Viva la vita!

Publicisztika

Ki érti a Fidesz február végén indított vitakezdeményezését a miniszterelnöki vita időpontjáról? Az ellenzéki párt kapkod, félnaponként változtatja álláspontját, megfutamodással vádolja ellenfelét, miközben a történések - nem először a kampányban - egészen mást mutatnak. Mi végre is kell ez nekik?

Ki érti a Fidesz február végén indított vitakezdeményezését a miniszterelnöki vita időpontjáról? Az ellenzéki párt kapkod, félnaponként változtatja álláspontját, megfutamodással vádolja ellenfelét, miközben a történések - nem először a kampányban - egészen mást mutatnak. Mi végre is kell ez nekik?

Négy évvel ezelőtt lejátszódott ugyanez - fordított szereposztásban. Medgyessy Péter fizetett hirdetésekben hívta vitára Orbán Viktor miniszterelnököt március 25-re. A pökhendi válasz: nehogy már a nyúl vigye a puskát (Pokorni), majd ha Miniszterelnök úr vitázni akar, közli az időpontot. Medgyessy megint hirdetett, hogy sajnálja, de Orbán megfutamodott. Ezután minden hétre jutott valami bejelentés. Március 25-én Medgyessy várta Orbánt, aki nem ment el, aztán április 5-én mindketten elmentek a Közgázra, vitatkoztak, elmentek haza, április 7-én pedig lezajlott az első forduló.

Cirkusz volt az is, de volt benne elképzelés: az "ellenséges" média, a kínos kérdések elől bújtatott Orbán "gyávaságát" kellett közérthetően kommunikálni egyfelől, a nyilvánvalóan rosszabb retorikai képességekkel rendelkező Medgyessy tökösségét bizonyítani másfelől.

De most mit akarnak? Február 24-én előálltak azzal, hogy legyen vitasorozat szakkérdésekről, a két forduló között pedig kormányfőjelölti purparlé. Mire az MSZP: 1. a vitához programok kellenek, nekünk van, nektek nincs, miről beszélünk?, 2. a jelöltek vitája az első forduló előtt lesz, mert akkor szavazunk pártokra, továbbá Orbán szeret hazudni és a végén még nem marad idő leleplezni, szóval április 5., punktum. A Fidesz kicsit erőlködött még (Gyurcsány megfutamodott stb.), délelőtt április 7-et mondott, délután meg 5-öt, és kész.

Úgy kezelte őket az MSZP, mint fontoskodó, üres fejű gyerekeket. Az egész pályás letámadásról elhíresült csapat pedig az első figyelmeztetésre visszavonult; még Orbán lehazugozására sem reagáltak - holott egy magára valamit is adó, a saját létét a vezére iránti feltétlen odaadásra alapozó párt ilyet nem tűrhet el szó nélkül.

Eltelt egy hét, az MDF megnevezte miniszterelnök-jelöltjét és helyet kért a nap alatt. (Teljes joggal, egyébiránt.) A Fidesz azonnal fölkarolta a javaslatot, s hétfőn már azt szorgalmazta, Orbánon és Gyurcsányon kívül Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is vitatkozzon április 5-én. Bár a napilapjuknak még dödögtek cseppet, hogy szerintük Gyurcsány kerüli a vitát, ám a látszat épp az ellenkezője. A négyszereplős esten minden lesz, csak vita nem; van már tapasztalatunk erről. Sakkoznak a kiporciózott idővel, és mindenki mondja a magáét a kamerába; lózungokat. Spontaneitás kizárva. Orbán és Gyurcsány nem tud konfrontálódni egymással, és a Fideszben - a jelek erre utalnak - ezt nem is bánják. Ám az, hogy a fideszes bejelentés másnapján Gyurcsány kifejezte óhaját, miszerint a sokpárti eszmecsere előtt két nappal mégis legyen Orbán-Gyurcsány-összecsapás, arra utal, a kormányfő nagyon szeretné, ha az első forduló előtt nyilvánosan összeszólalkozhatna Orbán Viktorral.

A labda a Fidesz térfelén, pillanatnyilag ők állnak megfutamodásra, valamit tenniük kell.

Figyelmébe ajánljuk