Itt egy unalmas fotó a NOB új sportolói bizottságáról. Illetve várjunk csak...

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 19.

Sport

Ki az a csávó a szélén?

Beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszót. A londoni játékokon 200 méteres mellúszásban aranyérmes sportoló mellett Britta Heidemann német vívó (j1), Szeug Min Rju dél-koreai asztaliteniszező (j2), valamint Jelena Iszinbajeva orosz rúdugró (b2) került még be a testületbe – írja az MTI.

Középen az elnök, Angela Ruggiero

Középen az elnök, Angela Ruggiero

Fotó: MTI/EPA

A NOB honlapján olvasható közlemény szerint az olimpián részt vevő versenyzők által beválasztott tagok megbízatása nyolc évre szól. Gyurtáékat a riói játékok vasárnapi záróünnepségén mutatják be hivatalosan.

A NOB tájékoztatása szerint több mint 11 ezer sportolónak volt lehetősége szavazni, közülük 5185-en tették ezt meg, s 1603-an voksoltak Heidemannra, 1544-en Rjura, 1469-en Gyurtára, 1365-en pedig Iszinbajevára. A tagságért 23-an versengtek.

„Nem számítottam erre, mert én a versenyzéssel foglalkoztam, ugyanakkor óriási megtiszteltetés, hogy beválasztottak a bizottságba – nyilatkozott Gyurta a Magyar Olimpiai Bizottság Facebook-oldalán. – Meglepő volt, hogy ilyen sokan szavaztak rám, és nagyon jó érzés, hogy a következő nyolc évben NOB-tag leszek, remélem, utána is ott tudok maradni.”

A sportolók akkor válhattak jelöltekké a tagságra, ha a londoni vagy a riói olimpián versenyeztek.

A sportolói bizottság tagjai augusztus 1-jén Angela Ruggierót, az Egyesült Államok női jégkorong-válogatottjának olimpiai bajnok védőjét választották a testület elnökének, ő a riói játékok után veszi át a posztot Claudia Bokeltól.

Az Index összefoglalója szerint a sportolói bizottság feladata felügyelni, hogy a sportolók érdekei érvényesüljenek, kapcsolattartóként funkcionál a sportolók és a NOB között, illetve a közgyűlés, a végrehajtó tanács és az elnök figyelmét is felhívhatja bajos ügyekre. Tagjai szavaznak a közelgő olimpiák rendezéséért induló városok projektjeire is, így Budapest pályázata nagy támogatást kapott Gyurta beválogatásával Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben.

Ami nem hangzik túl jól.

Figyelmébe ajánljuk