Városi gerillakertészet

  • 2014. augusztus 20.

Snoblesse

A magbombától az újrahasznosított virágcserépig.
false

Nincs is jobb dolog, mint egy kiadós hétvégi gerillakertészkedés, már csak azt kéne tudni, hogy mi a csuda is az a gerillakertészkedés. Semmi gond, a Kassák Múzeum csapata készen áll a válaszokkal, sőt, a gyakorlati beavatással is. Aki látott már lakótelepi gumiabroncskertet, magbombát vagy újjáélesztett betonvályút, nagyjából sejtheti, hogy mi fán terem a gerillakertész, de nem lőnénk le a poént. Azt viszont szívesen lelőjük, hogy a Kassák Múzeum programjában szerepel magbombagyártás, virágcserép-újrahasznosítás és virágágyás-építés műtárgyból. Amit ildomos vinni: virágcserép-készítéshez megfelelő, öblös, tönkrement vagy leselejtezett használati tárgyakat és egy kis üveg ásványvizet, amit újratöltve kannának és növénytárolónak lehet használni.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.