„Szavakkal már nem” - Mundruczó Kornél rendező

  • rés a présen
  • 2017. február 16.

Snoblesse

Schubert Téli utazása Mundruczó-módra.

rés a présen: Filmek és színdarabok után most először koncertszínházat rendezel. Egyáltalán mi az, hogy koncertszínház? És miért érdekel?

Munduczó Kornél: A koncertszínház kifejezés valamilyen operaszerű előadást sejtet. Ezzel szemben a mi produkciónk olyan valóságos, élő anyaggal áll kapcsolatban, amelyet elég pontosan jellemez a videoinstalláció megjelölés. Ez a lehetőség mindig érdekelt, efféle produkciókat rendeztem Bécsben, Antwerpenben és Zürichben is.

rap: Honnan indult az együttműködés az Óbudai Danubia Zenekarral, és hogyan zajlanak a próbák?

MK: Tavaly az antwerpeni operaház kért föl a Kékszakállú megrendezésére, ahhoz választottam párdarabnak Schubert fontos dalciklusát. Most Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője javaslatára szívesen nyúlok a Hans Zender-féle modern átirathoz, amely – mint szinte kortárs mű – természetes módon jellemzi korunk európai embe­rének egzisztenciáját. A Danubia zenekar tagjai fiatalok, sokuknak nem egészen ismeretlen a bizonytalan jelen és kilátástalan jövő rémképe. Szakítani akartam azzal a gyakorlattal, hogy a dalciklusok ki­öregedett operisták terepévé váltak. Ez egy reményvesztett fiatal férfi drámája. Nagy örömmel látom a pódiumon Szemenyei Jánost, egyébként a Proton Színház állandó zeneszerzőjét, aki ezzel a szereppel mint énekes bizonyítja tehetségét.

false

 

Fotó: Fegyverneki Sándor

rap: Mi ragadott meg Schubert Winterreise című zeneművében?

MK: Rendkívüli, tökéletesen zárt mű, amely itt és most sokat mond nekünk az otthontalanság és idegenség drámájáról. A videoinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival. Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni. A menekültek általános bizonytalansága, strukturálatlan létezése, szinte öntudatlan vegetálásának réme vagy valósága mögé a zene teszi ki a felkiáltójelet.

rap: Ha egy könnyűzenei művet megrendezhetnél, melyik volna az, és melyik zenekart választanád az előadáshoz?

MK: A The Mamas And The Papas California Dreamin’ című számát Nick Cave and The Bad Seeds előadásában.

Figyelmébe ajánljuk