” a „magyar modell” szélesebb európai kontextusban is sikerrel tudta elhelyezni önmagát. Innentől kezdve nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán európai szintű kihívást jelent. A miniszterelnök az európai jobboldali-populista erők szimbolikus figurájává nőtte ki magát, s kritikusai szándékolatlan, ám intenzív támogatása mellett olyan nemzetközi képet sikerült kiépítenie, ami a konfrontáció költségeit egyenesen megsokszorozta. Minden egyes elszalasztott politikai lehetőség, be­avatkozásra alkalmat kínáló, de kiaknázatlanul hagyott ügy után csak tovább nőtt a helyzet kezelésének politikai ára. Míg az elején viszonylag egyszerű lett volna felmutatni a stoptáblát, mára ez már közel lehetetlenné vált.

Néma gyerek szavát

Ma szinte a teljes magyar demokratikus ellenzéki tábor osztja azt a diffúz meggyőződést, hogy Európának többet kellett volna tennie a magyar demokrácia védelmében – ám aligha akad bárki, aki meg tudná válaszolni, hogy mit és hogyan. Sem az unió, sem hazánk meghatározó külpolitikai partnerei nem tudnak a demokratikus ellenzék számára választást nyerni, nem tudják megbuktatni a fennálló hatalmat. De ha az ellenzék mégis politikai erőforrásként óhajt tekinteni névleges szövetségeseinkre, a nyugati demokráciákra, érdemes lenne először is végiggondolni, hogy mit is vár tőlük. Kritikus sajtónyilatkozatokat? Ebben ma sincs hiány. De támogatnák-e az ellenzéki pártok az Európai Bizottságot abban, hogy Lengyelország után Magyarországgal szemben is alkalmazza az ún. „jogállamisági eljárást”? Erre jogalapot a Kúria és az Alkotmánybíróság népszavazási döntéseiben, vagy a közigazgatási bíróságok tervezett „reformjában” e percben is tudnánk találni; ráadásul az eljárás a jogállamiság rendszerszintű érvényesülését vizsgálja az adott tagállamban, s így az elmúlt hat év alkotmánymérnöksége bőven szolgáltatna egyéb jogalapot is. S vajon támogatnák-e az ellenzéki pártok a kohéziós források tartós felfüggesztését vagy akár elvonását, mint a magyar kormány politikájára adott választ?

Az „ellenzéki külpolitika” az elmúlt hat évben alapvetően két tevékenységben merült ki: a messiásvárásban és a külföldi aktorok buzgó tájékoztatásában. Miközben ellenzéki politikusok az Európai Parlamentben vagy diplomáciai csatornákon rendre elmondják, hogy milyen rémes a helyzet Magyarországon, azt már – s talán önhibájukon kívül – képtelenek megfogalmazni, hogy mik lennének az elvárásaik és ezek hogyan illeszkednének saját politikai lehetőségeikhez. A nemzetközi partnerek szemében a mai demokratikus ellenzék az erőforrások hiánya miatt nem valós hatalmi alternatíva – ez a nemzetközi közösség passzivitásának egyik meghatározó oka. Ha a demokratikus Magyarország érdemben számítani szeretne a nemzetközi közösség egyes tagjainak és az Európai Unió intézményeinek támogatására az egyre autokratikusabb rendszerrel szemben, az ellenzéki erőknek meg kell változtatniuk a nemzetközi szereplők Magyarországgal kapcsolatos költség-haszon számításait. Ehhez pedig az ellenzéknek láthatóbbá kell válnia nemzetközi szinten. Fel kell élesztenie és kiaknáznia az évek óta elhanyagolt pártdiplomáciai csatornákat. Képesnek kell lennie egyszerre ambiciózus és reális alternatívaként bemutatnia saját magát, s választ adni arra is, hogy a nemzetközi partnerek ilyen vagy olyan lépései hogyan hatnának a magyar belpolitikai közegben, milyen segítséget jelentenének a demokratikus ellenzéki erők számára. S végül határozott álláspontot kell kialakítania a Magyarországot érintő esetleges lépések, horribile dictu szankciók ügyében.

Ha azt várja a magyar demokratikus ellenzék, hogy Brüsszel ne pusztán alkalomszerűen, ilyen-olyan, vérrel és verítékkel összetákolt jogi és szakpolitikai eljárások keretében foglalkozzon Magyarországgal, hanem egységes politikai stratégia szerint lépjen fel a nyílt autokratikus tendenciákkal szemben, akkor előbb magának kell képessé válnia a koordinált külpolitikai cselekvésre és az ezt szolgáló stratégia kidolgozására. Ma ilyesmi nem létezik; nincs az ellenzéki szereplőket az európai, nemzetközi politikai térbe vonó „ellenzéki külpolitika”. S amíg nem kezdődik el ez a munka, s kizárjuk az isteni közbeavatkozás lehetőségét is, addig Magyarország vonatkozásában a helyzet Nyugaton még sokáig változatlan marad.

