snoblesse oblige

  • 2003. szeptember 4.

Snoblesse

Fotódiploma 2003:

Snoblesse Oblige

galeri

Az üvegszemen túlA Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció tanszékén diplomát szerzett fotó szakos hallgatók: Bérczi Zsófia, Kovács Zoltán, Kudász Gábor Arion, Mucsy Szilvia, Simsay Csongor, Somlói Kolos, Szabó Edina és Szádovszki Zoltán kiállítása. A szeptember 11-ig tartó tárlatot szeptember 1-jén, 18.00-kor Kopek Gábor, a Magyar Iparművészeti Egyetem rektorhelyettese, a fotó szakirány vezetője nyitja meg.

(Millenáris Fogadó, Bp. II., Fény u. 20-22.)

Litográfiák: Somorjai Kiss Tibor üvegcsendéletei szeptember 13-ig láthatók. A tárlat egy három éve indult sorozat fejlődési ívét mutatja be. A kőnyomatok központi eleme az üveg, a szép formájú, régi palackok magányosan vagy csoportba rendezve jelennek meg a színes, de sötét háttér előtt.

(Dorottya Galéria, Bp. V., Dorottya u. 8.)

Az üveg jelentése: A múzeum gyűjteményéből rendezett nagyszabású bemutató klasszicizáló, empire, biedermeier, historikus, szecessziós, art deco és avantgárd stílusú üvegeken, illetve kortárs műveken mutatja be az üveg koronként változó mondanivalóját. Az egyes stíluskorszakokat egy-egy üvegtárgyakkal berendezett enteriőr is megjeleníti, s látható a múzeum Európában páratlan Tiffany-kollekciója is.

(Iparművészeti Múzeum, Bp. IX., Üllői út 33-37.)

Fényűzés: A friss Barcsay-díjas Gesztelyi Nagy Zsuzsanna kiállítása szeptember 11-ig tart nyitva, a képek megvásárolhatóak.

(Suzuki Ház Galéria, Bp. XIV., Egressy út 17-22.)


vonat

Jön a lux, jön a lux, jön a Luxusvonat!

A világ legromantikusabb vonata, a Venice Simplon Orient Express (VSOE) szalon- és hálókocsija tárul fel a nagyközönség előtt augusztus 31-én, vasárnap 10.00-15.00 óráig és szeptember 8-án, hétfőn 15.00 és 18.00 óra között Európa legnagyobb szabadtéri vasúti múzeumában. Aki gondolja, randevút adhat szeretteinek a Vonatok Királyán, illetve a Királyok Vonatán.

A 3 éve nyílt vasútpark járműveinek büszkeségei közül meg lehet tekinteni az 1912-ben épült, tikfa burkolatos, rendkívül elegáns Orient-Express Wagon-Restaurantot (CIWL WR 2347 pályaszámú étkezőkocsi), mely a híres Orient expressz mozdonya mögött robogott. A jelenleg is üzemképes, nosztalgiaforgalomban közlekedő étkezőkocsit Európa egyik legszebb vasúti kocsijának tartják.

A Vasúttörténeti Park (Bp. XIV., Tatai út 95.) mindkét napon zenés-táncos műsorokkal és gyermekprogramokkal várja látógatóit. (A park megközelíthető a Budapest Nyugati pu.-ról menetrendszerűen közlekedő nosztalgiavonattal vagy a Keleti pu.-tól a 30-as autóbusszal.)


feszt

Aki a dombra ment fel

Aki azt sem tudja, hogy létezik Sitkei Rockfesztivál, annak az is nagyon furcsa lesz, hogy idén 18. alkalommal rendezik meg augusztus utolsó szombatján, 30-án. A sitkei kápolna melletti dombon (azaz a Hercseg-hegyen) bizony nagy hagyományokkal rendelkezik már ez a rockfesztivál. Tavaly 8500 érdeklődő jött el ide. Az idei rockzarándok-program 14.00-tól kezdődik amatőr zenekarok, a Régijó, a Paradoxon, a Bad, a Wood és a Józanészek fellépésével. 18.00-tól a profiké a terep: a Kormorán, majd Balázs Fecó, a Lord, az öreg P. Mobil és éjféltől az örökifjú Edda játszik.


feszt

Mazel Tov Európa!

"Mi zsidók, magyar zsidók, magyarországi zsidók már nagyon sokszor kezdtünk mindent újra, és nagyon tudunk örülni annak, ha valamit végre folytathatunk. Például a Zsidó Nyári Fesztivált" - így kezdődik az augusztus 31-től szeptember 7-ig tartó, immár hagyományos fesztivál programfüzete. A rendezvény a zsidó kultúra közvetítő, összekapcsoló erejét igyekszik kiemelni, hiszen Magyarországon a zsidóság eleven, sőt erősödő közösség, amely nyitott mindenki számára, aki érdeklődik a zsidó múlt és a hagyományok iránt.

