A diktátor még mindig hatalmon van - Camilla Nielsson filmrendező

  • rés a présen
  • 2016. január 14.

Snoblesse

A zimbabwei House of Cards, vagyis a Mi, demokraták a feltámadt Bem moziban. A film dán rendezőjével nemrég - a BIDF fesztivál kapcsán - beszélgettünk.

rés a présen: Mikor és hogyan kezdtél filmezni?

Camilla Nielsson: Miután elvégeztem a filmes iskolát, az ENSZ-szel együttműködve rendeztem egy rövidfilm-trilógiát a gyermekjogokról. Afganisztánban, Indiában és egy szudáni, Darfúrban lévő menekülttáborban forgattunk, és minden történetet a gyermekek szemszögéből meséltünk el. Ezután Mumbai Disconnected címmel 2008-ban elkészítettem első független dokumentumfilmemet, mely a forgalmat és a bürokráciát ábrázolja a világ egyik leggyorsabban növekvő megavárosában.

rap: Honnan tudsz a BIDF filmfesztiválról?

false

CN: Nem jártam még Budapesten. A BIDF-ről a Danish Film Institute-tól hallottam, ők jelezték, hogy beválasztottak minket az idei fesztiválra, ahova a világ minden tájáról érkeznek majd érdekes alkotások. (A filmekről a www.bidf.hu oldalon lehet tájékozódni – rap.)

rap: Miről szól legutóbbi filmed, a Democrats?

CN: Ez egy politikai thriller, amely két politikai ellenfélről szól, akik azt a lehetetlen feladatot kapják, hogy fogalmazzák meg Zimbabwe új demokratikus alkotmányát, holott a diktátor még mindig hatalmon van. A filmet az egyik kritikus a népszerű amerikai sorozathoz hasonlítva az Afrikai kártyavárnak nevezte, és szerintem ezzel megragadta a lényegét.

rap: Hol mutatták be korábban?

CN: A CPH:DOX-on Koppenhágában, majd a világ több mint 30 nemzetközi filmfesztiválján szerepelt, és 9 díjat nyert.

rap: Milyen terveid vannak erre az évre?

CN: Befejezem a Democrats rövidebb, 88 perces televíziós változatát, illetve összevágunk egy külön változatot az amerikai tévék számára is. A Egyesült Államokban ennek vetítésére a jövő évi elnökválasztási kampány idején kerül majd sor. Végül pedig csinálnunk kell egy beharangozót a Democrats színházi bemutatója előtt a New York-i Filmfórumra novemberben. Tehát még elég sok munka áll előttünk.

false

rap: Van jelenleg a demokráciát vagy a társadalmat komolyan érintő probléma Dániában?

CN: Olyan értelemben nincs, ahogy a demokrácia csorbát szenved, például, Zimbabwében. Demokratikusan választott kormány irányítja az országot, amelynek a demokratikus intézményei épek. Az egyik legkevésbé korrupt ország a világon. De a demokrácia nagyon törékeny rendszer, és minden társadalom köteles védeni a széteséstől. Szerintem Dániában 15 évvel ezelőtt a demokratikus jóléti társadalom kiváló modellje működött, melyet lassan erodáltak a különböző jobboldali kormányok. Itt is, ahogy bárhol máshol, a gazdagok egyre gazdagabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek lesznek, és ez önmagában is demokráciaellenes, mivel azt jelenti, hogy az életben nem mindenki születik egyforma lehetőségekkel.

Vetítések a Bem moziban: január 28. 18:00 és 20:00

Figyelmébe ajánljuk