Perdöntő irat került elő az új József Attila-kézirat ügyében

Sorköz

Levéltári források szerint hamis a költőnek tulajdonított kézirat elkobzási irata.

A Magyar Narancs csütörtökön megjelenő legfrissebb számában részletesen foglalkozunk a közelmúltban felbukkant, József Attilához kötött kézirattal, és újabb adalékokat közlünk hitelességével kapcsolatban.

Nemrég az antikvarium.hu oldalon árverezni kezdtek egy újonnan felbukkant, József Attilának tulajdonított, 1935. március 8-ai keltezésű, Edit címet viselő kéziratot, illetve ennek mellékleteként egy hivatalosnak látszó papírt, 1945. július 3-ai dátummal. Ez utóbbi annak lenne dokumentuma, hogy a kéziratot egy szótárral együtt, amely Arany Jánosnak tulajdonított ajándékozási bejegyzést tartalmaz, a rendőrség elkobozta Barta Istvántól, József Attila egyik barátjától.

A szótárat külön tételként ugyancsak árverezni kezdték, de a dokumentumok eredetiségét kétségbe vonó szakvélemények miatt időközben mindkét tételt visszavonták az aukcióról. (A kézirat ekkor már több mint két és fél millión, a szótár pedig négyszázezer forint fölött állt.)

Az ügy legújabb fejleménye, hogy a Magyar Narancs megkeresésére Budapest Főváros Levéltárának munkatársai kiderítették: korabeli források egyértelműen cáfolják az elkobzásról szóló papír hitelességét.

Semmiféle adat nem támasztja tehát alá József Attila kizárólag ott említett „Szép remények verses noteszé”-nek a létezését – márpedig éppen ennek a része lett volna az Edit.

Ráadásul a hamisnak bizonyult irat szerint elkobzott szótár bejegyzése („Élj boldogúl! Margitsziget, 1881. júl. 17-én”) sem Aranytól származik: fennmaradt ugyanis a költőtől egy hiteles dokumentum, amely ezt ugyancsak egyértelműen cáfolja.

A József Attilának tulajdonított kézirat a költő Számvetés című korábbi versének egyes szavait rendezi más sorrendbe, de az új szöveg nincs összhangban a költő pályaívével. Az biztos, hogy a hitelessége iránt támasztott igényeknek enyhén szólva nem tesz jót, hogy a dokumentumegyüttes két másik tagja közül a szótárban olvasható buzdítás és dátum egészen biztosan nem Arany kezétől származik (és az aláírás sem látszik hitelesnek), az elkobzási papír pedig a perdöntő levéltári irat fényében biztosan nem eredeti.

További szenzációs részletek a Magyar Narancs csütörtökön megjelenő számában. A lapra már digitálisan is előfizethet!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.