A programok hozzájárulnak a magyar zsidó kulturális hagyományok őrzéséhez, ápolásához és újjáélesztéséhez. Ez minden művelt világpolgár fesztiválja. A tucatnyi rendezvény közül nehéz ugyan "szemezgetni", de némelyiket mégiscsak külön megemlítenénk, és a napi ajánlóban is szólunk néhányról. A fesztivál kiemelkedő képzőművészeti eseménye a nagyszerű festőművész, Ország Lili emlékkiállítása, mely a Nekem szülőhazám című kiállítássorozat részeként látható a Budapest Galériában, szeptember 14-ig.

Kaján Tibor kiállítását a Spinoza Házban (Bp. VII., Dob u. 15.) nézheti meg a közönség. Rajzai karikatúrák, de nem "viccesek".

A zsidó filmnapok sorozata ebben az évben Kabos Gyula (1888-1941) emléke előtt tiszteleg Kabostól Kabosig címmel az Odeon-Lloyd moziban.

Kabos Gyula a legpestibb művészek egyike, akinek vicceiben mindig csillog egy könnycsepp, de aki a vérpadon is viccet mesél. A mindig peches, de soha meg nem alázható pesti kispolgár.

A magyar csillagokat bemutató sorozat mellett a fesztivál kitekint a nagyvilágba is. Az idei év kiválasztottja Yale Strom, akinek alkotásait az Örökmozgó Filmmúzeumban mutatják be. Mivel kitűnő zenész is, egy-egy filmjének vetítése előtt rövid koncerttel "hangolja be" publikumát.

A Zsidó Könyvnapoknak idén az Erzsébet tér a helyszíne. Az eseményeket zenés-táncos programok, felolvasások és író-olvasó találkozók színesítik. Mindennap 17.00-tól izraeli néptánc (hóra), táncház és táncoktatás lesz itt izraeli koreográfusok vezetésével.

A Dohány utcai zsinagógában szeptember 2-án, 19.00-tól kezdődik Timna Brauer és kisegyüttese fantasztikus klezmerkoncertje. Az arab és a zsidó zene lelke közös. Ragaszkodva keleti gyökereihez, a tunéziai Dhafer Yousseff és a jemeni "üveghangú" Timna Brauer, valamint az izraeli Eli Meiri misztikus költeményt hoztak létre, ami egy képzeletbeli álomvilágba röpíti a hallgatót.

Másnap Örökösök címel ugyanitt látható a Rajkó Zenekar exkluzív koncertje Rózsavölgyi Márknak, "az eredeti magyar zene" megteremtőjének emlékére.

A többi programról a napi ajánlóból tájékozódhatnak, illetve a www.jewishfestival.hu weboldalon.


buli

Szájjal könnyebb

Az első szisztematikus fővárosi beatbox parádét "Szájhős" Fesztiválnak nevezték el, valószínűleg a két lábon járó multimédiás több szólamoknak is nevezhető résztvevők után. "Egy beatboxer szájából szimultán érkezik alkalomadtán a lábgép, egy cin, valamilyen ütős hangszer és még egy emberi hang is." Augusztus 29-én és 30-án este az A38 hajó gyomrában (Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő) a szájhősök: Killa Kela (UK), DJ Skeletrik (UK), MC Trip (UK), JC-001 (GB), Anima Sound System (H), Human Pressure (CH), Mango (H), Busa (H) és Morzsa (H) megmutatják, mit tudnak a szájukkal és a lemezeikkel. A tetőteraszon pedig Infra Gandhi és Nesta nyomják, szigorúan kézzel.


partitár

A huszonegy órás szett

A hét végén a goások lesznek aktívak igazán, szombaton, augusztus 30-án két nagy durranással örvendeztetnek, csak tudjunk választani. Dunavarsányban, a Wizards nevezetű jets-ki-tó mellett a Bugyi Crew zárja az idei szabadtéri partiszezont. A jeles alkalmon a tánctér a himnikusan és trance-esen technós és progresszív svéd Vibrasphere (Digital Structures) live-acté. A chillrészen két hazai live-act, a Neumatic és a Cematurbo látható-hallható. A buli látványvilágáért a Trixx csoport vállal felelősséget. Száz kilométerrel (se) délebbre, a solti Teleki-kastélynál a Protoplazma és az Eszement huszonnégy órás (szombat este nyolctól vasárnap nyolcig) bulijára dj Era és Oyle (Protoplazma) huszonegy órás szettel készül, ami, nyugodtan mondhatjuk, igazán exkluzív lesz. Siófokon a kétnapos Palace Monumental Closing Partyn, pénteken az amerikai David Morales, szombaton pedig - a brit Will Grant mellett - az egyik legnagyobb dj-világsztár, az ördögi technikájú Carl Cox (szintén USA) játszik. A hét végi partikról részletesen, illetve minden kapcsolódó témáról a party.korridor.hu oldalon lehet tájékozódni.


