Az operairodalom egyik legszerethetőbb szerepe - Tarjányi Tamás operaénekes

  • rés a présen
  • 2016. július 1.

Snoblesse

Július 7-én Nemorino szerepét énekli Donizetti Szerelmi bájitalában.

rés a présen: A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanultál. Nem volt biztos, hogy operaénekes leszel?

Tarjányi Tamás: Ha valamire nem gondoltam korábban, akkor arra, hogy egyszer operaénekes leszek. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen azonban már az első énektanárnőm, Domonkos Zsuzsa rögtön az operaéneklés felé terelte az utamat, amit az osztályfőnökeim, Novák Eszter és Ascher Tamás, illetve a többi tanárom is támogatott. A fordulópont aztán harmadéves koromban jött el. Ekkor találkoztam Bátori Évával, e találkozás vezetett a végső döntéshez, hogy felvételizzek a Zeneakadémiára. Ő készített fel a felvételi vizsgára, és azóta is követi a pályámat.

rap: Hogyan jutottál el a bonni operáig?

TT: Az egyetemi tanulmányaimat 2009-től Bécsben folytattam (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), és fejeztem be 2014-ben. Ez az időszak az egyetemen és általában a bécsi közeg kifejezetten inspiratív volt, és szakmai fejlődésem szempontjából talán a legfontosabb állomásnak mondható. 2012-ben egy sikeres meghallgatást követően kaptam szerződést a bonni operába (Theater Bonn). Tartalmas évek állnak mögöttem minden értelemben. Több szakmai szempontból fontos szerepet énekelhettem (Ferrandót a Così fan tuttéban, Don Ottaviót a Don Giovanniban, Taminót A varázsfuvolában, Almaviva grófját A sevillai borbélyban etc.), és nem mellékes, hogy operaénekesként nagyszínpadi gyakorlatra is szert tettem. Röviddel ezelőtt énekeltem az utolsó előadásomat Bonnban. Szeptembertől a müncheni Gärtnerplatztheaterbe szerződtem, ahol szintén érdekes feladatok várnak. Mindeközben nem szakadtam el Magyarországtól sem, nagyon hálás vagyok, hogy immáron négy éve rendszeres fellépője vagyok az Operaháznak, valamint az Erkel Színháznak.

rap: Donizetti Szerelmi bájital című operájának július 6-án lesz a bemutatója. Milyen csapat készíti ezt az előadást, és milyen szereped lesz benne?

false

 

Fotó: Thilo Beu

TT: A rendező, Philipp Himmelmann nagyon intenzív próbákat tart, nagy hangsúlyt fektet a szövegre, valamint a szerepek és a köztük lévő viszony elemzésére. Rendkívül élvezem a munkát a karmesterrel, Karsten Januschkével is. Nemorino szerepét énekelem, aki kevés kivétellel egész este a színpadon van. Ez az egyik legszerethetőbb szerep az operairodalomban. Hárman is énekeljük. Az én első előadásom július 7-én lesz. Bármelyik előadásra is látogat el valaki, szép élményben lesz része.

rap: Mikor és hol megy még az előadás?

TT: Július 6-tól augusztus 19-ig heti három alkalommal látható a darab a bemutató színhelyén, a szentmargitbányai kőfejtőben.

rap: Mikor találkozhatunk még veled?

TT: A Szerelmi bájital előadásai mellett fellépek a Gärtnerplatztheater szabadtéri koncertjén Münchenben júliusban, valamint még két koncerten fogok énekelni az eisenstadti Piknikkoncerten augusztusban, az Esterházy-kastélyban. A következő évadban Münchenben többek között ismét énekelhetem Don Ottavio és Ferrando szerepét, valamint az Operában és az Erkel Színházban is több előadásban énekelek majd.

rap: Miért ajánlanád nekünk az operába járást?

TT: Alapvetően mindenkinek ajánlom a színházba járást, legyen az opera vagy más színház. Mert kivételes hely, ahol nemcsak hogy közösségi élményben lehet része a nézőnek, hanem maga is részese egy – fontos megjegyezni – élő előadásnak, ahol igenis számít, hogy mit gondol vagy hogyan reagál a történtekre. Az opera műfaja pedig kuriózum. Mint borkedvelő azt mondanám, hogy az opera a „színházi világ aszúja”. Ennek pedig legfőbb oka a zene, ami beláthatatlan dimenziókba képes emelni a szöveget, a gondolatokat, illetve az érzelmeket. Az operától sokan idegenkednek, de mindenkit bátorítok az „ismerkedésre”, hiszen könnyen meg lehet szeretni azoknak is, akik eddig kevésbé mélyültek el a műfajban. Magam vagyok az élő példa, hogy nem kell klasszikus zenén felnőni ahhoz, hogy valaki megkedvelhesse az operát. Persze abban, hogy ez így legyen, nekünk, alkotóknak is igen nagy felelősségünk van.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.