Ajánlunk öt felejthetetlen kortárs gyerekkönyvet a Balatonról

Sorköz

Van közöttük csodás böngésző, ismeretterjesztő funkcióval is bíró mesekönyv, cuki vonatos történet, Malac és Liba kalandjai, vagy épp egy nyomozós ifjúsági kalandregény. Mind remek választás a Balaton-felvidék megismertetéséhez.

Az állandósult hőségben szinte egyértelmű, hogy mindenki vízpartra vágyik. Ha pedig strandolásra, pancsolásra gondolunk, nagy valószínűséggel a Balaton jut eszünkbe. A Narancs.hu szerkesztősége összeszedte, mely felnőtteknek szóló könyvekkel a legjobb a tóra gondolni, és melyek alapozták meg bennünk gyerekként a Balatonról alkotott képet. Mindehhez afféle kiegészítésként különféle kortárs gyerekkönyeket válogattam, hogy a kicsik és valamivel nagyobbak Balaton-képéről se feledkezzünk meg, hiszen egészen biztos, bennük is egyedi nyaraló helyként (esetleg élettérként) élhet a Balcsi. 

Öt könyvet ajánlunk, melyek között van csodás böngésző, ismeretterjesztő funkcióval is bíró mesekönyv, cuki vonatos történet, Malac és Liba kalandjai, vagy épp egy nyomozós ifjúsági kalandregény. Mind remek választás a Balaton-felvidék megismertetéséhez.

Pikler Éva: Balatoni böngésző

Talán mások is hasonlóan éreznek, a böngészők a gyengéim. A fantasztikus illusztrációk sokszor úgy hatnak, akár egy festmény. A végtelenségig el lehet őket nézegetni. Raádásul a vizuális hatáson túl szöveg nélkül is van mesei, történetalkotó funkciójuk, mert egy kis kreativitással akár a gyerekekkel együtt szuper sztorikat lehet általuk kitalálni.

Pikler Éva remek, tizenhat különböző Balaton-közeli helyszínt vagy a tóhoz kapcsolódó jelenséget mutat be, jellegzetességeket emel ki, melyeket telezsúfol vicces, furcsa, abszurd lényekkel, kiegészítőkkel, állatokkal, más-más tevékenységet végző emberekkel, ilyen-olyan járművekkel, eszközökkel. Míg Balatonfüreden a kikőtő, Tihanyban az apátság, Siófokon a strand, Balatonbogláron a kilátó, Keszthelyen a Festetics-kastély, Sümegen a vár, Tapolcán meg a tavasbarlang adja a helyszínt, addig a Balaton-átúszás, a Völgyhíd vagy épp a Kis-Balaton is rengeteg böngésznivalót rejt. Hol egy hal cigarettázik, macska vagy egyéb lény úszik az úszógumi vagy valami más segítségével, a tóhoz tartó forgalomban van némi galiba, éjszaka a vaddisznók gördeszkáznak, esetleg felbukkan egy tó(vagyis tenger)alattjáró, miközben egy vízimadár torkán megakad a hal, egy másik egerész, a békák csónakáznak, míg a tavirózsa levelén oda nem illő dolgok bukkannak fel. Már-már dánielandrási a csodás kuszaság. (Érdemes tudni, hogy egyébként Pikler Éva illusztrálta Dániel András Smorc Angéla nem akar legóba lépni című egyik korai történetét.) A nézegetnivalók között van némi feladat is: egy a képből kivágott részen néhány tárgyat kell megkeresni, van, hogy nem nagy kunszt, de akad olyan is, ami a rajzkavalkádban rendesen elbújik.

Kolibri (2013), 2021, 40 oldal, 3299 Ft

 

Bartos Erika: Brúnó a Balatonon

Mikor a szerző Brúnó-sorozata elindult, majdnem biztos volt, hogy ez is jókora sikerre fog szert tenni. Elég nagy a valószínűsége annak, hogy az ideális körülmények között nevelkedő gyerekek közül nem nő ma fel úgy senki Magyarországon, hogy ne hallott volna a Bogyó és Babóca mesesorozatról. A megkerülhetetlen mesekönyvekért és animációkért (érthetetlen módon) konkrétan megvadulnak az egészen kicsik – ezt írtam a hat kötetes Brúnó Budapesten megjelenésekor, mindez a siker és rajongás már lényegében a Brúnó-könyvekre is igaz. A sztárszerzővé vált Bartos Erika ezúttal Brúnót és kisebb kompániáját a Balaton-felvidékre viszi. Az ismeretterjesztő mesesorozat a Balaton legjobb részeit mutatja be. Gyerekszemmel barangoltatja a nevezetességek és látványosságok, izgalmas helyszínek között a szereplőket éppúgy, mint az olvasókat. Ahogy azt a szerző is megjegyzi rövid előszavában, bár a könyv nem ad teljes képet a Balaton-felvidékről, nem enciklopédia, a célcsoportnak megfelelő bemutatásra törekszik. Változatos, kisgyerekekkel is megvalósítható programokat sző bele a mesébe, illetve ezeket is rajzolja meg. Megoszt alapinformációkat a tóvidékről, térképeken mutatja, mi, hol van, és részletgazdag rajzokkal kalauzol. A tihanyi visszhang vagy a belső tó keletkezését éppúgy megismerhetjük, mint a balatonfüredi Lóczy-barlangot, a nagyvázsonyi várat, a Veszprémi Állatkertet, vagy az örvényesi vízimalmot, Zánkát, a Kőtengert. De a kötet végén ötletadó módon fotókon osztja meg a nevezetességeket, látnivalókat, és mindemellett például a felhasznált irodalmat is közli Bartos. Akiknek bejön a Bartos Erika-féle karikafejű lények világa, azoknak vélhetően a három részesre tervezett balatoni Brúnó-sorozat is elnyeri a tetszését, akik meg eddig is viszolyogtak ezektől a történetektől, ettől is fognak, habár a gyerekeket mindez aligha érdekli, ha rajongásról van szó.

