NOCZ & Iva Bittová

  • 2015. augusztus 26.

Snoblesse

A cseh énekes-hegedűs ismét hazánkban.

Most, hogy ismét Budapesten lép fel (ezúttal a norvég-cseh NOCZ free-jazz kvartett társaságában) az énekes-hegedűs Iva Bittová, aki - hogy egy szakértőt idézzünk - a cseh zenei élet legfontosabb és általunk leginkább ismert képviselője Karel Gott után, ideje felidéznünk a vele készült beszélgetésünket:

Magyar Narancs: Mit szeret jobban, a közös zenélést vagy a szólót?

Iva Bittová: Tudja, huszonöt éve játszom magamban, és ez nagy idő. Igazán szeretek másokkal játszani, de erősebb az atmoszféra és a közönséggel való kontaktus, ha egyedül játszom. Muszáj változtatni időnként, de a szólókoncertjeimet megtartom.

false

MN: Elkanyarodtunk az imént, és még nem derült ki, hogyan vette be a repertoárjába a népzenét.

IB: Ez nem igazán népzene. Ebben a programban a holland zenészek ötlete nyomán Janácek-darabokat raktunk össze az én szerzeményeimmel. Ők érezték úgy, hogy ez a két világ nagyon közel áll egymáshoz. Talán mert mindketten morva származásúak vagyunk. A tradicionális morva zenében sok szép dallam van.

MN: Ha már a származásnál tartunk, úgy tudom, zsidó és cigány vér is folyik az ereiben. Mégsem épülnek be a műsoraiba zsidó és cigány zenék...

IB: Nem vagyok teljesen biztos a származásomban. Tizenhat éves koromban játszottam a Rózsaszín álmok című szlovák filmben egy cigánylányt. Akkor megtanultam néhány dalt, és azóta is hallgattam sok cigányzenét, de ennél jobban nem merültem bele. Anyám morva, apám pedig Dél-Szlovákiában született, a magyar határ közelében, beszélt is magyarul. Talán az ő oldaláról örököltem több temperamentumot.

A teljes interjút itt, Iva Bittová pedig a BMC - Opus Jazz Clubban található.


NOCZ & Iva Bittová (CZ/N)
7
1
Leírás
Iva Bittová (hegedű, ének), Didrik Ingvaldsen (trombita), Radim Hanousek (szaxofon), Marian Friedl (nagybőgő), Dag Magnus Narvesen (dob)

A norvég-cseh NOCZ free-jazz kvartett vezetője Didrik Ingvaldsen trombitás, aki a norvég, a német és az amerikai experimentális jazz világában egyaránt otthonosan mozog. A zenekar másik norvég tagja a dobos Dag Magnus Narvesen saját projektjein kívül többek között a német avantgárd legendás képviselőjének, Alexander Von Schlippenbachnak is gyakori partnere. A csapat cseh szekcióját, Radim Hanousek szaxofonos és Marian Friedl bőgős alkotják, akik több cseh dzsesszformációban is együtt játszanak. A jelenleg New Yorkban élő Iva Bittová a legkülönfélébb zenei műfajokban bizonyította tehetségét az alternatívtól, a jazzen és rockzenén keresztül egészen a klasszikus zenéig, az operai vendégszereplést is beleértve. A free jazz, ambient, noise, balkáni és klezmer elemeket vegyítő NOCZ & Iva Bittová formáció lemeze és eddigi fellépései a sajtó és a közönség komoly elismerését vívta ki.


BMC - Opus Jazz Club
szeptember 2. (szerda) 22:00 (ingyenes)

1093 Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 8.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.