Magyarok sikerei: Rögbivalóság (Magyarország-Litvánia 16-3 (félidő 0-3))

  • 1997. június 12.

Sport

A Banbury nevű angol rögbicsapatnál hagyomány, hogy minden mérkőzés után megválasztják a csapat legönzőbb játékosát. A meccset követő partin a kocsmában egy speciális, pénisz formájú serleget megtöltenek sörrel, majd a vétkes, aki nem passzolt eleget, széken állva kiissza. Első a csapatszellem.
A Banbury nevű angol rögbicsapatnál hagyomány, hogy minden mérkőzés után megválasztják a csapat legönzőbb játékosát. A meccset követő partin a kocsmában egy speciális, pénisz formájú serleget megtöltenek sörrel, majd a vétkes, aki nem passzolt eleget, széken állva kiissza. Első a csapatszellem.

Tizedik perc, támadnak a mieink, a litvánok keményen védekeznek, de meglesz a meccs - üdvözöl Knézy Jenő stílusában dr. Simon Dénes, a Battai Bulldogok játékosa, akit eredetileg a válogatott cseréi közé neveztek, de most öltönyben sörözget a lelátón. A nézőtéren további battai bulldogok, szintén sörrel; még a rögbivilág Olümposzán, az angol válogatott öltözőjében sem csinálnak titkot belőle, ha a sportolás során elvesztett ásványi sókat és mikroelemeket alkoholos oldat segítségével pótolják.

- Most miért üvöltenek a nézők? Örülnek valaminek?

- Az ellenfél nem tudta berúgni a hárompontos büntetőt, és változatlanul 0-0 az eredmény.

- Kapufán általában el szoktak szörnyedni, hogy "úúúú".

- Igen, de itt nincs litván drukker.

Tizennegyedik perc, Tatai Tamás, a válogatott centere elcsíp egy átadást, és megindul a litvánok célterülete felé, de sajnos ő az, akit rendszerint utolérnek; az egyszemélyes sprint nem az ő műfaja. A magyar csapat végigtámadja az első félidőt, de egy büntetőrúgásból a litvánok szereznek három pontot. A papírforma győzelmet ígér, előbbre vannak a világranglistán, és bizonyos szempontból a

legendás szovjet

rögbihagyományok

folytatóinak tekinthetők. A Szovjetunióban már a nagy sztálini tisztogatások idején is volt rögbibajnokság, és a szovjet csapat a Gorbi-érában még Európa-bajnokságot is nyert. A mi rögbink most valamivel kedvezőbb nemzetközi pozícióban van, mint a magyar futball, ami a rögbiszövetség 1990-es alakulását tekintve nem rossz, és ha a litvánok után esetleg megverjük Andorrát is, a 40. hely környékére ugrunk. Mindezt úgy, hogy a magyar rögbisek ingyen játszanak, míg egy átlagfocista havi háromszázezer forint alatt bele sem hajlandó rúgni a labdába. A válogatott egy része civilben a Bahnhof rendfenntartója, fut még szakács, kohómérnök, harmadéves ELTE TTK-s, fegyveres őr, bicikliszerelő, gépészmérnök, böllér, autófényező és alpolgármester. Civil foglalkozás nem állhat a rögbi útjába; a hátsó alakzat szélsője példának okáért közvélemény-kutató.

A magyar rögbi NB 1

nyolc csapatból áll, a két meghatározó gárda az Elefántok és a Bulldogok, a válogatott is rájuk épül. Érdekes színfolt a Budapest Exiles, melyben a Magyarországon dolgozó külföldiek játszanak. Kötelező megmérkőzni velük, de a végeredmény nem számít a magyar bajnokságba, az Exiles ugyanis mindig teljesen más összetételben lép pályára, ez pedig irreálissá tenné a versenyt. Ha számítana az eredmény, jelenleg a hetedik helyen állnának. Náluk játszik Neil Curie, a Johnson & Johnson magyarországi igazgatója, aki Angliában jegyzett játékos volt. A magyar fejlődést mutatja, hogy a szponzorok biztosítanak felszerelést, öltözőt, útiköltséget, és állják a "harmadik félidő" költségeit (közös dorbézolás az ellenféllel). Jut még edzőtáborra és külföldi portyákra, a világbajnoki selejtezőkre pedig repülőjegyet biztosít a nemzetközi szövetség.

Hogy a világkupa-csoportba kerüljünk, még nem aktuális, ahhoz meg kéne verni a románokat vagy az olaszokat, ami egy-két évig még a legvérmesebb jósok szerint is irreális.

