A Proton Színház bemutatja: 1 link

  • 2017. január 23.

Snoblesse

jake_smiles: elélveztél te is?

Ezt 2001-ben írtuk:

„Bár a Magvető Kiadó és az Origo online regénypályázatát nem kísértem figyelemmel, most, hogy megjelent az 1 link (mely Garaczi László jövőre ígért  MetaXájával holtversenyben lett a győztes), nagy várakozással ültem neki. Megtetszett a könyv fekete-narancssárga osztású borítója a jobb szél feketéjébe felkúszó vékony narancssárga csíkkal, meg az osztás tengelyéhez tapadó szerző- és címfelirat.

Az, hogy egy internetes pályázatra készült regény szerzője álnevet használ, önmagában véve nem túl meglepő, sőt az sem, hogy ez a szerző egyben könyvének főhőse is, aki folyton a neten lóg. Ebből még valami menthetetlenül lapos és amatőr dolog is kerekedhetne. Jake Smiles azonban profi, először is a rejtőzködésben. Remélem, nem derül ki egyhamar, hogy ki mosolyog a markába e név fedezéke mögött.”

És befejezésül ezt is:

„Smiles profi az írásban is, méghozzá olyan profi, akin nem hagyott túl mély nyomokat a kortárs irodalom körmönfontsága.”

false

És akkor ugorjunk 14 évet előre a történetben. Smiles (interjúnk vele itt) kiléte továbbra is ismeretlen, olyannyira az, hogy a könyvéből írt darab készítői fontosnak tartottak üzenni a szerzőnek: „A bemutató időpontjáig nem sikerült a regény jogtulajdonosát megtalálnunk, ezért a szerzői jogdíjat elkülönítetten kezeljük a jogosult jelentkezéséig.” A Smiles-adaptációt Bánki Gergely rendezte, a zene Vranik Krisztián műve, a főszerepet Vajdai Vilmos alakítja.

És akkor egy kis Jake Smiles-os ízelítő:

„jake_smiles: elélveztél te is?
bianca21: csak megváltozott a testsémám, drága ;-)
Smilesnak ez tetszik, ez a pengés cinizmus, Bianca úgy adja meg magát, hogy közben magát adja, jó nő, no, bár lehet, hogy férfi.”

Figyelmébe ajánljuk