Este a swingereknél - "Nagyon rá lehet szokni"

  • Linder Bálint
  • 2008. május 8.

Szex

A swingerklub a partnercsere és a csoportos szex évezredes gyakorlatának intézményesült játéktere. Hat-nyolc éve a hazai helyszíneket is lelkes törzsközönség látogatja.

A swinger kifejezés nyitott szexuális életet élő vagy épp evvel próbálkozó párokra utal, akik úgy vélik, idegenekkel szeretkezni egymás szeme láttára különösen érzéki élmény.

A klub időt spórol és konfliktusoktól kímélheti meg azokat, akik hasonszőrűek társaságát keresik. Az USA-ban a klubok már negyven éve ligába tömörültek, az itthoni szcéna mintegy tízéves. Budapest három nagyobb helyet képes eltartani, és már tematikus nyaralásokat is kínálnak a pár száz fős törzsközönségnek. Egyesek a letűnt pornócsillag, Elisabeth King családias partijait tartják a legemlékezetesebb korai próbálkozásnak, az Első Magyar Swinger Klub az ezredforduló tájékán nyitotta meg kapuit a XVI. kerületben. Fő konkurense a kőbányai Dreamland, a dobogón rajtuk kívül éppen az Athéne kapaszkodott meg.

Roland Kőbányát ajánlja. A honlapon található telefonszámon bejelentkezünk, a vonal túlsó végén bársonyos női hang csak két keresztnévre kíváncsi. Szombat este van, a csütörtök mellett ez a párok igazi éjszakája, ma rajtuk kívül csak szóló lányok jöhetnek. Más napokon egyedülálló férfiakat is örömmel várnak, erről Roland lebeszél:

"Kiéhezett kanok libasorban

követnek majd mindenhová, öten fogdossák a csajodat, ahogy elkezdenétek akciózni." A páros napok sem egyformák: csütörtökönként kisebb létszámú, célratörőbb közönség jár, szombaton "diszkósabb a fíling". Tanácsadónk javaslatára este tíz után indulunk. A behemót családi ház előtt somolygó párok adják egymásnak a kilincset. Recepciós siet elénk, belépő nincs, páronként tizenkétezer forintos "hozzájárulást" kérnek. Cserébe terített asztal, korlátlan ital- és óvszerfogyasztás, a szado-mazo szobáért sem kell külön fizetni. A dress code fehérnemű, visszafogott alsóneműben próbálunk vegyülni. A bárban UV fény és félhomály, ez nem egy római kori nagyúri malackodás, de nem is a Tágra zárt szemek világa, mintha a megboldogult Beate Uhse farsangi buliján járnánk. Vonaltanga, Playboy-nyuszis, testre tapadó póló, inkább a lányok tesznek ki magukért. A társaság színes, mint egy strand közönsége: a szoláriumozott, kigyúrt srácok, pohos középkorúak, életerős idősebbek körül fiatal személyzet segédkezik. A beltér egy igyekvő panzió és egy jobb napokat látott night club elegye, az érzékiséget a láthatóvá tett testrészek mellett erotikus fotók, festmények hivatottak fokozni. A pultnál a törzsközönség csoportokba verődve fogyaszt. Egy lány beszélgetés közben határozottan megmarkolja a mellette álló férfi nemi szervét, egy enyhén kapatos, nyakkendős férfi sikamlós viccet mesélve kis híján orra bukik. A recepciós lány mindkettőnket megsimogat, majd elmondja a játékszabályokat. A klubban a szex az "arénákban"; az emeleti szobákban és az alagsorban zajlik, kizárólag kölcsönös szimpátia alapján. A "nem" tényleg nemet jelent, ha valamihez nincs kedvünk, nem szabad mentegetőzni. Nem mondják, de tudjuk, hogy aki erőszakos, kidobják, ilyen szerencsére nagyon ritkán történik. Mindenki tegeződik, ha ennél is messzebb jutunk, óvszert feltétlenül használjunk, anális szexnél is, az orálisnál meg ahogy gondoljuk. Gumit, törülközőt, higiéniai kellékeket mindenhol találunk, ügyeljünk a tisztaságra. Jobbra konyha és étkező, temérdek ennivalóval, előttünk a pompás középkori kínzókamra a durvulás híveinek, egész este üresen. Egyelőre a tágas nappaliba fészkelünk be. A párok körben a kanapén és kis asztaloknál ücsörögnek, bánatosan unatkozva vagy oldottan társalogva. A pezsgőspoharak némán koccannak össze, popzene nyomja el a projektorról vetített pornófilm hangjait, férfikezek hatalmasakat markolnak a ropis tálakból.