Móra, 2022, 308 oldal, 5999 Ft

 

Csohány Domitilla: Berci és a balatonfenyvesi kisvasút

A Balaton déli partjának kevésbé ismert térségét és élővilágát mutatja be a Kispöfögők mesekönyvsorozat legújabb kötete. Ez az a könyvsorozat, ami járműrajongó gyerekeknek kötelező. A Balaton partján és a sűrűn lápos, mocsaras, ingoványos Nagyberekben kisvasút Berci, az Mk-48-as. Nemcsak csodás látványban van része, de élővilágban is gazdag helyeken jár. A nagy nyári meleget a piros-sárga mozdony is nehezen viseli, majd leolvad róla a festék, de a menetszél azért hűsítő hatással van rá. E kötet két történetet mesél el, az egyikben egy palackposta sztoriját ismerhetjük meg,  mely során a mozdonyok egy pocoknak segítenek, hogy el tudjon jutni Tihanyba egy ürgeesküvőre. Míg a másikban egy vélhetően illegálisan lerakott szemétkupac gyullad meg, melyet épp észrevesz Berci, és társait, meg a vidék állatait segítségül hívva intézkedik. Fáradságos munkával oltják el a tüzet, de a kár hatalmas, és mint azt a mozdonyok megjegyzik, mindez egy meggondolatlan cselekedet miatt történt. Győri Zsolt illusztrációi igazán kedvesek, a szerző, Csohány Domitilla kedves meséi némi didaktikus hangnemet rejtenek afféle tanulságként. A konkrét történetek mellett apró információkat gyűjthetünk be a mesékben szereplő környékről éppúgy, mint a kisvasutakról vagy épp a vasútról, úgy általában. De a könyv külön részt szentel Nagyberek élővilágának is, és Berci barátait is közelebbről megismerhetjük. A sorozat nem titkolt célja, hogy a történetek elolvasását követően a családok együtt kiránduljanak a kisvasutak nyomvonalai mellett a hazai tájakon. Ezt a fajta kedvcsinálást a járműsztori mellett remekül abszolválják.

Beszédírók Kft., 2022, 48 oldal, 2200 Ft

 

Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt! – Malac és Liba 2.

Tóth Krisztina mesesorozatában Malac és Liba is nyaralni megy. Mivel az egész család elutazott, az állatok is kedvet kapnak, hogy világot lássanak. Hiszen az mégse járja, hogy épp ők maradjanak ki minden jóból. Így hát Malac előtúrja a zsebpénzét, és meghívja Libát a Balatonra.

“Elmegyünk a Balatonra,

bokrok között éjszakázunk,

akkor jövünk haza, hogyha

fürödtünk és mindent láttunk!”

Nem kellett sokat csomagolniuk, el is indultak, vettek a vasútállomáson jegyet maguknak, és meg sem álltak Balatonfüredig. Megérkezvén Liba vattacukrot evett, és találkozott vélt vagy valós unokatestvéreivel, a hattyúkkal, akikkel úszkált is egyet. Tapasztaltak egyet s mást a strandon – nem keltettek különösebb feltűnést –, majd a Karolina cukrászdába és az Anna Hotel felé vették az irányt. Az éjszakát végül a Jókai-villa kertjében töltötték, majd egy utolsó pancsolás után másnap hazamentek. Micsoda kis kaland volt! Tóth Krisztina bájos és humoros, még versekkel is tarkított történeteiben Malac és Liba folyton jobbnál jobb dolgokat él meg. E kötet másik elbeszélésében például sportolásba kezdenek. Hajba László rajzain nemcsak a két karakter van csodásan ábrázolva, de a hátterek, az azokat kiegészítő, sokszor viccesnek ható apróságok, meg persze az egyéb szereplők is.

Manó Könyvek, 2020, 56 oldal, 1990 Ft

 

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Igazi vakációs olvasmánynak bizonyul a játékos kincskeresés a Balatonon. Vicces és izgalmas, ahogy Kriszti és Huba, na meg vagány nagymamájuk, Töpszli néni a kalandregény során bejárja a Balaton-felvidék egy részét. A szerző magával ragadó stílusa és példás helyismerete a Káli-medencében még vonzóbbá teszi a történetet. A sztori során bejárják Révfülöpöt, a Folly Arborétumot és a Hegyestűt, megkeresik a mindszentkállai titkos lépcsőt és belesnek még Csobánc várába is. Az ifjúsági regény megfelelő hosszúságú, remek stílusú, jobb strandolvasmányt keveset lehet ajánlani a kiskamaszoknak.

Krisztinek és Hubának különféle kódokat és találós kérdéseket kell megfejtenie, hogy megtalálja a kincset. Mindeközben azonban úgy tűnik, egy valódi bűnszövetkezet is munkálkodik a Balaton-parton: pénztárcák és ékszerek tűnnek el mindenhonnan. Vajon milyen kincs várja a gyerekeket? Sikerül ezzel párhuzamosan leleplezni a tolvajokat is?

A legfontosabb mottó persze ez esetben is érvényes: az út a cél. 

Kolibri, 2019, 268 oldal, 3499 Ft

(Címlapképünkön: részlet Pikler Éva Balatoni böngésző című könyvéből)

Kedves Olvasóink! Amennyiben van klassz kortárs "balatoni" gyerekkönyv tippjük, írják meg!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk