Ez kábé egy újrakezdés - Egyedi Péter zenész

  • rés a présen
  • 2017. január 27.

Snoblesse

Óriás - lemezbemutató koncert február 18-án az A38-on

rés a présen: A legfelszabadultabb lemeznek nevezted az Óriás most megjelent negyedik nagylemezét. Hogy értsük ezt?

Egyedi Péter: El akartam engedni az eddigi működési formák legfontosabbjait, hogy ne elégedjünk meg azzal, és ne unjunk bele abba, ami olyan egyszerűen jön. „Lemez lemezt” szerettem volna, aminek majd lesz élő megszólalása is (amit éppen most találunk ki), de alapvetően a felvételek során semmilyen korlátot nem akartam magunk köré rakni. Teljesen szabadon kezeltük a dalok hangszerelését, én pedig rengeteget foglalkoztam a hangképek, hangulatok kidolgozásával. És nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

rap: Hogyan állt össze, mennyi ideig készült a Minden villany ég című album?

EP: 2015 elején volt egy nagy beszélgetésünk, hogy mit és hogyan szeretnénk csinálni, mit várunk az Óriástól. Abban maradtunk, hogy akkor térünk vissza aktívan, ha van újdonság, ha új dalokat írunk. Nem sokkal később már rögzítettük is az első ötleteket, és ezzel gyakorlatilag elindult a Minden villany ég készítése. Nyugodtan, szakaszosan dolgoztunk, kreatív időszakok végén rögzítettünk, én vittem haza a felvételeket, és alakítgattam a világukat, a hangszerelést, akár a szerkezetet is. Aztán fél évvel ezelőttre összeállt egy 15 dalos mag, ezt kezdtük szelektálni, majd a végén jött a képbe Dorozsmai Gergő, aki a végső keverésben nyújtott óriási segítséget az utolsó hónapban. A pontot az i-re pedig Szabó Szebasztián tette fel, az ő masteringje miatt szólal meg a lemez úgy, ahogy. Január 18. óta minden digitális oldalon fent van az album.

false

rap: Milyen koncerteket, projekteket terveztek később?

EP: Február elejére tervezünk egy lemezmegjelenő eseményt, itt lesz először kapható az anyag, plusz kedveskedünk majd pár különlegességgel is, a részleteket hamarosan közöljük. Aztán jön maga a lemezbemutató az A38-on február 18-án, amire már gőzerővel készülünk. Ez lesz az egyetlen Óriás-koncert nyárig, ahol is pár fesztiválbulink és szabadtéri koncertünk lesz. Ősztől szeretnénk aktívabban játszani országszerte.

rap: Hol tart most szerinted az Óriás?

EP: Kicsi, de fontos zenekar vagyunk, amely most tért magához, és újra tudja, hogy mit akar csinálni. Ez kábé egy újrakezdés, ami teljesen tét nélküli, viszont annál örömtelibb, legalábbis nekünk.

rap: Lesz-e saját projekted?

EP: A szólódalaimat illene lemezbe rendezni, de ezt már két éve mondom. Szerzői esteket sem csináltam az elmúlt évben, mert az Óriás volt a prioritás. De most már tényleg lehet, hogy megcsinálom rendesen az első Mindenkinek megvan a maga története című lemezt. Mellette van még a Rájátszás, a költők és popzenészek sorozat évi kb. 10-15 koncerttel.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.