A klubban az alkalmi szexet, miképp az életben, gyakran előzi meg ismerkedés, amíg az egymásnak szimpatikus párok arra nem jutnak, hogy fel kéne nézni az emeletre. Ma azonban olyan az egész, mint egy átlagos házibuliban, tétova emberek fújják egymásra a füstöt. Egy mellénk telepedő harmincas páros szintén kezdő, az akadozó beszélgetésből megtudjuk, hogy elegük lett az internetes párkeresésből: "Az utolsó csepp az volt, amikor az egyik barom a háziállatokat akarta bevonni." Együtt várjuk ki az éjféli show-műsor kezdetét, egy szőke, felpumpált művésznő akrobatikus mutatványát. Ezután a közönség szétszéled, mi az alagsorban, a jakuzzinál keressük a pezsgést, de a medencében már nincs hely, hatan simogatják egymást. A szomszédban a Dreamland leghangulatosabbnak mondott része, az úgynevezett

varázsszoba

Körben pamlagok, keleties ülő- és fekvőpárnák, középen matracok - a függönycsíkokkal szegélyezett, legalább tíz férőhelyes aréna. Csak egyetlen pár "akciózik": izmos, tetovált fiatalember a pornófilmekből ismert flegmasággal kezeli négykézláb elhelyezkedett partnernőjét, a fiú eközben egyfolytában minket néz, hátha beszállunk. Két emelettel feljebb, a klub szívében kékes félhomály és szinte templomi csend, négy szoba, két kuckó és egy hinta vár. Egyetlen helyiségnek van ajtaja, a többi nyitva áll, a kibicelők így kapnak kedvet párjukhoz, egy másikhoz, netán a nagycsoportos "gabalyodáshoz". Épp hat-hét pár szeretkezik, többnyire zajtalanul, kevés mozdulattal, suttogó megfigyelők járkálnak, vagy a küszöbön cövekelnek le. Az atmoszférának három koktél után sincs jelentős szívóereje, mintha egy kísérleti erotikus film forgatásán statisztálnánk. Akik másképp éreznek, a párcserét az íratlan szabályok szerint testbeszéddel kezdeményezik. Leheverednek az üres helyekre, maguk is szeretkezni kezdenek, vagy egyből elkezdik simogatni a kinézett duó ellenkező nemű tagját - senki sem háborodik fel, ha mellét, fenekét idegen kéz kezdi felfedezni. A megszólított ilyenkor felnéz, és ha tetszik, amit lát, általában partnerével némán egyeztetve viszonozza a gesztust. Ha a válasz nem, a kezet finoman eltolják. Roland szerint a kezdőknek sem kell aggódniuk, a durva vagy rátarti visszautasítás ritka, ahhoz viszont tapasztalat kell, hogy ráérezzünk, ki(k)hez érdemes egyáltalán közeledni. Azt ellenben mindenki tudja, hogy ez a hetero férfiak világa: a klubban csak a női biszex elfogadott.

Friss szerelmesek elvétve jönnek, a változatosság keresését azonban nem lehet egyszerűen az unalom, a kihűlt vágyak számlájára írni. Van, akinek az is elég, hogy új helyen, másokkal egy légtérben szeretkezhet. Másokat az izgat (és kínoz), ha partnerüket egy vetélytárs ölelésében látják. Jó néhányan valóban ellaposodott szexuális életükbe szeretnének életet lehelni, de akadnak olyanok is, akik szikrázó kapcsolatukból próbálnak még többet kipréselni. Régi és alkalmi, stabil és instabil párkapcsolatok térnek be az utcáról, hogy a régóta dédelgetett fantáziákat megéljék - eközben saját önzetlenségük határait is átlépik. Minden a másik tudtával zajlik. Ez jelenthet közös érdeklődést és a kapcsolat gazdagításának szándékát, de azt is, hogy valaki a megunt kedvest falból cipeli magával, hogy legálisan szórakozhasson. Többször kezdeményezik férfiak, a féltékenység viszont egyforma gyakorisággal jelentkezik. Roland szerint elsősorban azoknál, "akik nem rendeltetésszerűen használják. Ez játék, nincs érzelem, nem szabad túl komolyan venni."

