Abszurd ország: Izrael

  • 2014. augusztus 21.

Snoblesse

Izrael mindennapjai – multimédiás kiállítás a Gozsdu-udvarban.
false

A kissé száraz ajánlószöveg szerint  Izrael Állam Nagykövetsége 2014. augusztus 25. és szeptember 7. között az izraeli–magyar diplomáciai és gazdasági kapcsolatok 25. évfordulóját szabadtéri multimédiás kiállítással ünnepli a Gozsdu-udvarban. A kiállítás betekintést nyújt Izrael mindennapjaiba.

Hogy milyen is ez a mindennapi Izrael, arra alighanem ahány ember, annyi válasz létezik. Lássuk, milyennek látja a középnemzedék talán legismertebb izraeli írója, Etgar Keret (interjúnk vele itt) a helyzetet:

Magyar Narancs: Izrael nem elég abszurd ország magában?

Etgar Keret: Amikor az első könyvem kijött Németországban, egy kritikus kilistázta a történeteimben előforduló abszurditásokat. A beszélő állatok mellett feltüntette az utcán géppisztollyal rohangáló embereket, és hogy az emberek lépten-nyomon elnémulnak, amíg meghallgatják a rádió híreit. Mélyen meg volt róla győződve, hogy ez valami agyafúrt metafora. Igen, az abszurditás leginkább földrajzi kérdés. Azt, ami itt errefelé zajlik körülöttünk, egy kicsit kell csak továbbfuttatni képzeletben, hogy az emberi létezés nevetséges abszurditása megmutatkozzon.

Figyelmébe ajánljuk