Bajnok az Ajax: Isten fiai

szerző
Pintér Anna
publikálva
1996/19. (05. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Fradi rémálmainak fôszereplôje, a magyar foci európai integrációs törekvéseinek szertefoszlatója 26. alkalommal nyerte el a holland bajnoki címet 6 ponttal a PSV Eindhoven, 20 ponttal a Feyenoord elôtt, 97-24-es gólkülönbséggel.

Az Amsterdam Football Club Ajax idegenben egy tökéletesen unalmas 0-0-át produkált a De Graffschap ellen a holland bajnokság utolsó fordulójában, de Amszterdam már egy héttel korábban ünnepelt. Két nappal azelőtt, hogy a királynô napja alkalmából április 30-án a világ legkisebb világvárosa narancssárgába öltözött, piros-fehérbe fordult az Isten Fiai (Goden zonen) tiszteletére. Múlt vasárnap az Ajax 5-1-re gyôzött a Willem II Tilburg ellen, és behozhatatlan elônyre tett szert a Philips Sport Vereniging elôtt. Kora este mintegy 100 000 szurkoló gyűlt össze a városi színház erre az alkalomra állványzattal megerôsített erkélye alatt a Leidsepleinen, ahonnan az egy korábbi ünneplés után beképzeltséggel és arroganciával vádolt Louis van Gaal most kijelentette a tömegnek, nem mondhatja, hogy ő lenne Hollandia legjobbja.

Amszterdam leghíresebb balkonja már sok ünneplést látott, de ez a mostani több okból is különleges volt: az Ajaxnak eddig valahogy sikerült nem nyernie három bajnoki címet egymás után, és ebben az évben két stadiont hagy maga mögött. Április 3-án az 1928-as Olimpiai Stadion azonnal el akart süllyedni, amikor a benne megrendezett utolsó meccsen, a Bajnokok Ligája elôdöntôjének elsô fordulójában a Panathinaikosz görög játékosai nyertek, nem pedig a görög isten. (Két héttel késôbb az athéni Olimpiai Stadionban az Ajax visszavágott, így 23 000 szurkolójuk utazhat a május 22-i döntôre a római Olimpiai Stadionba.)

A bajnoki búcsú a kellemes, de reménytelenül kicsi, divatjamúlt és sok-sok ráccsal megerôsített De Meertôl (nem messze onnan, ahol Cruyff született) már sokkal stílusosabbra sikerült. A mérkôzés kezdete elôtt az ifjabb Van Praag úr, az Ajax elnöke (a papa fia) megköszönte az F-side huligánjainak (az amszterdami B-közép), hogy olyan szépen énekeltek a meccsek alatt, mire válaszként rögtön felhangzott a vidám "zsidók lesznek bajnokok" (Joden worden kampioen) dal. Az Ajax pedig gondoskodott arról, hogy a De Meer utolsó meccsén ugyanaz legyen a végeredmény, mint 1934-ben a legelsôn: 5-1. A gyôzelem után egy barátságos rendôr a szent gyep darabjait adogatta ki a korláton túl lelkesedô szurkolóknak. Tekintettel arra, hogy mindkét stadionra a lebontás vár, még több szuvenírre lehet számítani: a királynô napi szabad piacon egy okos szurkoló kis tégladarabokat árult mint a De Meer darabjait, 25 guldenért a piros-fehér ôrültek megrendelhetik a kapu hálójának darabjait.

Az Ajax beköltözik az új Amsterdam Arenába, a futurisztikus stadionban 51 000 fedett ülôhely van és egy speciális, rossz idô vagy jó koncertek esetén 20 perc alatt bezárható tetô. Az Arena pályája alatt hatalmas parkoló, a közelében pedig vonat- és metróállomás van. Az Ajax-szurkolók nagy többsége ugyanis nem amszterdami. A stadion hivatalos megnyitója augusztus 14-én lesz, de már eddig 250 000-en látogattak el, a 45 000 szezonkártyát már a múlt nyáron mind egy szálig eladták, az 1996/1997-es szezon minden meccsén telt ház lesz.

A középpályás Edgar Davids és a hátvéd Michael Reiziger azonban már nem lesznek itt: a bajnoki címet ünneplô pezsgôzés közepette hivatalosan is bejelentették, távoznak a Milanba. Az olasz klubok és az amszterdami rendôrség szempontjából egyaránt: most wanted Patrick Kluivert marad, de amúgy sem hagyhatja el az ország területét: múlt héten az ügyész kilenc hónap börtönbüntetést kért a bíróságon a támadó ellen (ebbôl három hónap felfüggesztettet) gondatlanságból elkövetett emberölés bűntette miatt. 1995. szeptember 19-én Kluivert egy biztosítatlan, kölcsönkapott piros BMW M3 kabrióval Amsterdam-Noordban beleszállt egy parkolóból kiálló Ford Orionba, amelynek vezetôje a helyszínen meghalt. A rendôrség szerint Kluivert 105 km/h-val hajtott ott, ahol a megengedett maximális sebesség 50 km/h. Kluivert beismerte, hogy gyorsabban ment a megengedettnél, de azt állítja, 75-nél nem többel. Számos, egymásnak ellentmondó szemtanú meghallgatása és a technikai vizsgálatok eredményeinek mérlegelése után a bíróság május 14-én hozza meg döntését. A tényleges hat hónapos börtönbüntetés kiváltható 240 óra közmunkával.

Általában megbízhatatlan amszterdami források szerint feltételezhetô, hogy közmunkaként Kluivertnek néhány hónapig a Feyenoordban kell majd játszania.

Pintér Anna

Jannes Hartkamp

(Amszterdam)

 

szerző
Pintér Anna
publikálva
1996/19. (05. 09.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...