András és Kati ideális swinger pár: nem élnek együtt, pár éve szeretők. A klubban már minden fantáziájukat megélték a többes szexszel kapcsolatban. Bő év alatt három tucat új partnerük volt, pedig csak akkor cserélnek, ha ez mindkettőjüknek jó, a külső mellett a szimpátia és a kisugárzás is fontos. "Nagyon rá lehet szokni, volt idő, amikor hetente kétszer jöttünk. De megvannak a korlátai, és ki lehet égni. Nincs arra mód, hogy kiismerd a másik testét, öszszecsiszolódjatok, így kicsit sablonos lesz a szex" - mondja a fiú. "Andráshoz vagyok szokva, ő tud mindent a testemről. Itt nem magyarázza el az ember, hogy ezt meg azt hogy csináld, szóval nagy, ordítozós orgazmusaim nincsenek, de élvezem, pedig úgy kellett rábeszélni" - mondja Kati. Mostanában olyanokat keresnek, akikkel a privát életben is el lehet mélyíteni a viszonyt. Már csak azért is, mert az óvintézkedések és az orvosi szűrések ellenére a kockázat minden hétvégével csak nő.

A házasok ennél jóval nagyobb tétben játszanak. Zsófi és Balázs harmincas pár, két frigyből négy gyerekkel. Mindketten szigorú monogámián alapuló, hosszú távú kapcsolatokban éltek, egyéjszakás kalandjuk sose volt. Hálószobai életük nem unalmas, de éjszakánként közös, elnevetgélt fantáziálás folyik arról, milyen lehet bevonni egy harmadikat. Ezt azonban sehol sem merik pedzegetni. "Életem egyik alapvetése volt, hogy az érzelmi hűség testi hűséget követel - idézi fel Zsófi. Balázs fejében gyakran ott motoszkált, milyen lenne egy idegen nővel, Zsófi tud erről és sokat olvas a témában. - Aztán egyszer arra ébredtem, hogy nincs alapomelvárni még az oly szorosan hozzám tartozó embertől sem a fajtánktól idegen monogámiát. Arra jutottam, ha hozzásegítem őt egy másik nőhöz, még jobban fog szeretni az önzetlenségemért. A féltékenységem arra az időre vonatkozik, amit külön tölt, ha részese lehetek az élménynek, talán nem is érzem megcsalásnak. Erkölcsi kételyeim azért voltak." A pár felvillanyozódott, de félt, vizsgadrukk volt akkor is, amikor a bébiszitternek először mondták, hogy házibuliba mennek. De Zsófi

tényleg nem volt féltékeny,

amikor cseréltek. Balázs szerint az egész szabályos tűzijáték volt. "A másik férfi vágyától a feleségem még szebb lett, teljesen felhúzott. Azt gondoltam, milyen jó nő, becsuktam a szemem, és szex közben szerelmesen rá gondoltam." Szerencse vagy sem, a fantáziák mindenesetre édesebbek a valóságnál. "Nem olyan elsöprő a szex egy idegennel. Claudia Schifferbe se lehet belezúgni, ha nem látom, hogyan nevet." Így csillapodik az aggodalom is, hogy egyikük beleszeret valakibe, vagy olyat tapasztal, amit otthon nem. A lány is sokkal izgalmasabbnak képzelte, milyen egy idegennel vagy egyszerre kettővel lenni, a saját neme iránt érzett vonzalma a helyére kerül. "Néha fantáziáltam arról, hogy nőkkel vagyok. Itt rájöttem, hogy néhány gyönyörű test felizgat, de nem vagyok leszbikus." Zsófi énképe azonban fájdalmas átalakuláson ment át - amikor az este annyi vadidegennel szeretkezik, mint előtte egész életében, biztosnak hitt elvek porladtak szét a szex és az érzelmek szétválaszthatatlanságáról. "Kellett egy idő, míg újra összeraktam a képet, nagyon rossz volt." Nem segít, hogy a beavatott barátok értetlenek és fel is háborodnak. Balázs kicsit jobban jött ki a dologból. "Megtudtam, milyen lehet a szomszéd nővel - nem jobb. Viszont nem leszek frusztrált öregember. A ma kísértéseit józanabbul tudom kezelni." Sok tabu ledőlt közöttük, de vitájuk a hűségről még nem ért véget. "Ha valakit megkívánsz az életben, hívd el a klubba" - ez Zsófi utolsó szava.