A második félidőben

fokozódik a magyar nyomás, bár a litvánok meglehetősen zord képet mutatnak: a kettes a Rocky 4-ből ismert szláv vaddisznó archetípusa, csak kicsit szélesebb, mint Dolph Lundgren. A második félidő felénél Horváth György, a Biatorbágyi Elefántok sarkazója bevisz egy célt, vezetünk 5-3-ra, közben Szláva, az Elefántok tényleges és a válogatott titkos ukrán edzője egyfolytában üvölt a fiúknak, valahogy úgy, mint amikor Markos György orosz katonát parodizál. Költői pillanat, amikor a litvánok büntetőrúgáshoz jutnak: Szláva elemi erejű, csúfondáros hangon üvölt valamit a litvánnak. Sto tü gyélajes-sel indul, és kacifántos szláv átokban végződik a varég hódítás idejéből: a löveg elzúg a bal kapufa mellett.

A titkos kapitány,

Szláva, bármelyik bűnügyi tudósításban megállná a helyét mint fantomkép; sötét öltöny, napszemüveg, ingnyakmérete Pécsi Ildikó csípője plusz-mínusz két centi, egyfolytában taktikai utasításokat bömböl és a bírót gyalázza. Ha leretusálnák mellőle a pályát és a cserejátékosokat, a KBI azonnal riadókészültségbe helyezné a kommandósokat, Simon doktor szerint azonban sötét ügyek kizárva. A Biatorbágyi Elefántok edzéséből tényleg nem lehet megélni, Szlávának azonban rendes cége van. Máshol gond: az ukrán edzőfenoménnek nem kenyere a sportdiplomácia, minden bírónak és sportvezetőnek megmondja a véleményét, a játékosok azonban egyértelműen őt tartják a legjobb magyar szakembernek.

A bíró francia,

a nemzetközi megfigyelő olasz, utóbbival tegnap sikerült az udvariasság minimumánál lényegesen több viszkit elfogyasztani, ami stratégiailag mindenképpen jó jel, ráadásul az egyik partjelző magyar. Hatásfokát valamelyest rontja, hogy a másik partjelző litván, s mindketten tőlük telhető elfogultsággal lengetnek. A nemzetközi szövetségnek nincs annyi pénze, hogy plusz két embert utaztasson, de a két partjelző végeredményben közömbösíti egymást, úgyhogy gyakorlatilag korrekt bíráskodást láthatunk.

Ha van pénz,

a magyar csapatok angol turnéra indulnak, játszanak néhány barátságos edző-sörmeccset alacsonyabb osztályú csapatokkal, majd csereüdülés következik. Jelenleg is turnézik nálunk angol rögbicsapat, a jövő héten meg a Cognac nevű francia gárda érkezik. Az eredmények változók, nemrég a Battai Bulldogok megverték a skót Edinburgh csapatát 57-7-re. A fegyvertény nehezen értékelhető: a skótok sokadik ligás csapat, de ott az első négy osztály profi, és még a kilencedik osztály csapatai is három-négyszáz igazolt játékossal működnek.

Kicsi ember a rögbiben

nagy hatásfokkal dolgozhat: ha megindul a labdával, és csinál egy testcselt, a nagy hentes aligha állítja meg. Védekezéskor viszont megfelelő mentalitás esetén angol bulldog-stílusban lábra vetődve megállíthatja még a hegyomlást is.

0-3 félidőben, a végén 16-3, a magyarok a levegőbe dobálják Szlávát, de a litvánok is viszonylag vidáman fényképezkednek. Az öltözőben és a büfében magától értetődő, vad sörözésbe kezd a csapat. Néhány percre feltűnik az ausztrál nagykövet, odaát nemzeti ügy a rögbi, a nagykövetség igyekszik támogatni a magyarokat, most például némi Fosters sör érkezett a külképviseletről. Mokány termetű, latinos külsejű emberke lapátolja magába a szendvicseket,

Andorra argentin

másodedzője

Két hét múlva jönnek Magyarországra, megfigyelte az ellenfelet: a magyarok elég jók, és nagyobb darabok, mint az andorraiak, fuertes, fuertes. Szerinte nem igaz, hogy a miniállam csapata tele van álruhás franciákkal, állítása szerint csak egy van, a többit tagadja. A franciák jelenléte kulcskérdés lehet, övék a kontinens legerősebb bajnoksága, és a kontraszelektált, Andorrában játszó honosított gallok komoly játékerőt képviselnek. Andorrában generációváltás volt: a fiatal csapat tagjai még nem nőttek meg akkorára, mint az előző, a szó szoros értelmében nagy generáció. Legalábbis az andorrai kém szerint, Simon doktor és a magyar fél persze egyszerű, meccs előtti oltogatásnak minősíti a kijelentést.

