„Kicsit többet legózok” - Paczolay András dobos, Headbengs zenekar

  • rés a présen
  • 2015. július 8.

Snoblesse

Felverik a Velencei-tó csendjét.

rap: Milyen elhatározással álltatok össze anno, és hol tart ma a csapat?

Paczolay András: A tízes éveink elején jártunk, mikor megalakultunk, nem gondolkoztunk előre, csak a legelső, aztán mindig a következő koncertig. Most 10 éves a banda. Azért álltunk össze, mert így hozta a sors, aztán igazán megszerettük a rock’n’rollt, rájöttünk, hogy nincs más lehetőségünk az életben, ez az, amit akarunk, így, egymással. Most kicsit vagyunk csak közelebb a célhoz, de ez ilyen műfaj, nem siránkozni kell és másokra mutogatni, hanem csinálni a dolgunkat.

rap: Hogy néz ki a zenekari munkamegosztás?

PA: Kiegészítjük egymást, valószínűleg egyikünk nélkül sem tudna rendesen tovább élni a banda. Gergő a fő dalszerzőnk, ő írja szinte az összes zenét és szöveget, kapitány, művész, költő, festő, harcos, időutazó, zenei agy és fül a csapatban, nélküle nem lennének épkézláb dalaink. Bálint a basszusnál a háromszög következő csúcsa. A basszustémáin és ötletein kívül nagyban felel a hangulatért is, nem szeret csendben ülni, szereti felhúzni az agyunkat. Én csak beszólogatok a többieknek, ok nélkül dirigálok, kommunikálok a külvilággal, telefonálok, e-mailezek, vezetek, kaját hozok, mellesleg a ritmusért felelek. A rendőrviccet szoktuk emlegetni, az egyik írni tud, a másik olvasni, a harmadik meg vigyáz a két tudósra.

false

 

Fotó: Wlcsek András

rap: Milyen volt a Sziget Nagy-Szín-Pad-válogató?

PA: Király volt, egy magunkfajta ismeretlen bandának végképp, mert így az esélytelenek nyugalmával, elvárások nélkül tudtunk részt venni benne. Úgy tudjuk, hogy szakmai zsűri választott ki 40 lehetséges banda közül 9-et, amelyek közé minket is beválogattak. Így kerültünk az Akvárium színpadára a középdöntőbe, ahonnan szavazásos verseny után 3 csapat jutott a döntőbe. Élő adás a színpadról, tv, rádió, LED-fal, riportok, kisfilmek, minden, nagyon bírtuk. Nem jutottunk a döntőbe, de megismerkedtünk egy csomó zenésszel, kezd nőni a táborunk, jönnek pozitív visszajelzések, hallgatják a zenénket. Külső embe­rek szerint tényleg jó bulit csaptunk, és az biztos, hogy másnál nem nagyon volt pogó meg bodysurf a koncert alatt. Azt hiszem, a zenekarból eddig csak én jártam a Szigeten, de ennek vége, mert augusztus 10-én ott fogunk játszani.

rap: Vannak-e zenekari babonáitok, szertartásaitok?

PA: Nem vagyunk babonásak vagy izgulósak. Ha nem vagyunk teljesen felpörögve, kiosztunk egymásnak pár tockost, az használ. Vannak még egyéb koncert előtti és utáni szokásaink, de azok nem tűrnek nyomdafestéket.

rap: Mi volt a kedvenc gyerekkori játékod?

PA: Mindig valami más, korszaktól függően. Imádom a legót. Aztán az a fényképező alakú cucc, amibe belenézel és egy gombot forgatva váltakoznak a szemed előtt a képek, aztán ugyanez csak távcső alakban. Utána meg már párnák dobverővel, gumilapos gyakorlócucc dobverővel, rendes dobcucc dobverővel. A helyzet ma is változatlan, csak most egy kicsit többet legózok.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.