feszt

Járnak még a Fonóba a lányok

A működését is veszélyeztető problémáktól nemrég alkalmi segítséggel megmenekült Fonó Budai Zeneház szeptember 4-én, csütörtökön tárja szélesre kapuit a közönség előtt, és reméljük, sokáig nyitva is tartja. 20.00-kor kezdődik itt a Dobrudzsa Fesztivál az előző évek Makedón és Trák Fesztiváljainak folytatásaként. Dobrudzsa két ország területén fekvő tájegység, nagyobb része Romániában, a kisebb, de hagyományokban szintén gazdag másik fele Bulgária északkeleti csücskében található. A Cerbul de Aur román és a Martenica bolgár táncegyüttesen kívül a fesztiválra érkezik Romániából a Baladele Deltei hivatásos táncegyüttes, Bulgáriából pedig a Várnai Szabadegyetem Akademika csoportja, hagyományőrző zenészekkel és énekesekkel kísérve. Közreműködik a Vándor Vokál énekegyüttes, a Móc-Art és a Söndörgőzenekar, valamint a Jantra táncegyüttes. Hajnalig tartó táncházzal és balkáni ételkóstolóval várnak minden népzenekedvelőt.


expó

Vegyen cirkuszt!

Idén is lesz műsorbörze, kiállítás és vásár a show-műfajban érdekelteknek és az érdeklődőknek, akik szeretik a csillogást. 180 produkció, 100 külföldi és hazai producer, impresszárió, 2 színpad, sztárokkal tűzdelt gálakoncert várja a szakmabelieket és a kívülállókat. Előbbieket azért, hátha egymásra találnak egy-egy nagyszerű produkció érdekében, utóbbbiakat a szórakozás mellett pedig azért, hogy betekinthessenek a showbusiness kulisszatitkaiba. A Show Expo, melyet a Cotton Clubban rendeznek meg (Bp. VI., Jókai u. 26.), nagyszerű lehetőség egy kiruccanásra, ha valaki egy vízicirkusz alapításának gondolatát dédelgeti magában évek óta, az talán még meg is valósíthatja tervét. További infó: www.showexpo.hu


hunt

Ez elment vadászni

Azt nem ígérhetjük, hogy politikusoktól mentes társaságban, de augusztus 29-31-én Sátoraljaújhelyen bárki részt vehet a Zemplén-Bodrogközi Vadásznapokon, aki odafárad.

Itt rendezik meg az Országos Vadpörköltfőző Versenyt, amelyen amatőrök, profik és polgármesterek indulhatnak egyénileg vagy csapatban. A Magas-hegyi Síház melegedőjénél, illetve a Hotel Hunor környékén zajló program augusztus 29-én, 9.00-kor trófea- és vadászati kiállítással kezdődik, és augusztus 30-án, este 20.00 órától a Hotel Hunor vadászbáljával záródik. A vadpörköltfőző verseny idején sport és kulturális rendezvények szórakoztatják a vendégeket. A programban szerepel egy Magyarországon szinte még ismeretlen sport, a lézeres lövészet felnőtteknek és gyermekeknek, de lesz agyaggalamb-lövészet, vadászborverseny, lovaglási lehetőség, íjászverseny, hogy minden agresszióját kiélhesse a vendég, valamint vadászkürt-, pánsíp- és ír táncshow, karikatúrakészítés, Land Rover-bemutató, kézművesek utcája (természetes anyagból, kőből, fából és csontból készült tárgyakkal). A profi vadászoknak pedig szakmai konferencia.


klasszik

Haydn-mánia

Fertőd-Eszterházán pénteken, augusztus 29-én, 19.00-tól az Esterházy- kastélyban a magyar kamarazene legjobb ifiválogatottja (Iván Tímea, Nagy Enikő és Rohmann Ditta) lép fel, majd szombaton ugyanott és ugyanebben az időben a régi zene világszerte ismert fenegyerekei nyitják meg a Haydn Eszterházán Fesztivált: a nagy hírű csapat az Il Giardino Armonico.

Vasárnap a Dohány utcai zsinagógában (Bp. VII., Dohány u. 2.) a Debreceni Filharmonikus Zenekar a világhírű hegedűst, Igor Ojsztrahot látja vendégül 19.00-kor kezdődő Mendelssohn-estjén. Pontosan ugyanekkor kezd a fertőszentmiklósi katolikus templomban az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertje, akik Vashegyi György vezényletével Haydn Évszakok című oratóriumát adják elő.

Újra az Esterházy-kastély, és még mindig Haydn. Hétfőn, 19.00-tól Malcolm Bilson azt mutatja be, hogy szerinte miért kell fortepianón játszani a kor zenéjét, ezzel szemben kedden, 22.00-kor a kastély Sala Terrena termében Spányi Miklós egy klavichordot állít csatasorba a muzsika korhű tolmácsolásához.

Hétfőn a Zeneakadémián megkezdődik a 38. Nemzetközi Fuvolaverseny, melyet 19.30-kor az Erkel Ferenc Kamarazenekar három Mozart-művel nyit meg (Bp. VI., Liszt F. tér 8.). Kedden, szeptember 2-án pedig talán a szezon utolsó nagy szabadtéri koncertjét hallhatjuk: 19.30-tól a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lép fel a Tel-Aviv Soloists Ensemble.

További klasszik a Café Momusban (www.momus.hu).

Figyelmébe ajánljuk