„A világ legjobb dzsesszprogramja” - Hoffmann György kávézótulajdonos

  • rés a présen
  • 2015. augusztus 13.

Snoblesse

Augusztus 17-én jön a japán–izraeli Yabuno-Ettun Project.

rés a présen: Mikor nyitott az iF, és milyen volt az ősidőkben?

Hoffmann György: 2007-ben nyitottunk. Tapasztalatunk nem sok volt, kénytelenségből egy hegymászóboltot alakítottunk át kávézóvá. Az elképzelés az volt, hogy a Kultuccában egy vendéglátóhely magától működni fog, addig ugyanis a Ráday utca volt Pesten a legforgalmasabb vendéglőutca. Abban biztos voltam, hogy egy jó helyre kell zongorista. Gyerekkori barátommal, Darvas Ferivel konzultáltunk, és vettünk egy Forster pianínót, amit a három Darvas: Feri, Bence és Kristóf „avatott”. Az akkor még létező Mol Jazzfesztivállal párhuzamosan koncertsorozatot rendeztünk, Szalai Péter tablás barátom tanácsait követve. A zenei programokkal aztán nem volt megállás, jobbnál jobb zenészek jöttek és játszani akartak, nekem lényegében csak el kellett osztani a dátumokat. Vendéglátóilag az elképzelés az volt, hogy jót kell adni, sőt a legjobbat.

rap: Miért iF a neve?

HGY: Franciás, mediterrános ételkínálatot találtunk ki, quiche-ek, tarte-ok stb. Innen a névválasztás is: If szigete. De a Ráday utca 2007 őszétől kezdte elveszíteni a népszerűségét. Az első hónapokban még jöttek az emberek maguktól, de aztán elmaradoztak. A név kötelez, de átalakul a jelentése, először az If… című 1968-as kultfilm plakátja került fel a falra, hamarosan az If nevű jazz-rock zenekarra is hivatkoztunk. Matematikus elkötelezettségemre utal a szlogen: you will like iF, iff you come in – az iff matematikus szóhasználat, if and only if, vagyis akkor és csakis akkor. Pintér József barátom, akit legtöbben a Magvető kiadó tipográfusaként ismernek, elkészítette az iF logóját, ami annyira szép lett, hogy kötelez a jó minőségre. A nagy igyekezetben kedvemre való hely alakult, ha üzletileg nem is sikeres. Csupa jó emberből áll az iF Kör. Ideértem a több száz zenészt és képzőművészt, akik zenével és kiállításokkal kötődnek az iF-hez, a személyzetet, a három remek szakácsot, a borászokat és a sörfőzőket, akikkel személyes jó viszonyt tartunk, a honlap készítőit, a fotósunkat stb. Egy ilyen szerteágazó tevékenységben van egy csomó esetlegesség is: tehát iF.

false

rap: Mi az irány a zenei ízlésben, és mi a gasztronómia terén?

HGY: A legfontosabb irány zenében és gasztronómiában – kiállításban, kiadványban… – a minőség, és valami, amit talán otthonosságnak mondanék. Egy példa: Balázs Elemér a Detroiti Jazzfesztivál Nagyszínpadán játszott zenekarával. Hazatérve azt mondta, hogy azért az iF-ben érzi igazán jól magát. Akusztikusan, jókedvből, feszültség nélkül lehet zenélni. Gasztronómiában is ez az irány, jót, szépen, de lazán.

rap: Milyen koncerteket ajánlanál augusztusra?

HGY: Mindennap van koncert, s két külföldi fellépőnk is lesz: augusztus 17-én egy New Yorkban élő fiatal japán–izraeli zongora-nagybőgő duó, a Yabuno-Ettun Project. 24-én egy izraeli zongorista-énekesnő lép fel többedszerre: Moran Magal a Fekete testvérekkel, a négy testvérből Jammal és Zoli a zenekar. Kit ajánljak a hazaiak közül? Elek István, Gadó Gábor, Balázs Elemér, Gáspár Károly, Váczi Eszter, Berki Tamás, Vincze Pál, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Gyárfás István és a többiek. Csupa nagyszerű zenész. Balázs Elemér születésnapi koncertje 16-án Oláh Szabolccsal, Zana Zoltánnal és Barcza Horváth Józseffel, és a Gyárfás Trió a nagyon ígéretes tinivel, Molnár Enikővel 31-én.

rap: Mik az őszi műsortervek?

HGY: Nyugodtan pályázhatnánk a világ legjobb dzsesszprogramja versenyben. Két külföldit mondok: szeptemberben a Tangó Jazz Quartet, honnan, ha nem Buenos Airesből, és a Profundkontra duó Bécsből, októberben.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.