Erős és gyönge – Anyák napi koncert

  • 2014. április 23.

Snoblesse

Tehetségben nem lesz hiány a jótékonysági koncerten.

A Magyar Rett Szindróma Alapítvány javára rendezett jótékonysági koncerten fellép többek között Csemer Boglárka, Jónás Vera, Palya Bea, Pátkai Rozina, Bartsch Kata, Nagy Zsolt és Bíró Eszter. Eszterrel legutóbb tavaly, gyerekeknek szóló lemeze megjelenése alkalmából beszélgettünk.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Magyar Narancs:  Most újabb fordulatot vett zenei pályafutásod. Állati Zenés ABC címmel gyerekeknek szóló lemezt és képeskönyvet adtál ki.

Bíró Eszter: Én nem élem meg fordulatként. Zeneileg folytatom azt az utat, amin elindultam, csak ebben az anyagban, úgy érzem, még inkább ki tudtam teljesedni. Persze kellett hozzá, hogy szüljek két csodálatos gyermeket.

MN: És akkor muszáj kiadni egy gyereklemezt?

BE: Ha arra célzol, hogy az „imázs” miatt lenne erre szükség, akkor sokkal egyszerűbb lett volna, ha előszedek ismert gyerekdalokat, gyönyörű verseket. De hidd el, eszembe sem jutott volna, hogy csupán azért, mert van két gyermekem, készítsek egy olyan lemezt, amit bárki megcsinálhatott volna, vagy lemásoljak olyat, amit másvalaki már sokkal jobban megcsinált. Amikor anyává válik valaki, folyamatosan azt nézi, mit tud adni a gyerekének. Milyen zenét tegyen be, mit énekeljen, milyen mesét olvasson fel? Mi az, ami tetszik neki, ami örömet nyújt a számára, de közben fejleszti a képességeit is? Én ebben élek öt éve, megismertem rengeteg könyvet, lemezt, filmet. Bármilyen témáról volt szó, az volt a lényeg, hogy olyan anyagot találjak, aminek hatása van, hogy utána rákérdezzen a gyerek, kezdje érdekelni, próbáljon egy kicsit jobban elmélyedni benne. Többnyire találtam is ilyen kiadványokat, de tavaly, amikor idejét láttam, hogy a nagyobbik gyermekemmel elkezdjem megismertetni, megszerettetni az ábécét, nem találtam olyat, ami lekötötte volna a figyelmét. A műfaj etalonjának számító Zengő ABC-t – ami egy csodás vers – másfél éves korában szerette, a többi, általában 30-40 éves könyvet pedig egyáltalán nem. Ekkor döbbentem rá, hogy szeretnék létrehozni egy olyan képeskönyvet és lemezt, amin keresztül játékosan, szinte észrevehetetlenül lehet megszerettetni a betűket a gyerekekkel.

A teljes interjú itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk