Le Carré az Európa Pontban

  • 2015. február 17.

Snoblesse

A Suszter, szabó, baka, kémet adják.

Nemrég interjút készítettünk John Le Carréval (a teljes interjú itt). Szóba jött George Smiley, Gary Oldman, Alec Guinness és a Suszter, szabó, baka, kém friss és régi feldolgozása is:

Magyar Narancs: Leghíresebb teremtményét, George Smileyt Alec Guinness és Gary Oldman is eljátszotta. Ön többször is eldicsekedett vele, hogy remekül tudja Guinness hangját utánozni. Oldmané is megy?

Le Carré a Suszterben

Le Carré a Suszterben

 

John Le Carré: Gary Oldmant sokkal nehezebb utánozni. Ezzel szemben Alec falrengetően affektált, ha csak megszólalt, a legegyszerűbb mondatából is sütött, hogy itt egy klasszikus, brit színházi színész emelkedett szólásra. Gyerekjáték volt utánozni. Oldman ezzel szemben a naturalista színjátszás híve. Sokkal nehezebb viccet csinálni belőle. Higgye el, megpróbáltam, de nem volt valami nagy sikerem vele. A zenéhez nincs hallásom, de a nyelvhez, a beszédhez elég jó fülem van, úgyhogy szinte mindenkit leutánzok, aztán vagy sikerem van, vagy sem. Íróként kifejezetten hasznos tulajdonság, sokat segít dialógusírás közben.

Le Carré és Oldman

Le Carré és Oldman

 

MN: Egykori írókollégája, Harold Pinter többször is vállalt filmszerepet, játszott A panamai szabóban is. Ön is fel-feltűnik a regényei filmváltozataiban. Ki a jobb színész: Pinter vagy ön?

JLC: Nem is lehet kérdés: Harold sokkal jobb színész, illetve jobb színész volt szegény. Ő tanult színész volt, én meg csak egy tanult kém.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.