Karosi Júlia & Tobias Meinhart

  • 2015. július 23.

Snoblesse

A magyar jazzénekes és a New York-i szaxofonos egymásra talál.

Gyorsan tisztázzuk is e szerencsés zenei egymásra találás körülményeit:

rés a présen: Miért New Yorkban jelent meg az új lemezed? Milyen zenei anyag került rá?

false

Karosi Júlia: A New York-i Dot Time Records volt az első kiadó, ahová a vadonatúj, 2013 nyarán készült demófelvételeimet elküldtem, amelyeket a kvartettemmel és Tobias Meinhart német szaxofonossal vettünk fel. Hihetetlen volt, hogy a kiadó egy órán belül válaszolt. Délután már skype-on tárgyaltunk arról, mikor és hogyan készüljön el a lemez, annyira megfogta őket az anyag. Elsősorban az tetszett nekik, hogy nem sztenderdeket énekelek, hanem saját szerzeményeket és népdalfeldolgozásokat. Az új lemezen is ezek szerepelnek.

rap: Mire utal a Hidden Roots lemezcím?

KJ: A cím jelentése magyarul rejtett gyökerek. Ez arra utal, hogy feltettem magamnak a kérdést: hogyan határoznám meg magamat magyar dzsesszénekesként? A dzsessz hagyományain túl melyek azok a zenei gyökerek, amelyekhez a legerősebben kötődöm? Ezt próbáltam felkutatni és zeneileg megfogalmazni ezen az albumon, úgy, hogy benne legyenek azok a legfontosabb szálak, amelyek engem zeneileg meghatároznak.

A teljes interjú itt olvasható, a Karosi Júlia Quartet Tobias Meinhart szaxofonossal kiegészülve pedig augusztus 1-jén, szombaton, 20 órától a Budapest Jazz Clubban, augusztus 2-án 17 órától Kapolcson, a Művészetek Völgyében, a Harcsa Veronika Jazzudvarban hallható-látható.



Figyelmébe ajánljuk