Bartók Imre nyerte el a 2020-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

  • 2020. december 3.

Sorköz

A hatezer eurós pénzjutalommal járó elismerést a Majmom, Vergilius című kötetével érdemelte ki a szerző.

Csütörtökön, zártkörű ünnepség keretében tartották meg az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj eredményhirdetését – számolt be róla a Litera.hu. Amint azt korábban megírtuk, idén is tíz kötet került fel az elmúlt év megjelenései közül a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíj jelöltjeinek listájára.

Ez a tíz kötet esélyes az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjra

Az idén nyolcadik alkalommal adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat - írta meg szerdán a Litera. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű né­metor­szági meg­jelentetésének elősegítése.

A jelentős pénzösszeggel járó irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a ma­gyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. A mindenkori díjazott  a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra, továbbá a stuttgarti Magyar Intézetben történő bemutatkozásra is.

A gyakorlat szerint a kuratórium – Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár – először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera.hu két héttel a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Bartók Imrét  (Majmom, Vergilius; Műút-könyvek)Kemenes Henriettét (Odú; FISZ) és Korpa Tamást (A lombhullásról egy júliusi tölggyel; Kalligram).

Az idei díjazott, az 1985-ben született Bartók Imre könyvéről laudációjában többek között azt mondta Szilasi László: „Bartók Imre Majmom, Vergilius című prózaverse ott kezdődik, ahol Hermann Broch Vergilius halála című regénye véget ér – Bartók ott folytatja, ott kezdi el, ahol az előző rapszodosz abbahagyta: ez a hüpolépszisz alaphelyzete. Jan Assmann szerint »a hüpolépszisz alapelve az, hogy az igazságot még megközelíteni is csak akkor lehet, ha az ember búcsút vesz attól a rögeszmétől, hogy valaha is elölről kezdheti, ha felismeri, hogy egy már zajló diskurzusba született bele«. Bartók műve ennek a felismerésnek a tökéletes lenyomata.”

Az ösztöndíjat első alkalommal, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, 2018-ban Simon Márton, 2019-ben pedig Harag Anita nyerte el.

Figyelmébe ajánljuk