„Újra vannak lakók” – Startolt a S.U.N. fesztivál

  • Koller Gitta
  • 2014. július 23.

Snoblesse

A psy/trance esemény számos szervezője közül kettővel beszélgettünk.

magyarnarancs.hu: A helyszínnel kapcsolatban annyi változás tűnt fel, hogy máshonnan van a bejárat, mint tavaly.

Szervező 1 (alanyaink nem szerettek volna névvel szerepelni a cikkben – a szerk.): Ahogy kiismertük, bejártuk a környéket, jobban figyelembe tudtuk venni az adottságokat, kézenfekvőbbnek tűnt, hogy Bercel felől legyen a bejárat. Bercel pedig készült ránk, ha lehet ezt így mondani. A környéken nemcsak elfogadták, hanem meg is szerették tavaly a fesztivált. Egyébként is több lett az élő kapcsolat a környékbeliekkel. Azt azért hozzá kell tenni, hogy nagyon nehéz ma Magyarországon olyan helyszínt találni, ahol a természeti adottságok ilyen kiválóak, a környék lakói befogadók, és el is fér ennyi ember kényelmesen.

magyarnarancs.hu: A természeti adottságokon, gondolom, nemcsak az értendő, hogy van itt egy tó, dombok és egy hosszan elnyúló völgy, hanem hogy nincs messze a településektől, vannak utak, de a hangerő mégsem éri el a lakóházakat.

SZ1: Igen, fontos, hogy közigazgatásilag nem Bercelhez tartozunk, de ők abszolút nyitottak voltak ránk.

false

magyarnarancs.hu: Tavaly volt egy kis bajotok az ivóvízzel: rengeteg ember, kánikula, kevés víz, nem volt egy szerencsés kezdet.

Szervező 2: Idén vízrendszert építettünk, több a kút, és mélyebbre is vitték őket. De hoztunk is vizet. Idén nem lesz ilyen probléma! Ezenkívül Bercelen már minden ki van táblázva angolul, készülnek a helyi kereskedők, és az egyéb infrastrukturális pontok is rendelkezésünkre állnak. Van a fesztiválnak egy multiplikátor hatása, azon kívül, hogy egyre többen dolgoznak a helyszínen a helyiek közül, megnő a forgalom a kisboltban, többen mennek be a szolgáltatókhoz, mint egyébként. Idényjellegű ugyan a növekedés, de nekik jót tesz.

magyarnarancs.hu: Több embert vártok ebben az évben?

SZ2: Legalább annyit, mint 2013-ban. Annyiban nincs könnyű helyzetünk, hogy mi vagyunk az elsők az ilyen jellegű fesztiválok sorában. Közvetlenül utánunk jönnek más fesztiválok, például a portugáliai Boom, ami a legnagyobb és legismertebb ebben a műfajban. Ilyen szempontból jó is nekünk, meg nem is.

magyarnarancs.hu: Milyen arányban van hazai közönség?

SZ1: Körülbelül 15 százaléka a közönségnek magyar, a többiek a világ legkülönbözőbb részeiről jönnek. Brazíliától Japánig ismernek már bennünket – illetve ismerjük egymást.

SZ2: A legnagyobb csatorna természetesen az internet, illetve azon belül is a közösségi oldalak. Nyomtatott sajtóban a kifejezetten ennek a közösségnek szóló Mushroom magazint lehet említeni, amit Németországban készítenek. Mivel nagyon specifikus, avagy zárt közeg ez, maguk a fellépők is viszik helyszínről helyszínre a „hírt” és a szóróanyagokat, illetve küldenek a szervezők a másik rendezvény szervezőinek anyagokat magukról, hogy terjesszék.

magyarnarancs.hu: A kínálat mennyiben más, mint tavaly volt?

SZ1: Jelentős számú művész, alkotó van most itt, többen, mint tavaly. Pláne egy mainstream rendezvényhez képest. Sokan megkerestek az elmúlt egy évben, hogy szeretnének itt megmutatkozni. Mi magunk is írtunk ki pályázatot a művészetekkel foglalkozó felsőoktatási intézmények hallgatóihoz, installációkra például.

magyarnarancs.hu: Sokan érkeznek családostul.

SZ1: Nekik most is itt van a játszótér, és lesznek délelőtti beszélgetések. Ha valaki elmegy egy hétre valahová, ott nem elég csak a zene, ez nyilvánvaló. Workshopokkal készültünk a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt: lehet például kézműveskedni, jógázni, a táncművészetekkel kicsit komolyabban foglalkozni.

SZ2: Rengeteg tervünk van még a jövőre nézve, hogy minél érdekesebb legyen ez az egész. A Cserhát szélén, ezzel együtt a Palócvilág szélén vagyunk, ezt a vonalat is jó lenne beintegrálni a fesztiválba. Remek kézművestermékek vannak itt a környéken, elég, ha csak a sajtra, mézre gondolunk, de jó lenne minél több hasonló helyi jellegzetességet felkutatni és behozni, megmutatni az ide érkező világnak.

SZ1: Feladatunk lehet például a környező falvak „összekötése”, hiszen hetven éve, mióta nincs lakója Csobánkapusztának, ez az összeköttetés valamennyire megszakadt. Most újra vannak lakók!

További info itt.

Figyelmébe ajánljuk