Emlékérmét adott ki az MNB Kertész Imre tiszteletére

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Sorköz

Abból az alkalomból, hogy 20 éve vette át az irodalmi Nobel-díjat.

Kertész Imre tiszteletére – irodalmi Nobel-díja átvételének 20. évfordulója alkalmából – 7500 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a számos díjjal kitüntetett író, műfordító születésének évfordulóján, kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az író nevét viselő intézet programigazgatója, Szabó Tamás az emlékérmék kibocsátása alkalmából arról beszélt, Kertész Imre a legrangosabb irodalmi díjat nem kizárólag a Sorstalanság című regényéért, hanem egész életművéért kapta a svéd akadémiától. Az író felfedezte, hogy a totalitárius diktatúrák egy tőről fakadnak, a 20. század két nagy pusztító ideológiája kollektív identitás alapján diszkriminált. Ugyanakkor Kertész Imrének köszönhető az egyéni identitás felépítésének tudománya, a felelősség és a sors visszaszerzésének képessége.

Az emlékérmékből, amelyeket Holló István iparművész tervezett, 4000–4000 darab készült. Ez a Magyar Nemzeti Bank által 2012-ben elindított, magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat hetedik darabja. Az érméken az író  jellegzetes kalapos-sálas portréja látható, a kézjegye, valamint a NOBEL-DÍJ 2002 felirat.

Az író születésének évfordulóján, október 10-én Józsefvárosban, a Tömő utca 56. alatti ház falán emléktáblát avattak Kertész Imre tiszteletére. Ahogy a jozsefvaros.hu írja, ezt már régóta tervezték, de eddig azért sem valósult meg, mert az önkormányzat el akarta bontani a házat, és úgy volt, majd az új épület falára kerülhet a tábla. Kertész Imre ellentmondásos viszonyt ápolt Józsefvárossal. Itt élt gyermekként, innen hurcolták el, ide tért vissza, és bár nem ebben az épületben született, szülőházaként tekintett rá.

 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk