Stohl nőt játszik

  • 2017. január 25.

Snoblesse

Az Őrült Nők Ketrecében.
false

 

Fotó: Sióréti Gábor

„Ha én ezt a transzvesztita karaktert úgy tudom megformálni, hogy az tetsszen egy olyan átlagembernek, akinek egyébként vannak kétségei arról, mennyire kell elfogadni a melegeket vagy azokat, akik mások, mint mi, akkor nagyon sokat teszek azért, hogy egy valódi transzvesztitát, meleget vagy bárkit, aki egy kicsit más, mint mi, szimpatikussá tegyek. És ezzel tettem is valamit az ügyért" – nyilatkozta a Magyar Narancsnak (a teljes szöveg itt) Stohl András.

„A mulatónak, aminek az általam játszott Georges a tulajdonosa, a sztárja Albin, művésznevén Zaza, aki egyben húsz éve az élettársa. Albin emellett Georges életének is a sztárja. Amikor a reflektorfényből hazamennek, lekerül róluk a piros zakó, a paróka, hirtelen kisemberekké válnak. Érdekes helyzet, hogy a lakásukat egy ajtó választja el a mulatótól. »Neked csak az üzlet a fontos« – mondja Zaza. »Neked meg csak az életünk fontos« – mondja Georges, aki megteremtette a lehetőséget, hogy az élete párja sztár legyen. Amúgy egy konzervatív ember, szürke eminenciás” – mesélte a magyarnarancs.hu-nak (a teljes interjú itt) Hevér Gábor.

És még egy kis háttér. Kezdetben vala a színdarab, Jean Poiret bohózata, majd jött a film, melyben Ugo Tognazzi (magyar hangja Sinkovits Imre) és Michel Serrault (magyar hangja Márkus László) játszották a két főszerepet. A filmet még több film (Kémek a lokálban, Az Őrült Nők Ketrece 3 – Az esküvő), egy amerikai remake (Madárfészek – Robin Williams és Nathan Lane főszereplésével) és egy Broadway-musical követte. Alighanem az ilyen szériát hívják sikernek. Alföldi Róbert legfrissebb rendezésében a mulatótulajdonost Hevér Gábor, szívszerelmét pedig Stohl András alakítja. A buzizást kormányzati szintre emelő Kerényi Imrék országában még egy olyan könnyed nyári komédia is könnyen drámai színezetet kaphat, mint e 30 éve futó darab. A rendező jó dramaturgiai érzékkel a buzizó Kerényinek ajánlotta a produkciót.

Figyelmébe ajánljuk