Footbag: Dekások

  • Para-Kovács Imre
  • 2001. február 8.

Sport

egy babzsákkal, ezalatt 63 326-szor rúgott bele, és ezzel a teljesítménnyel 1997 óta ő tartja az egyéni rekordot.
egy babzsákkal, ezalatt 63 326-szor rúgott bele, és ezzel a teljesítménnyel 1997 óta ő tartja az egyéni rekordot.Az egész azzal kezdődött, hogy 1971-ben dr.r Mike Marschall egy fárasztó nap után letette a szikét, és az orvosi szobában azon merengett, hogyan fogja becserkészni azt a természetes vörös ápolónőt a belgyógyászatról, közben fáradt lábfejét masszírozta, és ostobán bámult a semmibe. Lenézett a zoknijára, de semmi sem jutott eszébe, aztán lenézett megint, és arra gondolt, mi lenne, ha a levetett zoknit kitömné babbal, majd addig dekázna vele a nővérszoba ablaka alatt, míg választottja fel nem figyel rá. A terv megszületett, de a dolgot álcázni kellett a főorvos előtt, ezért magával vitt egy frissen műtött pácienst, akinek azt mondta, hogy szeretné túlzott terhelés nélkül rugalmassá tenni sérült térdét egy kísérleti módszerrel.

Rugdosni kezdték egymásnak a kitömött zoknit, és annyira belejöttek, hogy amikor a vörös hajú Helen nővérke kikönyökölt az ablakba, hogy megkérdezze, mit is csinálnak, dr. Marschall elküldte a picsába, és dekázgatott tovább.

Mi ez?

A footbag - mert a frissen műtött beteg és dr. Marschall (egyik lábán cipővel) azon nyomban így szabadalmaztatták a találmányt - hamarosan népszerű lett az Államokban, és tavaly Magyarországra is eljutott, ami szép eredmény. A dolog lényege nem változott: egy szemestakarmánnyal (lekerekített műanyag darabokkal) kitömött labdát kell a levegőben tartani, lehetőleg lábbal, de vannak már alfajok, ahol egyéb testrészeket is igénybe lehet venni. Az ötlet már csak azért is kiváló, mert például a teniszlabda nagyon pattog, a madárfióka pedig egyáltalán nem, ilyeténképpen a footbag-labda ideális azoknak, akik nem szeretnek állandóan utánaszaladni az elgurult készségnek, de egy dög rugdalását túl unalmas elfoglaltságnak tartják.

Az alapeset a consecutive, mikor is a játékos egyedül rugdos, míg a footbag netben egy másfél méteres háló fölött kell játszani a strandröplabda szabályai szerint, a freestyle-ban pedig fejjel és felsőtesttel is lehet mókázni, valamint annyian csinálják, ahánynak jólesik.

Fagybag

Az első magyar freestyler-találkozót a Trendbe hirdették meg, de az érdeklődők jelentős száma miatt kikerült a Váralja utcai focipályára, ahol így február elején dermesztő idő van, úgyhogy a sajtó képviselői gémberedetten figyelték, mit művelnek a versenyzők bemelegítés gyanánt. Nos, a footbagban többek között az a nagyszerű, hogy itt láttam először valakit sportolás közben inni és dohányozni, ráadásul korrekt nyugati parti hip-hopra, úgyhogy a rendezvénynek már az elején is erős partijellege volt, ami estére még inkább megerősödött.

A footbagnek erős lemaradása van például a gördeszkával szemben, mert itt csak a labdagyártásra startoltak rá a sportszergyártó cégek, footbag-cipőket, footbag-szatyrokat, footbag-nadrágokat még nem gyártanak, mint ahogy nincs kifejezetten footbag-punk sem. A háromezer forintos labdával tulajdonképpen megvettünk mindent, amire szükség van, csak egy minél nagyobb egyenletes felületekkel rendelkező cipőre van szükség a szakértő elmondása szerint, hogy könnyebb legyen a labdakezelés. Szervusz Szergej például kiváló esélyekkel indulhatott volna itt.

Parti pípöl

A footbaget nagyjából ugyanaz a populáció műveli, amelyik gördeszkázik, snowbordozik, vagy partikra jár, az öltözködési kultúra hasonló, bár a ruházat valamivel összefogottabb, az átlagéletkor tizensok, a lányok aránya rosszabb, mint az egészségügyi szakközépben, de jobb, mint a Fradi B-középben.

Az első percekben hökkenten szemléltem az egészet, de aztán lassacskán kibogoztam a játék szépségeit, és onnantól már csak arra kellett figyelnem, hogy az ujjam ne fagyjon bele az orromba.

A variációk száma itt is végtelen, az igazán profikat figyelve úgy tűnhet, mintha muraközi legényest táncolnának, csak közben egy labda ugrál a levegőben. Gondolom, ezért is van, hogy a zsűri a freestylereseknél nemcsak azt értékeli, hogy meddig és mennyit, hanem azt is, hogy hogyan, azaz a kivitelezés művészi értéke után is jár pontszám, mint a műkorcsolyánál, csak itt viszonylag kevesen választják a kűrhöz Brahms Magyar táncát, ami nem is túl nagy baj, ha jobban belegondolunk.

A trend

A rendezvény bázisa eközben azoknak ad helyet, akik nevezni, labdát vásárolni vagy Unicumot inni akarnak. A pincében elhelyezett létesítmény korszerű átmenet egy közüzemi büfé és egy szakszervezeti könyvtár előtere között, bár lehet, hogy csak a footbagesek miatt rejtették el az értékeket, mindenesetre a négycentes Unicum négyszáz forint, a presszókávé pedig kétszáz, amit a kerület indokol, de a kiszolgálás és a körülmények nem nagyon, ezért sem várjuk meg például a döntőt, amit a hely átrium jellegű arénájában fognak volt megrendezni az esti órákban. A győzteseknek ezúton gratulál

Para-Kovács Imre

Figyelmébe ajánljuk