Tudatlan gazemberség vagy újabb fideszes lopás? – Vita a dél-alföldi koraszülötteket segítő projektről és mentorházakról Gyulán

Publicisztika

A szerző kérdéseket tett fel a Lázár János feleségéhez is köthető alapítványról, de válaszokat nem kapott.

Visszataszítónak nevezte Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármester, hogy Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő túlárazottnak jellemezte a koraszülöttek megsegítését célzó Korábban Érkeztem Alapítvány egyik projektjét. Gyula – Szeged és Kecskemét mellett – a program egyik színhelye lesz, ahol mentorház létesül. Noha a projekt céljait senki nem vitatta, a fideszesek durván támadják azokat, akik a Lázár János kancelláriaminiszter feleségével megterhelt ügy részleteit firtatják. A konkrét felvetésekre azonban nincs válaszuk.

Az ügy

Hadházy Ákos a kritikája miatt, az egyik kedvezményezett helyszínen, Gyulán is felhördültek: a kormánypárti polgármester, Görgényi Ernő „visszataszítónak” értékelte Hadházy akcióját, míg fideszes alpolgármestertársa, Alt Norbert „úriembernek nem nevezhető” figuraként beszélt az LMP-s politikusról a legutóbbi, november végi testületi ülésen. Hadházy ezzel még olcsón megúszta, hiszen Csepreghy Nándor miniszterhelyettes „tudatlan gazembernek” titulálta az ügy kipattanásakor. Csepreghy harciassága persze azzal is magyarázható, hogy közvetve a főnökét, Lázár Jánost érte a „támadás”. A kancelláriaminiszter pedig, mint hírlik, munkatársaitól feltétlen engedelmességet követel.

Az LMP társelnöke szokásos heti korrupcióinfós sajtótájékoztatóján – idén szeptember elején – arról beszélt, hogy a koraszülött gyerekek családjával foglalkozó Korábban Érkeztem Alapítvány a nyár folyamán 1,2 milliárd forintos uniós támogatásban részesült. Az ellenzéki politikus kikérte a projekt dokumentációját, és úgy fogalmazott, hogy ez „bűzlik a lopástól”, egyszersmind „Farkas Flórián-szintű korrupcióról” beszélt. Hadházy szerint olyan pénzek tűnhetnek el, amelyeket eredetileg kiszolgáltatott embereknek szánnak. Ő sem fukarkodott a jelzőkkel, amikor „gazemberséget és bizarr, elképesztő költségeket” emlegetett.

Azt már a hvg.hu írta meg az eset kapcsán, hogy a Korábban Érkeztem Alapítvány 1,2 milliárd forintjával szemben két másik szervezet ugyanezekre a célokra csak 600-600 millió forintot kapott. Az alapítványok a rendelkezésre álló, de nagyságrendileg eltérő összegeket egészen másként kívánják felhasználni. A 600 millió forintot elnyerő két alapítvány a húsz-húsz mentorára 150 millió forintot szán, a Korábban Érkeztem Alapítvány 40 mentorra viszont csak 60 milliót. Az utóbbi, a több mint 1 milliárd forintot elnyerő szervezet 53 milliót fordít módszertani tanulmányra, míg a másik két alapítvány csupán 8 milliót. A kisebb összegből gazdálkodó alapítványok nem gondolkodnak 50 milliós bútorvásárlásban és ugyanekkora értékű jogi tanácsadásban és abban sem, hogy havonta közel 900 ezer forintért béreljenek mentorházakat – a Lázár János feleségéhez (is) köthető alapítvány azonban igen.

Csak kérdések vannak, válaszok nincsenek

Mindez simán átcsúszott volna a gyulai képviselő-testület november végi ülésén, ha a Hadházy megfogalmazta kritikákra és észrevételekre nem hívom fel a figyelmet az előterjesztés kapcsán. A célokat és a pályázat szakmai tartalmát nem vitattam, csupán jeleztem, ne tegyünk úgy, mintha nem alakult volna ki polémia az ügy körül, amelyre a meglehetősen részletes előterjesztés egyetlen szóval sem utalt. Egyben azt kérdeztem, hol lesz Gyulán a mentorház, s melyik ingatlan lehet az, amelynek a havi bérleti díja – ismerve az ingatlan- és bérletpiaci helyzetet a békési fürdővárosban – megközelíti a csillagászati 900 ezer forintot.

