Snoblesse extra

Igényes színház és a világ őrületei Székelyföld szívében

  • narancs.hu
  • 2015. március 22.

Snoblesse

Prezsmer Boglárka dramaturg, a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál munkatársa mesélt a Narancsnak még a fesztivál előtt, amely nemrég kezdődött és március 31-ig tart – aki akar, még odaér.

magyarnarancs.hu: Mióta létezik a Reflex, és milyen céllal jött létre?

false

Fotó: Toró Attila

Prezsmer Boglárka: A Tamási Áron Színház olyan színházi fesztivált hozott létre 2009-ben Székelyföld szívében, amellyel Közép-Európa hozzánk hasonló történelmi és kulturális háttérrel rendelkező országait célozta meg. A Bocsárdi László igazgató-rendező vezette szervezői csapat kíváncsi volt arra, hogy ezek a társulatok a színház nyelvén hogyan reagálnak a világ őrületeire. Olyan jelentős nyugati színházi kultúrák úttörő előadásait is elhívták, mint a berlini Michael Thalheimer Oreszteiája, vagy Oskaras Korsunovas litván rendező Hamletje. Idén szerényebb előadásszámmal jelentkezik a fesztivál, ezek kiválasztásában továbbra is az elevenen és költői minőségben megalkotott kortárs színházi jelenségek szemlézése volt a cél a Sepsiszentgyörgyöt emiatt is felkereső, igényes színházra vágyó néző számára.

magyarnarancs.hu: Mi a fesztivál idei tematikája, mik a kiemelt programok?

PB: A Reflex3 arculatát meghatározó PONTtal a csendre utalunk. Az élmény minőségére. Az újvidéki Sirály a maga 7 órájával kifejezetten a befogadás és odaadódás próbája. A kortárs katalán szerző Demokrácia ellen című darabjából a román abszurd színpad nagy művelője, Alexandu Dabija rendezésében láthatunk erős víziót, mely a modern világunk építőköveit leplezi le. Azt hiszem, ebben a merész szembesítésben nagy várakozás előzi meg a stílusteremtő Pintér Béla és Társulatát is, ők a Titkaink című előadást hozzák. A litván Koršunovas színháza Miranda címmel egy klasszikust – Shakespeare: Vihar – mutat be frissen lélegző átiratban. A kortárs színházat meghatározó rendező előadásait totális színházként éli meg a néző a világ legtöbb fesztiválján.

 

magyarnarancs.hu: Milyenek lesznek a társprogramok?

PB: Kvartett és ragamuffin: két izgalmas, eredeti és különösen bátor kompozíciós elveket valló zenekar keretezi a fesztivált. Jön a bécsi radio.string.quartet, a szinte kizárólag emigráns muzsikusokból álló RotFront pedig garantáltan Berlin leghangulatosabb zenekara. A szenvedélyes és öntörvényű rendező Tadeusz Kantornak több módon állít emléket a Reflex3. Az eseménysorozat kültéri fotókiállítást, három reprezentatív színházi előadás vetítését és az egykori krakkói Cricot2 színház művészeivel, Teresa és Andrzej Wełminskivel való találkozást kínálja. Sepsiszentgyörgyön öt magyar nyelvű színházi társulat működik: Erdély egyetlen hivatásos mozgásszínháza, az M Studio, a Háromszék Táncegyüttes, a Cimborák Bábszínház és a független Osonó Színházműhely. Mindegyikük rendre díjazott és a maga műfajában maradandó értéket képviselő előadással jelentkezik a fesztiválon.

magyarnarancs.hu: Mi a jó Szentgyörgyben, amikor nincs fesztivál?

PB: A kisváros sokarcú. Mégis van nyugalom a kavalkádban, van idő befogadni élményeket. Itthon vagy. Ez jó benne. Sok a nehéz és igényes ember, sok a lélek, és van erő. Van kultúra, van szeretet. Székelyföld kulturális fővárosa vagyunk. A turistáknak azt ajánlom, hogy ha idejönnek, nézzenek fel és körbe, és fedezzék fel a hegyeket, a faragott fákat, a vizeket, nincs sablon, de jó olykor megülni népzenét hallgatva a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, vagy farsangot temetni, tojást írni a közelgő húsvétra.

Figyelmébe ajánljuk