- Persze, gondolom, tíz a Toulouse-ban játszik, tíz a Clermont-ban, darabja legalább száz kiló.

- Beszélgettem az olasszal, mert két hét múlva is ő lesz az ellenőr. Meggyőztem, kurvára nézze meg az útleveleket, ki francia állampolgár. A személyes kapcsolatok az egészséges gyanakvás ellenére barátságosak, az andorrai felderítő megígéri, hogy az általa készített videofelvételt a magyaroknak ajándékozza, persze csak megfelelő elemzőmunka után.

A meghirdetett

sajtótájékoztató

nem hoz tömegjeleneteket, rajzunk kívül csak a százhalombattai városi tévé és a Duna Televízió jött el. Lelovics Ottó, a rögbisek sajtósa a hatodik sör után már hozza az őszintét: elárulja, hogy ő az MSZP sajtófőnöke. Kezdünk kínosba fordulni: mit foglalkozunk annyit a Xénia Lázzal, már megint ki írta azt a cikket?! Igen?! Nem a Seres?!

Simon doktor is önfeltár: jogász, többek között az MSZP holdudvarában. Mintha azt hinnék, hogy mostantól utáljuk őket, vagy valami ilyesmi, pedig bár legalább fele ilyen erős rögbikötődése lenne a párt többi tagjának.

A bizalom légkörét

megette a fene, mindenki stresszben van, hogy valamelyikünk egy óvatlan pillanatban leleplezi a másikat. Simon doktor lazításnak elmeséli, miért nem mentek be a csapatok a szünetben az öltözőbe.

- 1888-ban az angol kupa döntőjében, amit az Oxford és egy északi bányászcsapat játszott, a szünetben az Oxford centerét ellopták az öltözőből, hogy ne tudja megnyerni a meccset. A bányászszurkolók zsákot húztak a fejére, és elvitték néhány órára. Utána elengedték, de azóta szabály: meccs szünetében a pályáról távozni nem szabad. Mi mindenesetre távoztunk, a magyar rögbiválogatott pedig hozzátartozók és további üveg sörök kíséretében lassan elindul a halászcsárdába, hogy lerendezze a litvánokkal a harmadik félidőt.

Winkler Róbert

Magyarország-Andorra világbajnoki rögbiselejtező; június 14., 18.00, Százhalombatta, Városi Sportcentrum, Vasút u. 41.

Lelovics Ottó időközben jelezte, ha a személyére vonatkozó részeket nem vesszük ki a cikkből, "baj lesz", Seres kollégát perrel fenyegette, Novák Zsófia olvasószerkesztőt pedig azzal, hogy "nagy baj lesz" - legyen.


Szoknyát Allistertől

- Az Edinburgh-val jól sikerült a parti, kegyetlenül berúgott mindenki.

- Te, az Allisterrel el akartam cserélni a skót szoknyáját.

- És?

- És el is cserélte volna, mert befizettem két gádzsira.

- És nem cserélted? A Jean-Paul Gaultier tervezte, háromszáz font.

- Az Adidas alsógatyámra akarta cserélni.

- És miért nem cseréled el?

- Hülye voltam. De úgyis megyünk még hozzájuk.

Labda: tojásdad alakú, ha nagyobb sebességgel közeledik, elkapni szinte lehetetlen. Előre csak rúgni lehet, dobni hátrafelé kell, egyébként a passz lesnek minősül.

Les: a labda vonala. Ha a játékos olyannak dobja, aki előbbre van, mint ő (és a labda), az ellenfél büntetőt rúghat.

Büntető: ha kapura rúgják, három pontot szerezhetnek vele.

Cél: a goal szót a magyar rögbisek így fordították, a rögbiben az a cél, ha a támadó csapat az ellenfél alapvonala mögé vitte a labdát - 5 pont.

Védőfelszerelés: nincs, a sisakos-vállvédős beöltözés az amerikai futballban dívik. A rögbisek legfeljebb fáslikat használnak, vagy a tolongás második sorának tagjai körbetekerik a fejüket, hogy ne törjön el a fülük, amikor a tolongásban az előző sorban álló csapattárs lába közé dugják a fejüket, és teljes erőből nekifeszülnek.


A magyar rögbi NB 1-es csapatai

Biatorbágyi Elefántok

SZVSE Battai Bátor Bulldogok

Első Szegedi Mogorva Gorillák

Dreher Esztergomi Vitézek

Nass Kecskeméti RFC

Békéscsabai Benny Bulls

Fehérvár Qualitex

NB 1-es besorolást csak az kaphat, amelyik fenntart junior (16-19 év) és kadét- (13-16 év) csapatot.

Figyelmébe ajánljuk