Felvetéseimre érdemi és konkrét választ nem kaptam. Az előterjesztést jegyző, és a saját állítása szerint 6 hónapja a szerződés előkészítésével foglalkozó alpolgármester nem tudott semmit mondani az 50 milliós jogi tanácsadásra, az 53 millió forintos módszertani tanulmányra. Az ingatlan havi bérleti díját pedig keverte. Azt mondta, hogy a Korábban Érkeztem Alapítvány esetében a havi 888 ezer forint bérleti díj nem sok. De Alt a három – gyulai, kecskeméti és szegedi – mentorházról együttesen beszélt. Ám ez nem így van. Egy-egy mentorház havi bérleti díját lőtték be a projektkészítők majd 900 ezer forintra. Ha egy előterjesztő ezt nem tudja, akkor vajon milyen egyéb részletekről nem tud még? (A három dél-alföldi városban csak a mentorházak bérlésére összesen 80 millió forintot költenek majd el!)

Másrészt Hadházy és ennek nyomán az én felvetésemet is merőben politikainak nevezte Alt Norbert, s hozzátette, néhány számot kiragadtunk, ami megítélése szerint méltatlan eljárás. Ám a konkrét felvetésekre semmilyen válasszal nem szolgált az előterjesztő alpolgármester. A politikai felvetés, mint szitokszó, pedig érdekes a Fidesz gyulai szervezetének elnökétől, a testület fideszes alpolgármesterétől. Amikor ezt megemlítettem neki, akkor „társadalmi szereplőnek” nevezte magát. Aki, ezek szerint, ebben a vélelmezett minőségben nem politikus és nem is tud politikai hozzászólással élni. Mindez a békési fürdőváros legfontosabb politikai döntéshozó fórumán, a képviselő-testületi ülésen hangzott el egy városvezető szájából.

Az pedig mulatságos volt, hogy hozzászólásában – az előterjesztő alpolgármestert védendő – a polgármester ugyanolyan visszataszítónak nevezte a közpénzekkel való visszaélést, s ugyanilyen visszataszítónak mondta, hogy egy ilyen ügyet támadnak. (Közpénzügyben ajánljuk Görgényi Ernőnek, hogy nézzen szét saját pártjában és tegye meg a szükséges intézkedéseket, hogy a visszataszító, döntő részben a Fideszhez köthető jelenségek megszűnjenek úgy az országban, mint Békés megyében.) Másrészt, nem magát az ügyet kritizáltam (ahogyan Hadházy sem), hanem a benne szereplő aránytalan összegeket érte.

Az elharapózott vitában 1 percben reagálni kívántam az elhangzottakra, ezért újból szót kértem. Ezt azonban a polgármester elutasította. A szervezeti és működési szabály (szmsz) szerint egy előterjesztéshez a képviselők csak kétszer szólhatnak hozzá. Ezzel az szmsz az elhúzódó vitákat és a vég nélküli képviselő-testületi üléseket védené. Erre azonban semmi szükség. Ritka kivétel, hogy Gyulán a délelőtt 9 órakor elkezdődő ülések ne érnének véget déli 12 előtt. Lezavarják gyorsan. Pedig tetszik vagy sem, eredetileg a helyi demokrácia gyakorlása is vitatkozós, érvelős műfaj.

A szerző a gyulai képviselő-testület tagja, az Együtt választókerületi elnöke.

1,2 milliárd forint uniós pénzzel tömték ki az alapítványt, amelyben ott van Lázár János felesége

Ebből a pénzből elvileg koraszülöttek és családjaik számára alakítanak ki mentorházakat és mentorhálózatot a dél-alföldi régióban. Hadházy Ákos azt állítja: a gigaprojektben nagyon sok a túlárazott tétel. Augusztus elején a Fidesz honlapja is lehozta azt az MTI-hírt, miszerint a Korábban Érkeztem Alapítvány sikeresen pályázott és nyert 1,2 milliárd forint közpénzt.

Figyelmébe ajánljuk