Fokhagymagyarok - Le a lilával, vörössel!

  • Sánta Mária
  • 2011. április 7.

Sport

"Eljött az ideje, hogy kimondjuk: a külföldi gyümölcsök és zöldségek megbuktak!" - buzdított első, március 9-i, Hősök terei performanszukon a Magyar Fokhagymafront Propaganda- és Ideológiai Osztályának vezetője. Úgy tűnik, mostantól gyakori látvány lesz Budapesten a hitleri egyenruhákra szembetűnően hajazó "fokhagymagyarok" menetelése a vámpírok és a külföldi hagymák ellen.

"Eljött az ideje, hogy kimondjuk: a külföldi gyümölcsök és zöldségek megbuktak!" - buzdított első, március 9-i, Hősök terei performanszukon a Magyar Fokhagymafront Propaganda- és Ideológiai Osztályának vezetője. Úgy tűnik, mostantól gyakori látvány lesz Budapesten a hitleri egyenruhákra szembetűnően hajazó "fokhagymagyarok" menetelése a vámpírok és a külföldi hagymák ellen.

*

Fekete egyenruhában, fokhagymát ábrázoló karszalaggal masírozó hangos csoport vonul át a téren dobbal és hatalmas vörös zászlókkal. Bömbivel ordítják szét amúgy is zajos saját magukat. Megállván Árpád szobra alatt vezetőjük, Langer Ármin, az ELTE filozófia-koreai szakos hallgatója így kiált: "Érezzük hatását a nyugati lila- és a keleti vöröshagymák fejünk fölötti, világméretű konspirációjának! A közélet a nyugati lilahagymák által sztárolt vámpírokkal van tele! A kínai foktalanhagymák egyre nagyobb területet hódítanak meg önző céljaiknak, az üzletekben pedig elburjánzottak az olyan nemzetidegen fűszerek, mint a curry vagy az oregánó! Aki velünk van, az nincs ellenünk!"

A Magyar Fokhagymafront idén télen alakult, s a szélsőségek értelmetlenségének szándékozik görbe tükröt mutatni. Az ötlet Lipcséből jött, ahol a Német Almák Frontja 2005-ben az ottani társadalmi-politikai helyzetre válaszul a német almák felsőbbrendűségéért kezdett el menetelni a tereken. "A két szervezet között a különbség az, hogy míg ők nyíltan szoktak politizálni, mi ettől elhatárolódunk. Az Almákat egyszer a rendőrség vízágyúval oszlatta szét, mert a felvonuló neonácik ellen élő sorfalat építettek. Mi ezt nem szeretnénk. Olyannyira apolitikusak vagyunk, hogy van Jobbik-szimpatizáns tagunk is, aki a párt radikális vonalától különíti el magát ezzel" - mondta Ármin, aki negyven hazai és külföldi képzőművészeti díjjal és két önálló kiállítással a háta mögött amatőr karikaturistaként, illusztrátorként is tevékenykedik - a 2006-os ARC-on is szerepelt egy képe.

A fokhagymagyarok első vonulásán egy "német alma" is tiszteletét tette, s beszéde után magyar fokhagymagerezdeket osztogatott a bámészkodó járókelőknek. Az emberek zöme felfigyelt a provokatív csapatra, fiatalok csatlakoztak is hozzájuk. A turisták némelyike fejet csóválva vagy véleményének hangot is adva fejezte ki rosszallását. Honfitársaink közül egy biciklis bácsika először megrökönyödve nézte a jelenetet, majd miután felvilágosították, hogy mi folyik itt, nevetve állta végig a performanszot. Két babakocsis asszony pedig odament a szervezőkhöz, mintha harcosan meg akarnák akadályozni az akciót: "Nem hasonlít maguknak ez a jel túlságosan is valamire?!" - háborogtak.

Jelenleg úgy hetvenen vannak,

de a toborzás folyamatos, legfőképp honlapjukon és a Facebookon keresztül. Egy-egy performansz harminc ember munkája.

"Németországban több városban is vonulnak, ott több mint száz ember is beöltözik egy alkalommal - kétféle résztvevő van ugyanis: a jelmezesek és a nézők" - mondja Robin May, a német front "propagandaminisztere" és "az emberek agymosója", majd - szigorúan Führerük engedélyével - hozzáteszi: "Próbálunk őszinte és büszke embereket találni, akik a jogaikért és saját hazájuk gyümölcseiért, zöldségeiért akarnak küzdeni. Örülünk, hogy a konzervatívok vannak hatalmon, és hogy nacionalista propagandájukkal és intoleranciájukkal már előkészítették a terepet a mi ideológiánknak, mely hamarosan erősebbé válik, mint az ő pártjaik."

A fokhagymások legutóbb március 15-én vonultak az Erzsébet híd pesti hídfőjénél. Hogy ennek ellenére mégis függetlenek-e a politikától, a következőt mondta Ármin: "Elhatárolódunk attól, hogy mint Fokhagymafront egy adott párt mellett vagy ellen kampányoljunk, de egy-egy kijelentésre ettől még reagálhatunk. Minden politikai formációnak vannak olyan hülye megnyilvánulásai, amiket vétek lenne nem kigúnyolni. Nem az aktuálpolitikai humor a fő csapásirány - később a Vámpírok bálja ellen is fel fogjuk emelni a hangunkat - , az csak hab a tortán."

A magyar csapat aktív támogatói és szervezői között hajléktalanoktól kezdve emberi jogi harcosokon át színházi rendezőkig mindenki megtalálható, de nagyon sok az egyetemista is. Az ELTE-ről és a Közép-európai Egyetemről is van egy-egy oktató. A felvonulók saját maguk készítik jelmezeiket, a kiadásokat adományokból fedezik. Németországban is az önkénteseknek köszönhető a csoport megléte. "Csodálatra méltó Führerünk mély bölcsességével és hatalmával igyekszik megadni mindent a Magyar Fokhagymafrontnak, hogy megnyerhessék a harcot a vámpírok és a nyugati lila-, valamint a keleti vöröshagymák ellen" - mondta Robert May, aki a magyarokat PR-stratégia felrajzolásával is segítette.

Arra a kérdésre, hogy van-e konkrét megvalósítandó tervük a masírozással, Ármin azt mondja: "Ameddig csak lehet, tüntetünk és vonulunk. Mindig, mindenkor, általánosságban akarjuk felhívni a figyelmet a gyűlöletkeltés abszurditására, ami politikai preferenciától függetlenül minkét oldalon fellelhető. Tudjuk, hogy akik a világbékét tűzik ki célul, nemigen könyvelhetnek el teljes sikert. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem lehet próbálkozni."

Figyelmébe ajánljuk