Mindenre képes, amire az ember nem – Czupi Dániel bábszínész

  • rés a présen
  • 2014. augusztus 21.

Snoblesse

Az Idegen elemek című előadásban szerepel Zsámbékon.

rés a présen: Mikor dőlt el, hogy bábokkal akarsz foglalkozni, és mik a legfontosabb hatások, amelyek inspiráltak?

Czupi Dániel: A Színház- és Filmművészeti Egyetem előtt a Keleti István Művészeti Iskola tanulója voltam egy évig, ahol Török Ági és Szívós Károly tartott bábosképzést. Nagyon szerettem az óráikra járni, rávilágítottak arra, hogy a báb nemcsak segít tömören fogalmazni a színpadon, de mindenre képes, amire az ember nem. Sokat köszönhetek nekik, hiszen ők javasolták, hogy jelentkezzek bábszí­nész­­­osz­tályba. Megfogadtam a tanácsukat, és most kollégák lettünk a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban.

false

rap: Hogyan, mikor és kikkel alakult a HUPS! Crew?

CD: A csapat tavaly nyáron, a diplomaosztónk után alakult Németországban, amikor az osztályból öten – Spiegl Anna, Fehér Dániel, Hoffer Károly, Szolár Tibor és jómagam – eleget tettünk egy kedves német barátunk meghívásának. Günter azt kérte, hogy adjunk elő egy etűdsorozatot, amit zenével kísérünk. Így készült el a Jam című előadásunk, amit a kinti nézők nagyon szerettek. Mivel rengeteg pozitív hatás ért minket, és a fellépés után több meghívást is kaptunk, elhatároztuk, hogy továbbra is dolgozunk együtt. Próbáltuk megtalálni, mi a műfaji meghatározása annak, amit csinálunk, így született a bábkoncert elnevezés, ami bábozást jelent szavak nélkül, kizárólag élő zenével.

rap: Hol lehet, lehetett év közben látni benneteket?

CD: A csapat egy része a Budapest Bábszínházban, Fehér Dani és én pedig a Kolibri Színházban játszunk. Sok feladatot kapunk itthon, de az elmúlt évben a HUPS!-szal már jártunk Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában és Szlovéniában is. Jelenleg új előadásra készülünk közösen, amelyet augusztus végén a Zsámbéki Színházi Bázison, évad közben pedig a Trafóban fogunk játszani.

rap: Mi a zsámbéki előadás története?

CD: Az Idegen elemek című előadásunk is etűdökre épül majd, és bábkoncertnek szánjuk, de a Jammel ellentétben most az összes jelenetet egy téma inspirálja. Ez alkalommal emberi esendőségeinkről, kommunikációs nehézségeinkről igyekszünk szólni humoros formában. A munkához Kovács Márton zeneszerzőt hívtuk segítségül, aki zenét ír a darabhoz, amelynek egyszerre vagyunk színészei és alkotói.

rap: Mikor és melyik helyszínen látható az előadás? Kiknek ajánlanád?

CD: Augusztus 21-én, 22-én és 23-án látható a Zsámbéki Színházi Bázis egykori rakétatárolójában, majd szeptember 23-án és 24-én a Trafóban játsszuk. Azoknak ajánlom a darabot, akik nyitottak egy kreativitásra és élő zenére épülő bábelő­adásra, és már elmúltak 12 évesek.

rap: Mik a terveitek az őszre?

CD: A csapat sok időt töltött együtt a nyáron, ezért ősszel egy kicsit nélkülözzük egymást. Az új évadban ki-ki a saját színházában fog dolgozni, de tavasszal vár ránk Törökország.

rap: Melyik a kedvenc bábfigurád?

CD: Nincs kedvencem, de nagyon szeretem, ha egy egyszerű anyag a szemünk előtt kel életre.

Figyelmébe ajánljuk