Töréspróba: Foci-nesze

  • - winkler -
  • 1998. március 26.

Sport

Két-háromszázezer forintos havi fix alatt NB I-es futballista nem hajlandó labdába rúgni. A jobbak már félmillió táján járnak, a "sztárok" értelemszerűen még feljebb. Mi történik, ha egy sérülés miatt hirtelen mindennek vége? Nyithat-e éttermet a biztosítási pénzből a rokkant vagy legalábbis visszavonulni kényszerült sportoló?
Két-háromszázezer forintos havi fix alatt NB I-es futballista nem hajlandó labdába rúgni. A jobbak már félmillió táján járnak, a "sztárok" értelemszerűen még feljebb. Mi történik, ha egy sérülés miatt hirtelen mindennek vége? Nyithat-e éttermet a biztosítási pénzből a rokkant vagy legalábbis visszavonulni kényszerült sportoló?

Ahogy az UTE labdarúgó-szakosztályánál megtudtuk, Vébernek legalább két biztosítása van. Az egyik, ami a klub valamennyi sportolójának: Hungária Balesetbiztosítás. Ennek díját maga a klub fizeti a sportoló osztályba sorolásának megfelelően. A legalsó kaszt a diáksportolóké, aztán a nem diák, de első osztályú sportolók jönnek, legfelül a kiemeltek, a nemzetközi szintű egyéni sportolók, mint Kőbán Rita, és a labdarúgók, vízilabdázók. A megfelelő kategóriájú sportolókat aztán kockázati csoportokba osztják. Egy érdekesebb szélsőség az 1-es kockázati csoportból:

modellező vagy sakkozó

diáksportoló. A biztosítási szabályzat szerint kizárólag sportbalesetért fizet a biztosító, azzal a záradékkal, hogy megemelés és rándulás nem minősül balesetnek. Tehát a versenyzőt elgázolja a rádió-távirányítású modell, lábujjtörést szenved, ami akadályozza a további modellezésben (ezer Ft). Esetleg a sakkpartner túl agresszíven sáncol, és egy gyalog a szemébe pattan - félig megvakul, negyvenezer forint üti a markát, feltéve, hogy nincs az apró betűs részben valami kiskapu. Ezzel együtt a vázolt kategória díjtétele meglehetősen nagyvonalú, évi 2, azaz kettő forint. A csúcs anyagilag nincs túl messze a modellezőktől, a foci egyébként az ötödik kockázati csoportba tartozik, az öttusával és a lósporttal egyetemben. Ennél veszélyesebb már csak az alpinizmus, a bob, a szánkó és a sárkányrepülés, pedig egyikben sem játszanak hátvédek.

Az ún. kétegységes alapbiztosítás, amit konkrétan Véberre is kötöttek, évente 4516 forintba kerül, és a kiegészítésekkel együtt vonatkozik edzésképtelenségre is. Ennyiért ne várjon túl sokat senki, a biztosító legfeljebb néhány tízezer forintot fizet. Vébernek viszont, ahogy legtöbb kollégájának,

van privát biztosítása

is. Az egyik UTE-alkalmazott szerint Izraelben, ahonnan kölcsönjátékosként van újpesten, a többiek szerint viszont az Ahicónál. Az Ahicónál nem is tagadják a Véber-szerződést, de üzleti titokra hivatkozva nem árulnak el részleteket. Lassan kiderül, hogy az a sportoló, aki Magyarországon megsérül, duplán rosszul jár. Az Ahico sportbiztosításai csak annyiban térnek el a hagyományos baleset-biztosításoktól, hogy köthetik sportolók is, akikkel egyébként biztosítók a magas kockázat miatt nemigen foglalkoznak, egy évvel ezelőtt sportolók nem is köthettek baleset-biztosítást. Olyan biztosítás, amit a sportoló arra köthetne, hogy a sérülés miatt ne csappanjon meg a jövedelme, Magyarországon nem létezik. Balogh Gábor, az Ahico baleset-biztosítási igazgatója szerint "nincs olyan cég, amelyiknek megérné vállalni egy évi tízmilliós jövedelemkiesés pótlásának kockázatát. Mi egyébként is egy mamutcég leányvállalata vagyunk, nem rögtönözhetünk: csak olyat vállalunk, amit ki is tudunk fizetni."

Az Ahico sportolóbiztosítása, ami havi 4-5 ezer forintba kerül, érvényes az edzésekre és a meccsekre is, ami a korábbi helyzethez képest előrelépés, de a sérült labdarúgó így se nagyon kap többet, mint bármelyikünk, ha a helyi járatú buszon combnyaktörést szenvedünk. Az igazi, zsíros, valódi jövedelempótló biztosítást szakszerűen pályafutás-biztosításnak hívják, ez való arra, hogy egy balesetet követően ne apadjon nullára a sportoló jövedelme. Pályafutás-biztosítás nálunk nincs, de ha lenne, akkor Balogh Gábor szerint nagyjából a biztosítási összeg 40 százalékába kerülne; ha valaki keres havi egymilliót, és azt akarja, hogy balesete után se keressen kevesebbet, akkor fizet havi négyszázezret.

A legjobb megoldás, ha mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk Vébernek.

- winkler -

Március 21-én az UTE-Diósgyőr-mérkőzésen a lila irányító, Véber György nyílt lábtörést szenvedett a diósgyőri Nagy Sándor szabálytalan becsúszását követően. Szárkapocscsontjait azóta összecsavarozták, de a tavaszi szezonja már mindenképpen a gyógyulásra megy. Egyes szakértők szerint lehet, hogy egész futballpályafutásának vetett véget a diósgyőri hentes.

Figyelmébe ajánljuk