Szabó Magda regénye ihlette játszóteret építettek Debrecenben

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 2.

Sorköz

A Sziget-kék játszóteret 1,2 milliárd forintos EU-s támogatásból hozták létre.

Szabó Magda Sziget-kék című könyve ihlette a legújabb debreceni játszóteret, ami komoly komplexum lettadta hírül az RTL Klub. A korábbihoz képest nagyobb területet és új játékokat is kapott kapott a játszótér, amelyet 1,2 milliárd forintos EU-s támogatásból újítottak fel.

A játszótéren a regény csodavilágát igyekeztek megidézni, a szigetet, ahol fantasztikus masinákat, csodatévő gyógyszereket, bölcs törvényeket talál a főhős kisfiú, Valentin. Ez az a helyszín a könyvben, ahol a helyi tudósok kutatni kezdik az elixírt, amellyel megmenthetik Valentin édesanyját. Ennek sziget-kéknek kell lennie, olyan kék színűnek, ami máshol nem állítható elő.

 
Szabó Magda Sziget-kék című könyvének egy korábbi kiadása.

Az 1959-ben megjelent Sziget-kéket kritikusai az utópia műfajába sorolták, mert a regénybeli sziget olyan világmodellt ábrázol, amelyben ember és állat, tudomány és természet harmóniában létezik egymás mellett. Ma inkább már úgynevezett zöld mesének definiálnánk, amely az állatok védelmét, a fenntartható fejlődést és a humanizmust közvetíti, méghozzá olyan magától értetődő módon, ami talán a gyerekek számára a legtermészetesebb.

Ebben a mesei világban lehet most játszani a felújított debreceni játszótéren, ahol a regény több állatfigurája is megjelenik, és ahol egy ötemeletes kilátót is elhelyeztek hatalmas csúszdákkal.

(RTL Klub)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk