Lynyrd Skynyrd Bécsben

  • 2015. március 30.

Snoblesse

Free Bird meg persze Sweet Home Alabama szól a sógoroknál.

Akár verandán hintázva rágná a bagóját, akár a 66-oson repesztene sufnituningolt verdájával, 40 éve a Lynyrd Skynyrd a legjobb kábszer annak, aki a messzi Délre képzelné magát a pesti flaszter helyett. A nevét a fiúk hosszú hajviseletét büntető tanáruk (Leonard Skinner) gúnyolásaképp választó Lynyrd Skynyrd a hetvenes évek elején, pár jól irányzott rockslágerrel vált szupersztárrá Amerikában. Védjegyüket a southern zene alapkövétől, az Allman Brotherstől koppintott háromgitáros felállás meg a gitárszólókba sűrített szabadságszag jelentette, amely a mai napig sem fogyott ki ikonikus dalaikból, a Neil Young Southern Manjének replikájaként írt Sweet Home Alabamából, vagy épp a Skynyrd Stairway To Heavenjéből, a Free Birdből. Utóbbi a horrorfilmes rocksztárt, Rob Zombie-t is megihlette annyira, hogy saját láncfűrészes famíliája, a Firefly-klán öngyilkos autókázását arra hangszerelje.

false

A Lynyrd Skynyrdnek a többi klasszikus rockzenekarhoz hasonlóan a 70-es évek végén áldozott le, de őket nem a túlzó megalománia, és nem is az Európában mindent elsöprő punkhullám küldte padlóra. Hanem egy tragédia: 1977-ben lezuhant az együttest szállító repülőgép, és Ronnie Van Zant énekes, valamint a pár évvel korábban bevett és csodagyereknek tartott Steve Gaines gitáros is azonnal szörnyethalt. A balesetet súlyos sérülésekkel „megúszó” tagok feloszlatták a zenekart, és csak a 80-as évek végén álltak újra össze, immár Ronnie öccsével, Johnny Van Zanttal a mikrofonnál. A Lynyrd Skynyrdet azóta sem kerülték el a tragédiák (közúti balesetek, szívrohamok, májbetegségek), de az elbliccelt 90-es évek után legalább az utóbbi sorlemezeiken újra formába lendültek. Az aktívan koncertező Lynyrd áprilisban Európába is átugrik: különleges, vissza nem térő alkalom, hogy Magyarországhoz legközelebb Bécsben játszanak – várhatóan a végtelen amerikai tájakhoz asszociált szabadságérzetet sokperces gitárszólókba és bluesos southern riffekbe csomagoló besztofot.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.