Valószínűtlenül magas

  • .
  • 2008. szeptember 18.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. A méltatással egyetértve ki kell egészíteni a beszámolót, mert nem derül ki se az, hogy a cikkben csak a fesztivál egyik részéről - a Rondino Fesztiválról - van szó, se az, hogy a teljes rendezvény - a Hegymagasi Zenei Napok - többéves múltra tekint vissza. E napokat 2001-ben, Csalog Gábor zongoraművész és Csermák Éva hegedűművész hozták létre azzal a céllal, hogy a helyi templomban egyrészt a legmagasabb - valószínűtlenül magas - színvonalú kamarazenei előadások hangozzanak el, ugyanakkor más művészeti ágak képviselői is bemutatkozzanak.
Pl. Jovánovics György szobrászművész tanítványai, a helyi festőművész Koltai Judit, Huszár Andrea az installációival, Konrád György, Kálnai Adél, Parti Nagy Lajos. A második évtől kezdve a fesztivál már szerepelt az NKA éves prospektusában is. Támogatta a Soros Alapítvány, az NKA és a Hegymagasi önkormányzat. Az évek során neves hazai és külföldi művészek léptek fel, egészen különleges minőségű előadások születtek. Akik egyszer is részesei voltak, mindig újra jönnek: jelentős, értő közönség látogatja a rendezvényt.

2005-ben Gémesi Géza helyet keresett a Rondino kortárs zenei fesztiváljának, melyre a csekély érdeklődésre hivatkozva már nem tartott igényt a balatonboglári önkormányzat. Gémesi megkereste Csermák Évát, hogy adnának-e neki helyet a Hegymagasi Zenei Napok keretében. Örömmel fogadták be, két okból is: biztosak voltak benne, hogy a már kialakult törzsközönség jól fogadja a kortárs zenét is.

A Hegymagasi Zenei Napok keretében tehát a Rondino együttes csak az egyik résztvevő volt. A cikk "valószínűtlenül magas" minősítése az egyáltalán nem említett Zenei Napok egészére is érvényes, melynek többi résztvevői a Salzburgi Camerata, Berlin-Budapest Quartett, Deutsche Kammerakademie, Budapesti Fesztiválzenekar tagjai voltak. Koncertmesterek Eckhardt Violetta, Herczeg Katalin, valamint Klenyán Csaba klarinétművész, Somodori Péter, Rohmann Ditta csellisták, Csalog Gábor zongorista, Csermák Éva hegedűs. Itt lett volna Kurtág György, ha betegsége nem akadályozza. Az ő műveiből tartott Csalog Gábor ezen a fesztiválon egyhetes mesterkurzust, a végén a kurzus résztvevői által tartott páratlan koncerttel Kurtág műveiből. Számomra egy életre szóló élménnyel.

Sajnálom, hogy a cikkből mindebből semmi nem derült ki, ellenben olvastán az a látszat keletkezett, mintha a teljes rendezvényt a Rondino fémjelezte volna. Pedig a "minden tekintetben valószínűtlen eseményt" a Hegymagasi Zenei Napok egésze képviselte már évek óta. A híre az évek során messzebb is eljutott (a Rondino se véletlenül lépett fel pont itt ebben az évben), ezért az idén nemcsak Kapolcs, hanem a hévízi Szent András Kórház is meghívta a Berlin-Budapest Quartettet (tagjai: Szűcs Bea, Csermák Éva, Yair Landtner, Baranyai Piroska) 7 koncertből álló sorozatra, mely augusztus 8-án Gadó Gábor gitárművész előadásával zárult.

Ungváry Rudolf

Figyelmébe ajánljuk