Stumpf: A tőke

publikálva
1999/9. (03. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Stumpf Sztyopa fõstratéga meggondolta magát. Miután a múlt héten találkozott néhány multi képviselõjével, és valakik elmagyarázták neki néhány, a gazdaságra vonatkozó számsor értelmét is - amibõl Sztyopa rájött, hogy szar van a palacsintában -, miniszterünk békülékeny hangnemet ütött meg. Ha az általa ellenállhatatlanul szellemesen "betartásos demokráciának" nevezett izének véget vet az ellenzék, úgy a kormányerõk szóba fognak állni vele. A hangnemet gyors orvosi ellátásban részesítette Isépy, és kijelentette, hogy most már az ellenzék térfelén pattog a pettyes (sporthasonlattal élt az örökifjú demokrata). (Érdekes egyébként, ahogy ezeket a korosabb KDNP-seket üzengetésre használják a fideszes fiúk. Csépe Bélának a MEH-ben a koalíciós partnerrel való kapcsolattartás a feladata. Ha mondjuk a Napi Maóba csomagolt halat kellene átvinni valami alulteljesítõ apparatcsiknak az FM-be, bátran a hátára lehet Csépének csapni, hogy "no, Béla bátyám, gyújtsad be a rakétákat".)

Stumpf: A tõke

Stumpfot tehát lecseszték, és most gondterhelten túrja az orrát. A megoldás, ami eszébe jutott, pont olyan, mint minden eddigi ötlete.

A Fidesz a kormányzás stratégiájának kialakításakor úgy gondolkodott: a gazdaságban megmaradunk liberálisnak, és azt fogjuk csinálni, amit az elõzõ kormány is csinált, barátságosak leszünk a külföldi tõkével, ami meg nem a gazdaság, hát ott kissé erélyesebben lépünk majd fel, de az úgysem érdekel senkit, maximum néhány belvárosi zsúrfiút, különösen, ha a gazdaságnak jól megy, márpedig a gazdaságnak jól fog menni. Chikán, Járai meg Surányi hozzák a formájukat, lesz növekedés, lé rogyásig, és akkor ki nem szarja le, hogy ülésezik-e a parlament, hogy a kormánynak milyen a kinevezési gyakorlata, hogy mennyi közpénz folyik el a kisgazdákra, hogy a Fidesznek muszáj értelmiséget vásárolnia magának, kit fog érdekelni Nemeskürty, az alkotmány, bármi.

De ez nem jó gondolat.

Magyarország jóléte, ha tetszik, ha nem, attól függ, hogy a külföldi tõke hogyan viselkedik, hogy gyün-e vagy mén. Most húz ki az országból. A magyarázat, miszerint csak a profitot viszik ki az országból, sovány. Eddig miért nem vitték? Vagy ha viszik, miért nem jön helyette új, annyi, mint eddig?

Azok, akiknek a pénzük forog a kormány kockáján, most azt hallják, hogy a kormány privatizációs fehér könyvet készít, sõt bizonyos privatizációs ügyletekbe már bele is kötött, más privatizációs ügyletekben (mint például a gázszolgáltatók esetében) pedig egyszerûen nem teljesíti a jogelõdje által vállalt kötelezettségeket; és azt látják, hogy az ország egyik legnagyobb bankját abszolút titkos és gyanús körülmények között, és vélhetõen bizonyos "egyensúlyteremtés" érdekében, "konszolidálják", és ez a konszolidálás leginkább azt a célt látszik szolgálni, hogy a bankot késõbb el lehessen lopni. A külföldi tõkések azt is látják, hogy a szigorú gazdaságpolitikát képviselõ kormánytagokat meg a jegybank elnökét megállás nélkül csesztetik a káosz kormányon belüli és kívüli prófétái, hogy a nagyobb bankok vezetõit (a szélsõjobb választási programjának megfelelõen) egy az egyben elküldték a vérbe; hogy az adóhivatal lett a politikai jellegû leszámolások eszköze; hogy a pénzpiacokat ellenõrzõ egyik legfontosabb szerv vezetõit, akiknek munkaköri kötelességük, hogy ne legyenek bizalmi viszonyban a kormánnyal, indoklás nélkül, épp a "bizalom hiányára" hivatkozva mentik fel. A külföldi tõke tulajdonosai nyilván azt is érzékelik, hogy a kormányfõ a parlamentáris demokrácia helyett sajátos elnöki demokráciát valósított meg, elnöki döntési jogkörökkel, de elnöki felhatalmazások és felelõsségek nélkül, hogy a kormány alkotmány-ellenes törvényeket ver keresztül az egyébként nullára leírt parlamenten, hogy Fidesz-pacsirtákat ültet a közmédiumok politikai mûsoraiba.

A külföldi tõkések egy idõ után nyilván azt fogják hinni, hogy Magyarországon a kormány azt csinál, amihez éppen kedve szottyan. Mindenkivel. Velük is. Hogy Magyarország nem eléggé szabad ország.

Hát nem elszalad erre a barma?

Stumpf Sztyopa, midõn feltápászkodott nyugszékébõl, arra a következtetésre jutott, hogy ezért nem lehet más a felelõs, mint az ellenzék.

De nem baj. Azoknak úgy sincs hova szaladniuk.

publikálva
1999/9. (03. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

Honvédkórház – 2018
Emberi alatti állapotok
Devizahitelesek
Válság után, válság előtt
Interjúk
Zsiday Viktor, Bárdos Deák Ági
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Politika

még több Politika...

Narancs

Blog

még több cikk