Ő főz, én pedig megéneklem, amit elém rak – Tóth Evelin énekes

  • 2014. december 14.

Snoblesse

December 18-án koncertezik a Művészetek Palotájában.

rés a présen: Mi a kötődésed a fadozenéhez és Maria Joaóhoz, akinek a triójával színpadra álltok a Müpában?

Tóth Evelin: A saját trióm, amellyel fellépek, 2011-ben Budapest egyik kultikus éttermében alakult, egy portugál vacsora kedvéért. Kézenfekvő volt, hogy fadókat fogunk énekelni. Egy dolgot nem tudtunk előre, hogy ezen az esten a vendégek nagy része ténylegesen portugál lesz, így nagyon gyorsan nagyon autentikusnak kellett lennünk. Az estet a kedvükért aztán többször meg kellett ismételnünk. Mindig készültünk újabb kompozíciókkal, míg végül egy komoly repertoár alakult ki, de mára a saját dalok kaptak nagyobb szerepet. Maria Joao a szó szoros értelmében szintén nem fadoénekesnő, bár lényegesen több köze van a portugál folklórhoz. Amikor először hallottam, egészen más miatt nyűgözött le. Az univerzum szinte összes hangját képes lehívni és megszólaltatni. Ha bárki megkérdezi, melyik énekesnő volt rám a legnagyobb hatással, őt mondanám. Szerencsére a Müpa is megkérdezte, és így vált valóra egy álmom, hogy egy színpadon és együtt is énekelhessek vele.

false

rap: Mit hallhat a közönség ezen az estén?

TE: A koncert első felében Maya (Káprázat) című első lemezünket mutatjuk be. Szalai Péterrel (kalimbák, cajon, speciális ütős szett) és Kardos Dániellel (két gitár). Két mikrofonba fogok énekelni és hangzó csöveken fogok játszani Bartha András (sounddesigner) segítségével, aki ténylegesen a trió negyedik tagja. Saját kompozíciók hangzanak majd el, és néhány kedvenc fado, leginkább Madredeus-feldolgozás. A koncertet egy különleges vetítés kíséri Magyarósi Éva animációs filmjeinek szekvenciáiból. A est második felében Maria Joao saját Ogre nevű triójával lép fel, majd végül 2-3 szám erejéig közös produkcióval is készülünk.

rap: Régebben többször láthattunk színházi előadásban a Hólyagcirkusszal. Most megint színházazol. Miért fontos ez neked?

TE: Szerintem aki valaha is megízlelhette közelről és belülről a színházat, annak utána nincs menekvése. Nem vagyok színésznő, de színházi embernek is tartom magam. 21 éves koromban kerültem a Hólyagcirkuszba, és 31 éves koromig voltam a tagja. Aztán csak a koncertezésre kezdtem koncentrálni, de nevetséges volt azt feltételeznem, hogy mostantól csak a zene lesz. Jelenleg az Átrium Film-Színházban Gergye Krisztián Merényletében játszom, és egyben zenei vezetője is vagyok a darabnak. December 29-én látható legközelebb. Ugyanitt a Táp Színházzal közösen létrehozott Egon Schiele élete és halála című koncertvarietében alakítom a dizőzt.

rap: Énekelni hol hallhatunk téged még az ünnepek alatt?

TE: Az ünnepek alatt már kapható lesz a lemezem a Müpa lemezboltjában. Aztán szintén az Átrium Film-Színház mutatja be szilveszter előestéjén, december 30-án a Flamenco Nuevo, avagy kortárs magyar költők és borok spanyol ritmusban című estet. A Madridban élő csodálatos flamencotáncos és énekesnő barátnőmmel, Keck Máriával, Szabó T. Anna költőnővel, Illés János gitárművésszel és Mogyoró Kornél ütőssel hoztuk létre. Közben a saját pincészetünk borait fogjuk kínálni.

rap: Tényleg, mi lesz a menü Etyeken?

TE: Az EtyekM nevű lakásétterem egyben az otthonunk is. Egy 200 éves meseszép présházban lakom a férjemmel és Frakkal, a kutyánkkal. Körülöttünk pincészetek, borászatok és szőlő ameddig a szem ellát. A vacsorákon kívül rendszeresen tartunk borkóstolókat – mi magunk is borászkodunk – és koncerteket, illetve tematikus esteket. Januárban például Bereményi Géza lesz a vendégünk, akivel már volt közös estünk a Müpában. Az uram, Illés Máté a séf, én meg az Agrárdizőz. Szóval ő főz, én pedig megéneklem, amit elém rak. Szilveszteri vacsorát és koncertorgiát tervezünk, remélem foglaltok asztalt.

rap: Mi a legmerészebb ruhaálmod a színpadon?

TE: Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy évek óta dolgozhatok Németh Anikóval, akinek a ruhakölteményeibe mindig is szerelmes voltam. Talán arra vágyom, hogy például most a Müpában egy olyan Manier ruhában pompázhassak, amit csak nekem, csak erre az alkalomra álmodna meg. Tamara Barnoff a másik nagy kedvencem, akinek egyik különleges kollekcióját meg is lehet csodálni rajtunk a Merénylet című előadásban (képünkön).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.