Erős emberekkel - Nagy Zsolt színész

  • rés a présen
  • 2015. július 3.

Snoblesse

Kolhaas ma a Rakétabázison.

rés a présen: Mi volt a legjobb az elmúlt évadban?

Nagy Zsolt: Az, hogy találkoztam Ascher Tamással, és újra dolgozhattam vele az Örkény Színházban A Bernhardi-ügy című darabban. Aztán ugyanott az évad végén Polgár Csabával csináltuk A hét szamurájt, május végén volt az előbemutatója, ez majd a következő évadban látható. Meg most ez a Kohlhaas produkció.

rap: Kikkel készül a Kohlhaas, és mikor látható?

false

 

Fotó: Németh Dániel

NZS: A július 1-jei bemutató után 2-án és 3-án is látható a Zsámbéki Színházi Bázison. A nyáron még a Thealter fesztiválon is fogjuk játszani, ősztől pedig talán a Szkénében megy tovább, amely betársult a bázishoz a produkció létrehozásába, és talán a Jurányiban is lesz előadás. A társulat Hegymegi Máté és a kis szabadcsapata. Ezek az emberek mindenhonnan jöttek, a Szputnyikból leginkább, én, ugye, az Örkényből, de szabadúszók is. Én az Amphytrion című darabban dolgoztam Mátéval Dunaújvárosban. Részemről ez a munka annak a folytatása. Talán azt a darabot is fel tudjuk még hozni Budapestre, mert Dunaújban kifutotta magát. A POSZT off programján játszottuk utoljára.

rap: Hogyan tudsz ennyi munkát vinni egyszerre?

NZS: Sok, igen, pláne úgy, hogy négy hét alatt állítjuk össze ezt az előadást is, ami istenkísértés. Nagyon félve vágtam bele, ráadásul úgy, hogy mindenki más is dolgozik mindenfelé a nyáron is, vagyis élik az underground színészek életét.

rap: Miért vállaltad el mégis?

NZS: Az ügy, a mondanivaló fontos volt. Meg az emberek, főleg Máté, és maga Kohlhaas Mihály figurája. De ilyet többet nem csinálok. Olyan érzésem van Mátéékkal, mint amikor a Krétakört elkezdtük, ott is voltak idősebb meg fiatalabb kollégák, és az idősebbek a tapasztalatukkal segítették a fiatalokat előrelépni. Most Máténak is erre van szüksége, hogy ha ki akar próbálni valamit, akkor azt erős emberekkel tegye.

rap: Neked ki volt anno az erős ember?

NZS: Terhes Sanyi, Mucsi Zoli, Scherer Pepe, Csákányi Eszter, Zsótér Sanyi és Tilo Werner, aki egy másik országból jött, egy másik kultúrából, és nagyon sokat tanított nekünk.

rap: Te miben tudsz segíteni a fiataloknak?

NZS: Talán én is át tudom adni a tapasztalataimat, de erről a többieket kell megkérdezni. 15 éve járok ide, Zsámbékra például, és tudom, hogy nagyjából mik a kondíciók, mik az időhatárok, amiket nem azért nem tart be egy partner, mert nem érdekli, hanem azért, mert nincs rá lehetősége. Nem úgy működik ez, mint egy profi színház, ahol ha azt mondjuk, hogy hat hét alatt megcsinálunk egy előadást, akkor minden megvan hozzá, hogy zökkenőmentesen működjön egy próbafolyamat.

rap: Kleist Kohlhaas figurája mit jelent neked?

NZS: Hát, én magam is ilyen vagyok. Aki azért küzd, amiben hisz. Ez a fajta igazságérzet minden emberben benne van, úgy gondolom. Az már egy következő kérdés, ha valaki úgy dönt, hogy egy ilyen romlott világban nem képviseli az igazát, mert úgysem jut egyről a kettőre. Kohlhaas meg azt mondja, hogy nem érdemes olyan helyen élni, ahol nem védenek meg a jogaidban. Ez is egy döntés.

rap: Milyen eszközökkel dolgozik a csapat?

NZS: Megint a Krétakörrel jövök, hogy próbálgatunk mindenféle formához hozzányúlni, mint annak idején. Máté a mozgás részében tapasztalt, tanulta is ezt a dolgot. Nagyon jól bánnak a testükkel azok az emberek, akiket kiválasztott, és zeneileg is képzettek, ami itt most fő hangsúlyt kap, mivel élőben zenélünk a színpadon.

rap: Milyen zene lesz?

NZS: Szerintem punk. Kákonyi Árpád írta a zenét, szóval inkább azt mondom, hogy van benne punk meg gregoriánalapú a cappella énekek és elektronika is. Máté hasonlít Süsühöz (Schilling Árpád), mindent nagyon nyersre fogalmaz, nekimegy, és csinálja, és átüti erőből.

rap: A díszlet is ilyen egyszerű?

NZS: Igen. Mondhatok róla néhány dolgot, de inkább jöjjenek el, és nézzék meg. Fekete Anna készíti minimális pénzből. Van egy kis medence öt-hat centi vízzel, két óriási dézsa, és fák, amik benne állnak a vízben. Nagyjából ezt mozgatjuk egy trapéz alakú térben, ami annak a vidéknek a szinonimája, ahol játszódik ez a mű.

rap: Ha ez megvolt, mit csinálsz?

NZS: Nem akarok nyáron dolgozni. Pont elég kemény volt ez az év. Három hónapos a legújabb fiam, vele is szeretnék lenni. Ja, van egy Anyám tyúkja-előadás Szentendrén, július 17-én, ahol az Örkény Színházzal verseket mondunk két órán keresztül, azt nagyon szeretem. Augusztus elején a Művészetek Völgyében részt veszek egy örkényes gálaesten, aztán ennyi. Augusztus végén Mohácsi Jánossal próbálok már egy új darabot.

rap: Ha kénytelen lennél magadnak másik kultúrát választani, melyik lenne az?

NZS: Valamelyik dél-amerikai. Még sosem voltam, de nagyon sok filmet láttam róla. Az a kontinens nagyon izgat. Igaz, hogy vannak ott is veszélyes helyek, de itt lenni sem veszélytelen.

Figyelmébe ajánljuk