Soroksár felel neki

  • 1998. március 19.

Publicisztika

A minap egy kicsiny, ám agilis ember látta vendégül Kovács Attilát, a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökét. Jól el is diskuráltak, főként - mert hát miről is diskurálna két egészséges férfi-, sőt sportember - a fociról. Ennyi biztos, meg az, hogy az idősebb bajnok, Horn spori a jugoszlávok elleni két vereség után megígérte a drukkerek széles népi tömegének, hogy rend lesz rakva a magyar futball háza táján, mert ami itt van, az nem futball (de lehet, hogy ezt másra mondta, ki bírja megjegyezni azt a sok mindent, ami itt van ugyan, de nem az, ami).

A minap egy kicsiny, ám agilis ember látta vendégül Kovács Attilát, a Magyar Labdarúgó Szövetség új elnökét. Jól el is diskuráltak, főként - mert hát miről is diskurálna két egészséges férfi-, sőt sportember - a fociról. Ennyi biztos, meg az, hogy az idősebb bajnok, Horn spori a jugoszlávok elleni két vereség után megígérte a drukkerek széles népi tömegének, hogy rend lesz rakva a magyar futball háza táján, mert ami itt van, az nem futball (de lehet, hogy ezt másra mondta, ki bírja megjegyezni azt a sok mindent, ami itt van ugyan, de nem az, ami).

Nem mintha Kovács Attila, a soroksári acélmágnás nem járna jó úton, és ezen az úton ne kelne el a piciny háti szellő. Kovács először az MLSZ-ben tisztogatott: elhajtott néhány főhivatalnokot, köztük Czékust, aki tán főtitkár volt, és huszonakárhány millió forintos számlát állított ki: végkielégítsék, mert olyat tesz, hogy abba még neki is belesajdul a szíve. Azt, hogy Czékusért nekünk fájjon-e a szívünk, vagy sem, nehezen tudnánk megmondani: biztos olyan volt, mint ezek mind; és különben is, előbb-utóbb ő is visszajön, hisz a magyar labdarúgást köztudottan zombik és vámpírok üzemeltetik, és nekik ez a visszajárás benne van a munkaköri leírásukban.

Kovács eztán kirúgta Csankot, a szövetségi kapitányt, valamint háborút indított a meccsközvetítések jogát birtokló kft legfontosabb tényezője, Bodnár György ellen. A cél: elvenni Bodnártól a jogokat meg a suskát, amit Bodnár az üzleten szakít, még akkor is, ha ez az elvétel a törvény logikájával nehezen támasztható alá. Kovács taktikája épp ezért az, hogy a jogokat elvegye, Bodnár meg perelje őket vissza, ha bírja. Beleőszülsz, testvér, a dédunokáid is a fellebbviteli tárgyalásokon öregszenek meg. Ez a magatartás mélyen elítélendő. Viszont az sem kétséges, hogy a meccsközvetítések joga jobb helyen van a kluboknál, mint a közvetítő kft-nél.

A baj csak az, hogy nincs az a tévéközvetítésért kapott bevétel, amiből egy NB I-es klub meg tudna élni. És nem is lesz, hiába több a csatorna: ezért a fociért épelméjű tévétulajdonos nem fog meccsenként tízmilliókat fizetni. A magyar labdarúgás akkor is nagy bajban marad, ha Kovács Bodnár pénzét szétosztja a kluboknak.

A sporttörvény, amelyet hétfőn, utolsó munkanapján fogadott el a parlament, a klubok köztartozását részben elengedi, de szigorú feltételeket szab a további gazdálkodáshoz. Hogy honnan, miből, kinek vagy minek a pénzén lesz itt gazdálkodva, arról a törvény nem szól, igaz, nem is dolga ez. A kluboknak ezentúl rendesen kell fizetniük a tb- és adóterheiket - különben bedőlnek. Sokan épp ezt fogják tenni, és jövő ilyenkorra talán kevesebb csapat lesz az NB I-ben, és kevesebben fognak jól élni a futballból, mint most: ami a futballra nagyon, de nagyon rá is fog férni.

Vagy mégsem így lesz, és minden marad úgy, ahogy volt. Az idős bajnok sem törődik majd annyit a futballal, mint most, választások táján, és az MLSZ elnökét sem Kovácsnak hívják majd. És csak nézhetjük, hogy az EB-selejtezők után román szurkolók rendeznek népünnepélyt a Hősök terén.

Igaz, ez sem most fordulna elő először.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.