Igor & Ivan Buharov: Lassú tükör

  • 2014. április 18.

Snoblesse

Film gyógyszertári forgalmazásra.

A Buharovok (Szilágyi Kornél, Hevesi Nándor) 2007-es filmjének Vasile Croat, vagyis Horváth László a főszereplője. Mindhármukat kikérdeztük a filmpremier buliján, egy hangulatos, a Bem mozihoz közel eső ivóban:

A Buharovok

A Buharovok

 

Magyar Narancs: A Lassú tükörben a te saját történeted elég erőteljesen benne van.

Horváth László: Kornél ötlete volt, hogy ez legyen benne. Miután lebénultam, és hallottam, hogy Kornélék meg szeretnék csinálni a Lassú tükröt, én megint valami megcsinált jellemre gondoltam, egy kitalált karakterre, amit el kell játszani. De végül is így, hogy némi minimális fikcióval magamat játszom, ez egy érdekes ellenpontja lett a filmnek.

Magyar Narancs: Sokszor vicceltetek azzal, hogy a filmjeitek gyógyítanak, vagy legalábbis ártani nem ártanak. Ha úgy tetszik, itt most leköröztétek az orvostudományt, hiszen a film végén az üres kerekes szék, amiben egy körsvenkkel korábban még Laci ült, azt is sugallhatja, hogy a főszereplő felkelt, és távozott.

Szilágyi Kornél: Amikor először pályáztunk ezzel a tervvel, még egyáltalán nem erről volt szó. Egy teljesen más sztorival pályáztunk a Mozgókép Alapítványnál, s kaptunk is 30 millió forintot, de 70–80 millió közt volt a költségvetésünk, mert 35 mm-es filmre szerettünk volna forgatni. Akkoriban az volt, hogy ha a következő évben is pályázol, talán megint kapsz valamennyit, és akkor összeáll a költségvetés. Itt most persze az olyan, idézőjeles művészfilmekről beszélek, amit csak az állam támogatásával tudsz megcsinálni. Több pénzt viszont nem kaptunk, így vártunk egy évet, de aztán el kellett dönteni, hogy vagy elveszik ez a pénz, mert ha nem használod fel bizonyos ideig, akkor elosztják más célra, vagy pedig ennyi pénzből próbálod megcsinálni. És akkor azt mondtuk, hogy megcsináljuk, de közben a Laci lebénult. És akkor még volt két hónapunk, hogy adjuk le a szerződéskötéshez a forgatókönyvet. És akkor átírtuk. Amikor a Laci leült, egy csomó helyen voltunk vele, különböző lámáknál, orvosoknál, különféle gyógyítókkal és segítő emberekkel találkoztunk, és akkor arra gondoltunk, hogy végül talán a film is segíthet, persze átvitt értelemben. Úgy gondoltuk, hogy ahogyan ő teljesen érthetetlen okokból húsz perc alatt lebénult, ennek majd így is kell visszafordulnia, így kell felállnia. Persze ez már egy kis belemagyarázás, de például az első játékfilmünkben Lacit leszúrják a végén. Ő az egyik főszereplő, akit egy Munkácsy-díjas festő hasba szúr. És ahol hasba szúrta, onnantól van most lebénulva.

A teljes interjú itt olvasható, a gyógyhatású film pedig a Müszi Közép-kelet-európai Filmklubjában látható.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.