A szerző politológus, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elemzője.

szerző
Hegedűs Dániel
publikálva
2016/43. (10. 27.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16 grrr
  grrr
  2016. november 13., 10:20
  Na tessék....kiöntöm neki a szívemet és ez a hála!
 2. 15 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. november 13., 10:17
  Maga egy seggfej.

 3. 14 grrr
  grrr
  2016. november 13., 10:04
  Köszönöm az együttérzésedet, tiszapolgári!

  Miért lenne problema ha annak amit itt tapasztalok - és amitől időnként görcs áll a pájslimba - annak ellentmondok?

  Az elkeseredés egyébként igaz.

  Nemsokára itt a születésnapom ami búsongásra ad alkalmat.

 4. 13 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. november 13., 09:54
  grrr, maga a 11-esben megint leírta, amit már több alkalommal is leírt.

  De amikor néha a kommentjeimbe bemásoltam a korábbi, provokáló megjegyzéseit (pl. „Tulajdonképpen ellentmondani szeretek, ezért vagyok itt”), rendre letagadta. Azt hazudta, hogy nem úgy értette.

  Nem tudom, hogy most hogyan értette, és hogyan fogja majd kimagyarázni, de nem is érdekel. Minden indulatom ellenére is sajnálom magát, borzasztó érzés lehet megkeseredett, magányos embernek lenni.

 5. 12 Cyrano
  Cyrano
  2016. november 13., 09:28
  grrr, maga nem gonosz, csak szimplán hülye. Sőt. Nagyon hülye.
  Nem érdekelne a hülye vihorászása, ha csak a maga bőre lenne a tét, azt leszarom.
  De itt az országról van szó, maga ostoba.:(
 6. 11 grrr
  grrr
  2016. november 13., 08:44
  Cyrano, nem akarom áltatni és rózsaszín reményekkel kecsegtetni.

  Én piszokul élvezem a helyzetet és jókat vihorászok a tisztelt kollégákon.

  Hát Istenkém....egy picikét gonosz vagyok!
 7. 10 Juliusz
  Juliusz
  2016. november 13., 08:37
  Cyrano, nem is értem, hogy a német hátterű elemző miért nem hozta szóba a németek által uralt Néppárt kérdését. Ellenzéki politikusaink is tudják, hogy ez lenne az első lépés, föltehetően sugallják is külföldi partnereiknél. De nem, az egyre súlytalanabb europarlamenti erőviszonyok kedvéért továbbra is égetik magukat a magyar Farage / Wilders dédelgetésével.
 8. 9 Cyrano
  Cyrano
  2016. november 13., 07:44
  Igazad van Kovács, igen is lett volna az Unió kezében eszköz - csak fontosabb volt Orbán szavazata a Néppért számára annál, hogy maguk ellen fordítsák.
  Nyerjen választást az ellenzék - miközben az Uniónak csak halk nyöszörgése volt a választási törvény átszabására, és miután az EBESZ jelentésből egyértelműen kitűnt, hogy milyen mértékű csalások történtek, Merkel kijelentette, hogy mi választottuk meg Orbánt.
  Nyerjen választást az ellenzék, miközben az Uniós pénzeket használták fel nagyon "kreatívan" arra, hogy saját médiát építsenek. És az Unió csak öt évvel lenyúlások megkezdése után vette a fáradtságot, hogy figyelmet fordítson erre a problémára.
  Lassan én is Unió ellenes leszek, csak nem ugyanazért, amiért a fidesz oldal.
 9. 8 Cyrano
  Cyrano
  2016. november 13., 07:34
  grrr: Hányszor fogja még felrakni az ostoba, sötét, bornírt baromságait?
  Már mindenki tudja, hogy maga az a szavazó, akit Orbán hülyére vett. (Vannak 3,3 millióan, de szerencsére az ide írók többsége nem maguk közül való.)
  Mondja maga nem unja még?
  Mondja magának nem elég, hogy már mindenki elmondta magának mekkora hülye?
  Mi kell még, hogy abbahagyja?
 10. 7 grrr
  grrr
  2016. november 13., 07:10
  Ellenzéki értelmezések szerint a népszavazásra feltett kérdés, illetőleg az alkotmánymódosítás szükségszerűségére felhozott indok nem arról szólt amiről szólt.

  Egyetértek.

  A népszavazásra feltett kérdés valódi értelme az alábbiak voltak:

  Akarja-e Ön, hogy az Orbán kormánynak minél nagyobb nehézségei legyenek a Nyugat által ösztönzött migránsáradat miatt?

  Érdekli-e Önt, hogy az ország rámehet a nyakló nélküli bevándoroltatásra, amennyiben ezt az Orbán-kormány nyakába lehet varrni?

  Felháborítja-e Önt, hogy nem mi ellenzékiek ülünk a húsosfazék mellett és (most) nem nekünk van alkalmunk könyékig vájkálni benne?

  A Haza azt kívánja tőlünk, hogy mi vájkáljunk!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk