Elítélték a rákbetegekre szakosodott állatorvost

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 01., 15:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A magát rákkutató professzorként népszerűsítő, a szélsőjobbhoz kötődő szélhámost az elsőfokú per tárgyalásain többször kapták nyilvánvaló hazugságokon.

Egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott kuruzslásért Dávid Tamás állatorvos. Holnap megjelenő lapszámunkban a tárgyalás részleteiről olvashatnak. Gaal Ilona cikkéből idézünk:

false

„Az ügyészség azért emelt vádat Dávid ellen, mert nincs humánegészségügyi képesítése, ám mégis azt a látszatot keltette, mintha humánorvos volna: rákkutató professzornak adta ki magát. Ráadásul magas dózisú C-vitamin intravénás beadását rendelte el betegeinek – márpedig invazív (testbe behatoló) beavatkozást csak humánorvos írhat fel. A büntető törvénykönyv ezt a magatartást kuruzslásként nevesíti, és maximum 3 év szabadságvesztéssel bünteti. A vád a 78 éves állatorvosra egy év szabadságvesztést kért, felfüggesztve. Enyhítő körülményként vették figyelembe korát és egészségi állapotát, súlyosítóként, hogy egy alkalommal már volt büntetve (ittas vezetésért pénzbírságot kapott), és azt, hogy a terhére rótt cselekményeket hosszú időn keresztül fejtette ki. (A felfüggesztést nem indokolta az ügyésznő, arra pedig kíváncsiak lettünk volna.)”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. márc. 01., 15:40
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 9 Cyrano
  Cyrano
  2017. március 04., szombat 17:56
  rworse: ebben közös nevező: a kuruzslókat nagyon keményen kellene büntetni.
  A jelen esetben is megilletné, amit írsz.
 2. 8 rworse
  rworse
  2017. március 04., szombat 13:35
  Cyrano

  Ó, én nem ítélek el senkit (persze súlyos esetben de) - legfeljebb megítélek. Megítéltem Lámfalussy említett rokonát, aki a tudatlanságával szolgálta ki a gyilkos kuruzsló gyilkos kuruzslását.

  Kicsit csodálkozom az ítéleten. Aki rákos betegeknek szélhámoskodik, az nem kuruzslás, hanem emberölés. A cikkben tárgyalt Dávid Tamás állatorvosnak nem két év felfüggesztettet kellett volna kapnia kuruzslás címén, hanem életfogytiglant, nyereségvágyból elkövetett szándékos emberölés és hullarablás címén.

  Az egészségügy állapota (is) valóban abszurd, de ez nem függ össze azzal, ha valaki tudatlanságból szolgál ki gyilkos kuruzslókat. Szerintem megítélendő, ha valaki tudatlanságból szolgál ki gyilkos kuruzslókat - a gyilkos kuruzsló pedig elítélendő.
 3. 7 Cyrano
  Cyrano
  2017. március 04., szombat 08:32
  rworse: nem védeni akarom a kuruzslót, sőt.
  De azért azon merengni kellene, hogy miközben a kormány folyvást egészségtudatos magatartásra buzdít (mi több, ennek hangoztatásával adót vetett ki!) az eü-t elsorvasztja, a kuruzslásnak teret ad.
  Addig, amíg rákos betegektől (főleg 65 fölött)a kezelést is megvonja vagy lassítja a gyógyszerhez jutást/be sem vezeti a hatékonyabb gyógyítást, addig sokan lesznek akik ezt kihasználják. Ismerősnél lágyrészi rákot diagnosztizáltak (66 éves volt) 3 hónappal a diagnózis után kezdték meg a kezelést. Ő is, a családja is szaladgált fűhöz-fához, mert tudták, ott minden perc késlekedés veszélyes. Nem talált ugyan senkit (bele is halt, a kezelés megkezdése után két héttel), de ha talál valakit, aki orvosnak, sőt professzornak vallja magát, akkor a diplomáját fogja elkérni, vagy a megoldást fogja kérdezni?
  Nem kellene érzéketlenül elítélni embereket olyan helyzetért, amilyenben te még láthatóan nem voltál (és kívánom, hogy ne is légy.)
 4. 6 rworse
  rworse
  2017. március 03., péntek 22:28
  Cyrano

  Én a tudás abszolút mércéje szerint mérem a tudatlanságot - és ez független attól, hogy no persze, a tudás abszolút mércéje szerinti maximum éppenséggel éppen az én tudásommal esik egybe.
 5. 5 Cyrano
  Cyrano
  2017. március 03., péntek 22:03
  rworse: te ott tévedsz barátom, hogy saját tudati szintedhez mérsz. No de ott, ahol Mári néni a segítség, nem a net vagy a könyvtár, ott kaphatsz "remek" gyógyító tanácsokat.
  Ámde még ez sem kell. Emlékezz Bajom Imre kínai útjára.
  Vagy a mexikói csodadoktorra, akihez a világ minden tájáról zarándokoltak.
  Az a gond, hogy a rák szó ma maga a halálos ítélet. És nálunk többnyire tényleg az is.
  És ott ahol nincs rendes orvosi segítség, ott jön a szájhagyomány
 6. 4 rworse
  rworse
  2017. március 03., péntek 20:32
  Cyrano

  Én ellenben alátámasztanám Pasinszkit. Ugyanis, aki az ilyen nyilvánvaló szélhámosokhoz fordul, az nem "minden szalmaszálba kapaszkodik", hanem a tudatlanságát hagyja kihasználni nyilvánvaló szélhámosok által. Szalmaszálat vél találni ott, ahol nyilvánvalóan nincsen, tehát biztosan lezuhan.
 7. 3 Cyrano
  Cyrano
  2017. március 02., csütörtök 23:16
  Pasinszki: nem akarok vitázni veled, de tudod, amikor valakire azt mondja az orvos, hogy rákja van, az minden szalmaszálba kapaszkodik. És sajnos nem ellenőrzik eléggé, hogy ki mivel kezel, milyen jogcímen. Volt ismerősöm, aki mesélte, amikor beteg volt, az egyik kórházi orvos méregdrága étrend-kiegészítőket árult a saját rákos beteginek. És vették, mint a cukrot. Amikor az egyik páciensnek szóvá tette, hogy talán hülyeség, azt válaszolta, hogy az életben maradásért mindent meg fog próbálni.
  Hát ennyi.
 8. 2 Pasinszki
  Pasinszki
  2017. március 02., csütörtök 22:22
  Lámfalussy F. Sebastian
  A rokonod a saját tudatlansága miatt halt meg. (Persze az is lehet, hogy akkor sem éli túl a betegségét, ha bizonyított gyógymódokkal kezelik, de tovább élhetett volna, és talán kevesebbet szenvedett volna.)
  Ha ilyen témával foglalkozó cikkhez szólok hozzá, mindig javasolni szoktam, hogy ne "alternatív" medicináról beszéljünk, meg "hagyományos" orvoslásról, hanem bizonyítatlan hatású terápiát alkalmazókról, meg tudományos alapú gyógyításról. Így talán hamarabb leesik a meggondolatlanoknak, hogy ha kuruzslóhoz fordulnak, kísérleti nyúlnak állnak be.
 9. 1
  Lámfalussy F. Sebastian
  2017. március 01., szerda 19:25
  Miatta halt meg egy rokonom pedig 800 ezerért biztos gyógyulást igért.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Interjú Szanyi Tiborral
„Ha felszámolnánk az MSZP-t”
Népesedési intézet az Uránia helyén
Bezárt a csillagvizsgáló
Interjú
Gálvölgyi János 70 éves
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...