Brüsszel és a Sziriza – Süketek párbeszéde

  • Tóth Csaba
  • 2015. június 30.

Liberális szemmel – Republikon

Az utóbbi években egyre világosabbá vált: Európa nem képes kezelni, ha az integrációval kapcsolatban kialakult elitkonszenzust nem marginális szereplők, hanem az unió kormányfői támadják – hívják őket Orbánnak vagy Tsiprasznak. A görög válságot Európa túlélheti – de csak akkor, ha képes lesz politikailag értelmezhető érveket megfogalmazni a populista kihívásokkal szemben.

A görög válság okaival kapcsolatban jellemzően két értelmezéssel lehet találkozni – attól függően, hogy ki kit szeretne felelőssé tenni a válságért. Az egyik szerint a lusta görögök évekig hazudtak Európának; évek óta csak a német adófizetők euróiból élnek; válságukat megérdemlik, Európa erősebb lenne nélkülük. A másik: Európa értelmetlenül kényszerítette bele Görögországot egy olyan válságkezelésbe, ami csak az európai eliteknek – bankároknak, eurokratáknak stb. – volt jó; most, hogy a görögök végre találnának egy alternatívát a globális neoliberalizmussal szemben, Európa kormányuk megdöntésére készül. Mindehhez pedig társul egy jó adag kulturális sztereotipizálás: a lusta görögökről és a szívtelen németekről.

Mindkét értelmezés alighanem több tudatosságot és gonoszabb szándékot tulajdonít a feleknek, mint amivel azok rendelkeznek. A kölcsönös meg nem értés, az eltérő logika, az európai elitek érzéketlensége a gazdaságilag nehezen értelmezhető belpolitikai logikára sokkal inkább felelős a mostani helyzetért. Az utóbbi napok egyik tanulsága, hogy Brüsszel nincs felkészülve az európai integráció jelenlegi formájával szembeni populista kihívásokra.

false

Mindez nem kellett volna meglepetésként érje az európai vezetőket: ha más nem, Orbán Viktor megtaníthatta volna őket erre. Bár a Sziriza hazai támogatói nem szeretik elismerni, Tsiprasz és Orbán EU-politikája között sok a hasonlóság. Mindketten az EU „diktátumairól” beszélnek, és a nemzeti szuverenitás visszaállítását követelik. Mindketten „unortodoxok” abban az értelemben, hogy elutasítják az általuk megszorítónak nevezett politikán alapuló – egyébként is egyre több helyről támadott – európai gazdaságpolitikai konszenzust. És mindketten mindent felülíró szempontnak tekintik a belpolitikai hatalom megtartását.

Az európai országok vezetői évtizedek alatt hozzászoktak ahhoz, hogy az Európai Uniót voltaképpen egy elitkonszenzus tartja fenn: a legfontosabb döntéseket hozók közös meggyőződése arról, hogy az európai integráció a kontinens egésze számára előnyös. Sok politikus kampányolt az unió ellen – ám amikor hatalomra kerültek, retorikájukat többnyire mérsékelték, és igyekeztek fenntartani, sőt gyakran mélyíteni az integrációt. Mivel azonban az európai integráció komplex, nehezen elmagyarázható és gyakran absztrakt előnyöket hozó folyamat, egyre inkább lemondtak arról, hogy az integráció melletti érvek számára többséget szerezzenek. Elfogadottá vált a gyakorlat, hogy az európai vezetők a tárgyalóasztal mellett kompromisszumokba mennek bele, amit saját fővárosaikban ők maguk támadnak. Az integráció melletti érveket felváltották az integráció elkerülhetetlensége melletti érvek.

Orbán Viktor politikájával éppen azért nem tudtak mit kezdene az európai vezetők, mert látványosan felrúgta ezt az elitkonszenzust: nemcsak Budapesten, hanem az Európai Parlamentben is úgy beszélt, ahogyan korábban csak a marginálisnak tekintett euroszkeptikusok szoktak. Ugyanakkor utólag éppen a görög válság mutatja meg, mennyire csak a retorikáról szóltak a magyar kormányfő euroszkeptikus megnyilatkozásai. Az európai vezetők, Tsiprasz tárgyalópartnerei még mindig nem dolgozták fel, hogy egy politikus nem csak szavakban, de tettekben is kész veszélybe sodorni az európai integráció évtizedes eredményeit a belpolitikai túlélés érdekében. Jean-Claude Juncker hétfői sajtótájékoztatóján a brüsszeli establishment döbbenete kézzelfogható volt: Juncker árulással vádolta a görögöket, és igyekezett közvetlenül a görög választókhoz fordulni. A jelek szerint Juncker komolyan elhiszi, hogy egy franciául beszélő luxemburgi bürokrata, akit még támogatói is gyakran kritikával illetnek, hitelesebb lesz a görög választók felé, mint saját kormányuk, amit nemrég választottak meg hatalmas többséggel.

false

Miközben az európai integráció kritikusai a brüsszeli döntéshozókat rendre úgy állítják be, mint akik szándékosan és tervszerűen akarják megfosztani az európai országokat nemzeti szuverenitásuktól, és rájuk erőltetni a – jobb híján – neoliberálisnak tekintett gazdaságpolitikát, valójában inkább a hosszú tervek hiánya, a rögtönzések és a politikai naivitás jellemzi őket. A Görögországgal folytatott tárgyalások során végig azt gondolták: végeredményben az integráció fenntartása, a görög csőd elkerülése és Európa egysége fontosabb lesz a Szirizának, mint kampányígéreteinek betartása és a belpolitikai sikerek; hogy majd „idomul” az európai konszenzushoz. A most kialakult helyzet elképzelhetetlennek tűnt, hiszen – bármilyen megoldás mellett – biztosan rossz lesz mind Görögországnak, mind Európa egészének. A jelek szerint Brüsszel annyira elhitte saját retorikáját az integráció szükségszerűségéről, hogy nem vette észre: kritikusai nem csak a választóknak szánt „gumicsontként” rúgnak bele az unióba – kritikájukat komolyan gondolják.

Ahogy az EU brit, szabadpiaci kritikusainak nincs igazuk abban, hogy Brüsszel nélkül szabadabb, liberálisabb Európa alakulna ki, úgy a Sziriza baloldali támogatói is tévednek: az EU nélkül nem valamilyen egalitárius szocialista utópiában élnénk; a nemzetek közötti nacionalizmus feléledése, a baloldali és jobboldali populizmus előretörése sokkal valószínűbb lenne. Ez azonban nem menti fel Európa támogatóit azon feladat alól, hogy az integráció melletti érveket újra kell fogalmazni – nem csak gazdaságilag, hanem politikailag is értelmezhető módon. A grexitet (a görögök kiválását az eurózónából) Európa, ha nehezen is, de fel tudná dolgozni – ám ha az EU egyik vezető országában is az uniós konszenzust elutasító politikus kerülne hatalomra, azt aligha. Minden válság lehetőség: az unió támogatóinak a görög válság lehetőség arra, hogy felébredjenek – és Brüsszelen kívül is elkezdjenek érdemben érvelni az unió előnyei mellett.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.