Oda-vissza

Publicisztika

Az elmúlt napok békülékenyebb retorikája után keddre bekeményített a szlovák vezetés. Fico miniszterelnök és Kalinák belügyminiszter Pozsonyban rendkívüli sajtótájékoztatón állította: bizonyítékaik vannak, melyek szerint a nyitrai magyar diáklány színlelte a megveretését.
Fico leszögezte, "kormánya a továbbiakban is következetesen fellép a szélsőséges jelenségek ellen, de azok ellen is, akik koholmányokkal ártanak Szlovákia kormányának". (Bugár Béla még aznap - ugyancsak sajtótájékoztatón - előadta ezzel ellentétes verzióját.) Ugyanekkor Pozsony-Óváros polgármestere, Peter Ciernik "a rendőrség indítványára" betiltotta a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szombatra bejelentett pozsonyi tüntetését. Mindkét lépés vitatható. Mi következik belőlük? Semmi jó. Ugyanakkor e "semmi jó" nem csak e megnyilvánulások nyomán várható.

Mert azt éppenséggel nem mondhatjuk, hogy ne lenne okunk feltételezni: Fico és belügyminisztere valótlant állít. A fasisztákkal való együttkormányzás ehhez elégnek tűnik. De a bizonyíték, az bizonyíték, s hisszük, hogy a történtek végleges tisztázása továbbra is pusztán technikai kérdés, s nem politikai (ilyenformán megúszhatatlan minden érintett számára).

Ám a tüntetni igyekvő szerencsétlenek a szlovák törvények által előírt összes engedély birtokában voltak a demonstrációhoz. Ez alkalomból nyilatkoztak is a pozsonyi rendőrhatóságok, hogy nyugi, mindent tudnak, urai a helyzetnek, fennakadások nélkül biztosítják a rendezvényt - aztán gyorsan elszaladtak a polgármesterhez, hogy "mi ugyan nem tilthattuk be a tüntetést, de te, ha lennél oly bátyánk...". Ciernik nem is tétovázott.

Döntésének antidemokratikus volta csak a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy gesztusa úgy kellett a magyar nacionalistáknak, mint egy falat kenyér - egy újabb adalék létezésük igazolására, lehetőség a további kalandorakciókra. Ehhez még annyi fűzhető hozzá, hogy pozsonyi fellépésük (és a fellépésük elleni magas szintű fellépés igénye) meg a szlovák nacionalistáknak kell úgy, mint egy falat kenyér. Nem lennének meg egymás nélkül ezek.

Mi azonban - s ezalatt most a magyar társadalom egésze érthető - pontosan tudjuk, kik és mit akarnak a "vármegyés" tüntetők. Õk a Túró Rudi-csata tavaszi nyertesei, a királyság magyarországi visszaállításáért népszavazást kezdeményezők - elintézhetnénk annyival is, hogy a gátlástalan síkhülyék. Működésük Magyarországon pontosan akkora figyelemtől kísért, mint amekkorát érdemel; rendelkezésükre állnak demokratikus kereteink; cselekedeteiket a társadalom döntően nagy többségének viszolygása fogadja. Épp ez elől menekülnének Pozsonyba tüntetni; a széles körű nemzetközi figyelemért, nagy szabadtéri színpadért hülyeségeikhez. Az sem véletlen, hogy a szlovákiai magyar párt elnöke, Bugár Béla is felszólalt vendégjátékuk ellen. Mi (mint fent) itthon könnyen meg tudjuk védeni a társadalmunkat tőlük. Ugyanakkor kutya kötelességünk segíteni a jóval kisebb érdekérvényesítő erővel bíró szlovákiai magyarságot is abban, hogy megvédjék magukat tőlük (és persze édes testvérkéiktől, a szlovák nackósoktól; és persze attól is - ha lenne ilyen -, hogy adott esetben magyarverésről kiabáljanak, ha szó sincs róla). És mindez nem intézhető el annyival, hogy rögzítjük: nálunk a büdös életben nem lesz egy ezredszázaléknyi támogatottságuk sem, Szlovákiában viszont kormányoznak a nácik.

Minden civil szervezetnek, politikai pártnak kötelessége és elemi érdeke, hogy felemelje szavát az efféle pozsonyi haknik ellen, s figyelmeztesse az ottaniakat: ne dőljenek be nekik. Az ilyesmi állami szintű betiltásával pont ez nem sikerülhet soha - azok csak az ellenkezőjére jók. Ha a jelenlegi szlovák adminisztráció nem képes (vagy nem akarja) megoldani a nacionalisták támasztotta kavarodást, az csak eggyel több ok, hogy mi ne késlekedjünk vele.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.