"Főhős akartam lenni" - Maszkura zenész

  • rés a présen
  • 2012. július 12.

Snoblesse

Maszkura és a Tücsökraj koncert a Kobuciban.

Lássuk, hol tartottak 2012-ben:

rés a présen: Tavasszal megjelent a Maszkura és a Tücsökraj harmadik, Sztárzseni című albuma. Mit jelent a címe?

Maszkura: Egyfajta gúnycímnek is lehet titulálni. Gyerekkorom óta harmonikázom, viszont nem zenészcsaládból jöttem, így nem kellett olyan énekessé vagy hangszeressé lennem, mint apám vagy valaki a felmenők közül. Semmiféle szintet nem kellett tartani, csak dalolgatni, és görcsmentesen azt csinálni, amit szeretek. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy mindezt engedték a szüleim. Sztárzseni a lemez címe, de egyben címadó dal is. Amíg nem értem el komolyabb sikereket, csupán tehetségesnek neveztek, megveregették a vállam. A hiphopmúltamból két lemezt tudok felmutatni. A Tücsökrajjal három nagylemeznél és egy kicsinél tartunk.

rap: Van változás az előzőekhez képest stílusban vagy szövegben?

M: Ötévesek vagyunk. Ennyi idő kell vagy szükséges, hogy kialakuljon a hangzása és a közönsége is egy zenekarnak. A kezdetektől jelen van a stíluskavalkád, ez nem változott most sem. Nem maradt el az irónia, továbbra is születtek dáridós-mulatós ízű dalok, és persze a komolyabb témák is megjelennek, ezek megtörtént eseményeket dolgoznak fel. Tíz saját dal és egy feldolgozás került a korongra. Sok munkát vett igénybe az új lemez, nagyon szeretjük, és a legszebb, a legérettebb eddigi lemezünknek tartom.

rap: Hogyan kötődik a zenéd a szülőföldedhez?

M: Otthon, Marosvásárhelyen kaptam az első hangszeremet édesapámtól. A nótával otthon találkoztam, és ez továbbra is érződik a dallamokon, harmonikajátékomon. Örvendek, hogy Erdélyben születtem, azért is, mert közelebbről ismerhettem meg a román muzsikus zenét, így ebből is tudok adni egy csipetnyit. A metált otthonról hoztam, de talán Pesten erősödött meg, ahogy a rap is. Úgy gondolom, egyenlő esélyekkel indulunk mindannyian, de később meg kell lépni olyan dolgokat, amihez nem mindenki elég merész. Az otthoni biztonságtól megválni nem egyszerű döntés.

rap: Mi vezérelt az első formáció megalapítása óta?

M: Soha nem alapítottam zenekart, többnyire megkerestek, beszálltam. Billentyűztem-basszusgitároztam pár zenekarban beugróként is. Ahol sokat maradtam, azt általában együtt hoztuk össze. A rap miatt döntöttem úgy, hogy átbatyuzok Pestre. Mindig a saját ötleteimet akartam megcsinálni, főhős akartam lenni. A Tücsökrajt Kertész Csaba gitárosunkkal alapítottuk. Neki köszönhetem a többi drága zenésztársamat, mert megtalálta őket, és azóta is együtt muzsikálunk. Az egyik szórakozóhelyen megkérdezték, hogy lesznek-e még szélsőjobbos dalaim. Nincs nekem ilyen, a dalaim érzésekről szólnak. Akik nem ismerik a történetemet, azoknak meglepő lehet egy-egy témakör.Italozásról, szerelmekről, érzelmekről és szép dolgokról szeretnék írni továbbra is.

rap: Mi inspirál?

M: Elég sok dal született már autóbuszon, amikor épp hazalátogattam Erdélybe, ahogy a Sztárzseni is. Ha szerelmes vagyok, arról írok. Apám halála eléggé megviselt, mert ennél nehezebbet nem éltem át még, így ebből is született dal. Vicces pillanatok is adnak ötletet az íráshoz. Sok szerzeményünk tükrözi a bolondságunkat, szabadságunkat. A Cornelia című dalt például a harmonikámhoz is írtam, beleszőve régi képeket, élményeket.A Jó itt Magyarországon című dalunk az itt kapott kis apró örömökről szól, amitől élek és boldog vagyok.

rap: Van-e életed a sztárságon kívül?

M: Csakis kimondottan zene körül forog az egész életem. Van sok szabad időm, nyugodtan élek, nem mondhatom, hogy sztárként. Saját magam vezetem az utam, nincs főnök. A szerelem egészíti ki a felsoroltakat. Ha van lelki társ, akkor teljes a kép.

Figyelmébe ajánljuk