A legnagyobb hülye

  • Szily László
  • 1998. december 17.

Sport

A legnagyobb hülye a világon én vagyok. A csajom megint Vámos Miklóssal álmodott, mire én vettem neki egy gömb alakú mexikói lámpát meg egy színes üveg mécsestartót tizenötezerért. A második Déri Miklós magyar műlégykötő- és műlegyes halfogó bajnok, aki kedden pózolni akart egy csukával, mire nyakig belezuhant a jeges Duna-Tisza-csatornába.
A legnagyobb hülye a világon én vagyok. A csajom megint Vámos Miklóssal álmodott, mire én vettem neki egy gömb alakú mexikói lámpát meg egy színes üveg mécsestartót tizenötezerért. A második Déri Miklós magyar műlégykötő- és műlegyes halfogó bajnok, aki kedden pózolni akart egy csukával, mire nyakig belezuhant a jeges Duna-Tisza-csatornába.

A csatorna melletti Bugyi községben titok lappang. A kocsmában a pult mögötti Varia polcrendszer tetején őslényleletekre emlékeztető barnás tárgyak porosodnak. Fakárosító gomba? Tojáskrémes szendvics?

- Tessék mondani, azok mamutfogak?

- Igen, kedveském - mondta a pultos néni olyan hangon, mintha a harmadosztályú egységekben az őslénycsontok a meztelen nős poszterekhez, a műanyag tokos Fradi-zászlókhoz és a kvarchomokból sütött pogácsákhoz hasonlóan kötelező felszerelési tárgyak lennének.

- Az meg egy ősszarvasagancs?

- Igen, az - mondta, most már inkább félvállról, mert ő is azt figyelte, hogy a postás orráról a szája felé közelítő zsíros kenyérre hullik-e az orra hegyén remegő, átlátszó csepp. Gyorsan fogadást kötöttem magamban, láttam, hogy a néni is, mindketten nyertünk, diszkréten öklendeztünk egyet, aztán folytattam a kérdezősködést.

- Valódiak?

- Mindegyik!

- Honnan vannak?

Ezt nem kellett volna. A néni addig kedvesen kifejezéstelen arca egy pillanat alatt megkeményedett, és úgy tett, mintha nem hallotta volna a kérdést.

- Kilencven lesz - mondta, aztán direkt visszaadott a százasból tíz darab egyforintost, és jelentőségteljesen rámeredt egy mamutfog-dealer külsejű alkoholistára. A pasi a kijáratig követett a tekintetével.

Izgatott a titok, be is mentem az összes kocsmába a faluban, de egy Kopeczky Lajos-hasonmáson kívül nem találtam semmi érdekeset. Talán valamelyik helyi horgász tud valamit, úgyis csukázni jöttem eredetileg. A csatorna partján egy bennszülött éppen óriási vörösszárnyú keszeget tűzött a horgára. Az én emberem! A bennszülött sikeresen hátba szúrta a csalihalat, hunyorított, a keszeget lendületes, egyre gyorsuló mozdulattal áthajította a túlparti bokorba, majd a zsinórra kapásjelzőt akasztott, és ernyedten elterült egy kempingszékben. Ez még egy egész mamutot sem venne észre. Arrébb mentem inkább villantózni, de ezúttal nem volt kapásom.

Déri Miklós másnap mérhetetlen önbizalmában Huszti fotóssal együtt indult csukázni ugyanide. "Hadd legyen végre rendes illusztráció a horgászcikkhez" - mondta, amit úgy értelmeztem, hogy szerinte én nem szoktam halat fogni, ezért vérig sértve elmentem menyhalazni Csepelre, a Kvassay-zsiliphez dr. I.-vel, a kórboncnokkal.

A műlégykötő-bajnok alig dobta be az úszót, máris kapása volt, és gyorsan kifogott egy két és fél kilós csukát. Én eközben a csepeli szabadkikötő daruit bámulva megfelelő lélektani magyarázatot kerestem arra, hogy mi vezet arra egy embert, hogy ipari környezetben fagyassza magát halálra a metsző dunai szélben. Éppen egy pokolian büdös heringtörzset vágtam darabokra - "ennek biztosan nem tudnak ellenállni a menyhalak" -, amikor Déri Miklós úgy érezte, hogy nem volt elég két tekercs filmet ellőni a csukájára meg rá, és odalépett, hogy a szájbilincsre fűzött állatot tovább kínozza. Mindig sajnálni fogom, hogy nem láttam, ahogy nyakig belezuhan a vízbe.

Huszti fotósnak igazi profihoz méltóan eszébe sem jutott kimenteni az áldozatot, hanem fényképezőgépért kiáltott. Rövid kutakodás után kiderült, hogy a gép a műlégykötő mester zsebében van, valahol félvíznél. A fotóriporter ezután már hajlandó volt kihúzni a bajnokot a jeges csatornából. Déri Miklós meztelenre vetkőzött, beült a kocsiba, és elindultak.

A heringmetélés közben annyi eredménnyel járt, hogy dr. I. méterekkel elhúzódott tőlem, elcsomagolta a zalais zsömléjét (amit még boncolás közben sem), és olyan tekintetet vetett rám, mint az öregasszony az Amityville című horrorfilmben a mellébe fúródó bádoggólyára. (Akkor jött rá, hogy a Gonosz beköltözött a kakukkos órába.) Értettem a szóból, snecit húztam a horogra.

Dériék majdnem elérték Pest határát, amikor kifogyott a benzinjük, de még éppen be tudtak gurulni egy benzinkúthoz. A dermedten várakozó kamionoskurvák nem tudták mire vélni, hogy a Daewóban viháncoló meztelen fickó vigyorogva egy hatalmas döglött halat mutogat nekik.

A megfagyott bajnok régen túl lehetett a forró zuhanyon, dr. I. már másodjára mesélte el az érdekesebb eseteit, amikor váratlanul remegni kezdett a botom spiccére ragasztott világító patron. Annyira régen fogtam menyhalat, hogy alig ismertem fel a jó félkilós áldozatot. Olyan voltam, mint az az agyműtött öregúr, aki a János kórház neurológiai osztályán mellettem feküdt, amikor agyrázkódás gyanújával megfigyelés alatt tartottak. Az operáció után mindent elfelejtett, ezért keresztrejtvényfejtéssel próbálta tréningezni a memóriáját. Mindenkit megőrjített azzal, hogy reggeltől estig megfejtéseket kérdezgetett, az ápolókat meg azzal nyaggatta, hogy adják meg neki Bem apó faxszámát. Egyszer aztán bizalmasan hozzám fordult: -Öcsém, sorold fel, légy szíves, a pina részeit!

Szily László

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.