Nem ment el az eszük: raftingpályát építene a kormány az Alföldre

  • narancs.hu
  • 2017. december 2.

Sport

Mernek nagyot álmodni, a lényeg, hogy jó sokba kerüljön.

Sosem volt kérdés, hogy a Fidesz-kormány mer-e elég nagyot álmodni. Vízi filmstúdió Kisvárdán, olimpia 2018-ban Budapesten, stadion itt, stadion ott.

Most meg úgy hírlik: hamarosan forrásokat csoportosít át egy az Alföldön létesítendő raftingpálya – vadvízi evezést biztosító pálya – tanulmánytervének elkészítéséhez a kormányzat – értesült a hvg.hu.

Állítólag régóta dédelgetett elképzelése a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) a magyar rafting. A szervezet másfél hónappal ezelőtti konferenciáján pedig a lap értesülése szerint már megvalósítható-megvalósítandó lehetőségként vetődött fel a terv.

A kormány 80–100 milliárd forintot tervez az aktív turisztika fejlesztésére fordítani az elkövetkező években.

Ebből futja majd a magyar raftingra is. Nem gond, megépítik.

Az MKKSZ ötletéről az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztostól érdeklődött a hvg.hu. Révész Máriusz saját bevallása szerint először maga is meghökkent a felvetésen, aztán utánanézett, és úgy látja: Európa-szerte több helyen valósult már meg hasonló fejlesztés 4-6 méteres vízszintkülönbségű területeken.

A magyar raftingpályát a kiskörei víztározó mellé terveznék. Két éve ezen a területen már – egy gyengébb raftingpályának is beillő – 1300 méter hosszú, 30 bukóból álló úgynevezett hallépcsőt adtak át. E hallépcső és a kiskörei vízi erőmű között épülne ki a sportcélokra alkalmas vadvízi meder.

A beruházástól a Tisza-tó turisztikai vonzerejének javulását reméli a kormány. A lap információi szerint kétszázmilliós nagyságrendű forrást csoportosít át a közeljövőben a kormány csak a tanulmányterv elkészítéséhez. A teljes beruházás egyes becslések szerint 2–2,5 milliárd forintba kerülhetne.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk