A filmmel együtt is remekül működik - Varga Judit zeneszerző

  • rés a présen
  • 2017. január 5.

Snoblesse

Mr. West rendkívüli kalandjai a bolsevikok földjén - a Müpában

rés a présen: Hogyan született a Mr. West kalandjai a bolsevikok földjén című koncertelőadás ötlete?

Varga Judit: Az osztrák Filmmuseum bányászta ki ezt a filmet az archívumából. A kiválasztásnál nyilván cél volt, hogy a szokásos éves 4 filmes koncertből álló sorozatban (Konzerthaus, Film und Musik bérlet) sokszínű metszetet tudjanak bemutatni, de a film önmagában is kulturális csemegének számít. Lev Kulesov rendkívül modern, nem titkoltan az amerikai kortárs filmek által inspirált filmje virtuóz schnitt-technikával, érdekes cselekménnyel és figurákkal nyűgöz le. A bemutató a bécsi Konzerthaus nagytermében volt 2016. március 29-én, telt házzal.

false

 

Fotó: Nagy Attila / Müpa

rap: A filmen kívül mi inspirálta még a munkafolyamatot?

VJ: A zene abszolút a film képi világára van alakítva. Nem arról lesz szó, hogy a háttérben megy valami mozgókép, előtte meg valami kortárs zene, és a kettő többé-kevésbé véletlenszerűen néha még össze is illik. Főleg a burleszkjelenetek megzenésítése tartott hetekig, egy-egy filmes geg akusztikus leképezésén napokat is ültem, méricskélve a zenei anyag hatását a filmre, tologatva az effekteket századmásodpercekkel előre-hátra, figyelve a hatást. Mégis egy autonóm zenei anyag született, mely önálló alkotásként is megállná a helyét a koncertpódiumon. Viszont a filmmel együtt is remekül működik.

rap: Mikor hallható a koncert, és kik az előadók?

VJ: 2017. január 12-én, 19.30-tól lesz az előadás a Müpa Fesztivál színházában. Az Ensemble Phace zenél, amely az ősbemutatót is játszotta, és Leonhard Garms vezényel. Érdemes korábban jönni, mert ott helyben 19.00-tól beszélgetünk a zenéről és a filmről. Az egész Átlátszó Hang Fesztiválra érdemes eljönni, mert olyan műsort állítottak össze a szervezők (Gryllus Samu és Horváth Balázs), ami bármelyik nemzetközi fesztiválon megállná a helyét. Magyarországon viszont ilyen töménységgel egy teljes hétig, ennyi jó kortárs zenei esemény egy évben csak egyszer van.

rap: Mit jelent az alcím, hogy „szórakoztató komolyzene”?

VJ: Egy kortárs zeneszerző komoly ember, őt és a műveit is illik komolyan venni. Feladata a lélek legmélyebb, legsötétebb bugyrait felkutatni, és onnan beszámolót küldeni a külvilág felé.

Ezen a koncerten minderről szó sem lesz. Az egyetlen célunk a szórakoztatás kortárs eszközökkel. A legizgalmasabb ebben az, hogy amikor kortársról beszélünk, akkor a vásznon épp 1924-et, a színpadon viszont 2017-et írunk.

false

 

Fotó: Nagy Attila / Müpa

rap: Hol találkozhat a közönség a szerzeményeiddel?

VJ: A Szerelem című operám májusban lesz látható a Magyar Állami Operaház produkciójában filmen, de a következő zenéért is moziba kell menni, egy Ylmaz Güneyről szóló dokumentumfilm zenéjét írom éppen a napokban (Ugly King a film címe). Az ORF és a Vienna Radio Symphony Orchestra jubi­leumi koncertjére pedig egy tánczenét kértek tőlem, egy eléggé rendhagyó előadásra, ahol székek helyett táncparkett és pezsgő várja a közönséget, mindez Grazban, 2017 októberében.

Figyelmébe ajánljuk