rés a présen

Jobb, mint a Happy Birthday

  • rés a présen
  • 2013. május 9.

Snoblesse

A Kobuci Kertben tartja lemezbemutató koncertjét a Tárkány Művek. Ez alkalomból Tárkány-Kovács Bálint frontemberrel beszélgettünk.

rés a présen: Hosszú út vezetett a Tárkány Művekig?

Tárkány-Kovács Bálint: A Nyírettyűben még gyerekként játszottam, a Csomborral már folkkocsmában muzsikáltunk, talán mi csináltuk az első ilyet, és kísértük a legendás Bartók Táncegyüttest. A Pentaton csoportban sűrű volt az élet, a Berkóból lett Rekontra megtanított arra, hogyan nem lehet zenekart irányítani, a Tündökkel a Csillagszemű táncegyüttest kísérve zenéltem a japán császárnak és miniszterelnöknek, az azeri és indonéz elnöknek, valamint Göncz Árpád után az összes köztársasági elnöknek. Ezek és még millió más élmény és tapasztalat és persze sok-sok munka után érett meg az idő egy saját projektre. És az még csak a kezdet, azóta is eltelt már öt év, sikerrel, kudarccal, lelkesedéssel, elkeseredéssel és rengeteg munkával.


 

rap: Milyen zenei irányzatok, alkotók hatottak rád?

TKB: Korszakok vannak, elbűvölődések, rácsodálkozások. A népzenével kell kezdenem, mert kimeríthetetlen, megunhatatlan. Aztán jönnek a klasszikusok: Bach, Händel, Haydn, Beethoven, Puccini, Liszt, Chopin, Muszorgszkij, Bartók, Stravinsky, Ligeti, John Cage, Steve Reich, Kurtág. Majd ott a dzsessz: Dresch, Borbély, Binder, Szabados, Duke Ellington, Lionel Hampton, Coltrane, Louis Armstrong, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Chick Corea, Archie Shepp. De nem lehet kihagyni a Rolling Stonest, a Beatlest, az Illést, Karádyt, a legendás Syriust, a Kispált, a Bë‘lgát, Balogh Kálmánt, a PaCoRa triót vagy Lukács Mikit. Valakinek ebből kirajzolódik valami? Mondhatnám, hogy melyik miért, vagy hogy melyik számban melyik jelenik meg és hogyan.

rap: Hogy lehet egyszerre több zenekarban játszani?

TKB: Hogy ma szinte az összes zenész ezer projektben vesz részt, sok oka van, de mindenhol megoszlanak a feladatok. A Tárkány Művek a sajátom, én írom a szövegeinket, a dalainkat, én találom ki a művészi koncepciót, én szervezem a zenekar életét a segítőimmel. Ha valaki azt gondolja, hogy itt aztán kiélhetem magam, az téved. Rengeteg minden érdekel. Az eredeti népzene például úgy, ahogy van. Ezt csinálhatom a Fonó zenekarban Agócs Gergő, Pál István "Szalonna", Navratil Andrea és a többiek társaságában. Itt nekem csak cimbalmoznom kell, meg beszélgetésekkel segítenem Agócs Gergő koncepciójának a csiszolását. De szerveztem most egy hete egy cimbalmos napot a Fonóban, külföldi sztárcimbalmosokkal, mert olyanok is vannak. Közben képben van egy filmzeneírás, amit nagyon szeretnék, ha összejönne, mert nagyon érdekel ez az irány.

rap: Milyen módszerrel jönnek létre a Tárkány Művek zenéi?

TKB: Saját szerzemény esetében - amely ennek az albumnak már a jókora többsége - megírom a dalt, zenéstül, szövegestül, elviszem a próbára, és akkor megpróbáljuk összerakni. Változó, hogy mennyire van megírva. Néha partitúrába kikottázom, néha számítógépen összerakom, hogy megszólaljon, rá is éneklem, és a hangzót küldöm el, néha csak téma, harmóniák, és kísérletezni kell. Ami összeáll a próbán, azt felveszem, hazaviszem, meghallgatom, változtatok. Az alkotás folyamata mondjuk úgy, ihletett modulokból indul ki, amelyeket azonnal rögzítek. Aztán néha egyik-másik modul egymásra talál.

rap: És az új album?

TKB: Az új album tematikája sokfelé indul el. Jóval bátrabb, kísérletezőbb, mint az előző, és közéleti témákat is érint. Aztán van, ami arról szól, hogy elgondolkodtam, van-e nemzedékem. Van-e bennünk valami közös, hol lehetne határokat húzni? Beszélgettem kortársaimmal, próbáltam összeszedni dolgokat: Kádár temetése, Commodore számítógép, canga, Csepel, tacskó, forgó, tengó, orosz-angol világrendváltás, első plázák, kereskedelmi média megjelenése és hogy "mert mi voltunk azok kiket senki sem védett / a nyakunkba szakadtak a kilencvenes évek / reklámok zenék s a kábítószer / s mi nem kaptunk nálunk nem volt dekóder". De lesz humor is, dal mosott belekről, krinolinról, tartósítószer-mentes tejtermékekről. Fölkerül egy táncházas körökben népszerű születésnapi köszöntő, hátha szélesebb körben megkedvelik, hisz jobb, mint a Happy Birthday. És persze szó lesz ezen a lemezen a szerelemről, például egy szívfájdító szakító nóta a Címe sincs formájában.

rap: Hol játszol a közeljövőben?

TKB: Május 11-én a Kobuci kertben lesz a lemezbemutató, aztán pünkösd vasárnapján Egerben, május 24-én Salgótarjánban, június 21-én az Animációs Fesztiválon Kecskeméten és június 23-án Csurgón játszunk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.