Tibor és Éva kisgyermekes család, de simán vették az akadályokat, egy-egy átmulatott éjszaka után még otthon is szeretkeznek. "Nagyon stabil a kapcsolatunk, a szexuális életünk alapvetően okés, csak új dolgokra is vágytunk, szerencsére egyikünk se féltékeny típus. A klubot csak hasonló embereknek javasoljuk." Tiborékat az internetes párkeresés kudarca - kamu hirdetések, képgyűjtők, az asszony tudta nélkül kezdeményező férfiak - terelte az arénákba. A férfinak így is jó ideig kellett kapacitálnia, hogy eljöjjenek, de a hely szelleme végül Évát is átjárta, szerinte itt a nők idővel bátrabbak, kezdeményezőbbek lesznek, mint amit a társadalmi szereposztás diktál. "Azért ez a férfiaknak nagyobb dolog. Ritka, hogy nekem orgazmusom legyen." Mindenesetre ma ő is úgy készül az estékre, mint egy randevúra, amit azonban a barátok elől is mélységesen titkolnak.

A klubok az interneten pillanatok alatt fellelhetők, és a fórum is pörög, de a dolog ismertsége és társadalmi elfogadottsága alig nő. Szó sincs arról, hogy a swinger megváltoztatta volna a szexualitással kapcsolatos hazai közbeszédet - a legtöbben ugyanis egyelőre a legnagyobb titokban művelik. Vidéken is rendre nyílnak a klubok, de be is dőlnek, részben azért, mert kisvárosi közegben nagyobb az esély arra, hogy ismerősökbe botlunk.

Kettő felé a klubban a szolid mulatozás, céltalan jövés-menés állandósul, az alsóneműben vacsoráló asztaltársaságok egy falusi fogadó húsvéti békéjét sugározzák. Az emeletről időként egy-egy csatakos pár bukkan fel, hogy a zuhany alatt vagy a bárban gyűjtsön erőt. A konyhaasztalnál megismert párosnak ma nem volt szerencséje, egy törzsvendégnek számító férfi unalmában beceneveket és szakmai életrajzot mellékel mindenkihez. Elkísér még egyszer az emeletre is, láthatólag mi vagyunk az utolsó reményei, mindent megtenne, hogy négyesben legyünk, barátnője unott arccal követi. A fenti csendbe lentről csak hangfoszlányok érkeznek. Tamás, a kiábrándult klubjáró szerint ma szerencsénk volt. "Tízből kilencszer elmenekültünk a partikból. Álló cerkával nem szoktam nekiállni alkudozni, hogy ne ordítozzanak részegen, vagy csavarják lejjebb a lakodalmas karaokét, mert ennyi erővel dughatnánk a kiskunmajsai vasútállomáson is."

Veszélyes kaland

Bede Zsuzsa szexuálpszichológus rendeléseire jönnek olyan férjek, akik a swingertől remélik kifulladt házaséletük megmentését, a nőknek ez ritkán jut eszükbe, mert túl személytelennek tartják. "Veszélyes kaland, terápiás céllal nem ajánlom - mondja a szakember. - Előjöhetnek kisebb problémák, amelyeket egymást szerető emberek megoldhatnak. De mi van, ha valaki olyat tapasztal, amit nem várhat el partnerétől, viszont utána nem tud róla lemondani? Volt, hogy kiderült: a feleség nagyon is élvezi a szexet, csak épp már nem a férjével. Erre a férfiak általában egyáltalán nincsenek felkészülve! Az is megesett, hogy a nő elkezdett vonzódni alkalmi partneréhez, és kettesben akart találkozni vele." A "klubterápia" során felszínre jutó problémákból már válás is lett. A pszichológus szerint húszéves házasság után érthető, ha ilyennel kísérletezünk, ha viszont egy kapcsolat kezdetén akar valaki a klubba vinni, nyomjuk meg a vészcsengőt. "Egy szerelemben az elején a szex kétszereplős, nem fér bele egy harmadik ember. De ritka önzetlen szexuális habitus kell hozzá utána is."

Hollandia

Hollandiában a hetvenes években nyitottak az első klubok, ma tartományonként legalább egy kúriaszerű panzió vagy célszerűen átalakított iparterületi raktárcsarnok üzemel. Tamás szerint ezek inkább különleges tematikájú diszkók. "Alternatív hét végi program, ahol másodlagos a szex." A húsz és hatvan közötti közönségben másod-harmadgenerációs bevándorlók is megfordulnak, a nyolcvan-kilencven eurós belépti díjat adózó vendéglátóegységek szedik be. "Fontos különbség, hogy beszélhetsz róla a munkahelyen, elmesélheted egy vadidegennek a kocsmában, hogy tegnap voltál a klubban, egyébként biszex vagy, és kedveled az anált. Amikor itthon dolgoztam, és találkoztam a klubban egy kollégámmal, köszönni akartam, de ő elfordította a fejét."

Figyelmébe ajánljuk