Anne Applebaum a könyvfesztiválon

  • 2014. április 15.

Snoblesse

Amerika legismertebb közép-európai tudósítója, a The Washington Post Pulitzer-díjas kolumnistája Vasfüggöny. Kelet-Európa megtörése 1944–1956 című könyvének bemutatójára érkezik a fesztiválra.
false

 

Fotó: James Kegley

Az újságíró nem csak a múltban mozog magabiztosan, az ukrán–orosz konfliktust is első kézből ismeri – erről is kérdeztük (a teljes szöveg itt) nemrég készült interjúnkban:

Magyar Narancs: Mennyiben változtathatta meg Putyin céljait a kijevi események eszkalációja?

Anne Applebaum: A fő cél a destabilizáció lett, de ahhoz nem lett volna szükség az invázióra. Putyin azonban komoly fenyegetést érzékelt a Kijevben eluralkodó új politikai nyelvezetben: a diskurzust, amely demokráciáról, átláthatóságról, antikorrupciós küzdelemről és sajtószabadságról szól, nem szívesen hallgatják Moszkvában. A 2004–2005-ös narancsos forradalom óta a Kreml különös figyelmet fordít arra, hogy irányítása alatt tartsa a sajtót, az ellenzéki csoportokat és a civil mozgalmakat. Lehet újságod Moszkvában, csak mindig figyelj oda, hogy ne olvassák túl sokan. Ami Kijevben történt, az pontosan az, amitől az orosz oligarchia a saját országán belül a leginkább tart.

Bár nem Putyin lesz a legfőbb téma, ám alighanem ő is szóba kerül azon a beszélgetésen, melyen Anna Applebaummal és Ungváry Krisztián történésszel Betlen János újságíró beszélget a Millenáris Park Osztovits Termében.

Figyelmébe ajánljuk