rés a présen

"Nomád nemzedék"

Héra Éva, a Folklórfesztiválok Szövetségének elnöke

  • rés a présen
  • 2013. július 20.

Színház

rés a présen: Mit jelent az ön számára a folklór ma?

Héra Éva: A folklór nem más, mint a mindennapi élet szokásainak, anyagi, tárgyi és szellemi kultúrájának összessége. A magyar társadalom a XIX. század végéig paraszti társadalom volt, ezért természetes, hogy folklórként ma azt a paraszti kultúrát értelmezzük, mely a Kárpát-medence népeinek szokásrendjét, szórakozását, magatartását meghatározta.

rap: Miért volt fontos, hogy szövetségre lépjenek a folklórfesztiválok?

HÉ: Szövetségünk nem "szakmai kaszt". Az együttműködés célja, hogy minél sokszínűbben, a fesztiválok helyszíneként az egyedi vonásokat megmutatva, a helyi hagyományokra és közösségekre építve mutassuk be a hagyományt. Ha egyformának látják a folklórfesztiválokat, az sajnos a mi hibánk is! Ennek okai között egyaránt szerepel az általános műveletlenség és az évtizedek alatt kialakult hazafias sztereotípiák, melyek piros csizmácskák, árvalányhajak és múlt századi operettdíszletek között jelenítik meg a műfajt. A mi fesztiváljaink "nyitottak": a tradicionális kultúra, a világzene, a dzsessz, az iparművészet, a színház és a film képviselői egyaránt jelen vannak.

rap: Mi a személyes köze a hagyományokhoz és a fesztiválokhoz?

HÉ: A táncházasok "nomád nemzedékéhez" tartozom, a hetvenes évek azon fiataljai közé, akik újra felfedezték maguknak a folklórt, akik falura jártak, adattárakban, archívumokban ültek, hogy dallamokat, lépéseket, technikákat ismerjenek meg. Ebből lett a táncház, mely negyven éve a fiatalság egyik kedvenc szórakozása, és egyaránt jelen van a vidéki városokban vagy a budapesti romkocsmák udvaraiban, és az UNESCO a hagyományok megőrzésének legjobb módszereként tartja nyilván.

rap: Melyek lesznek az idei nyár legjelentősebb folklórfesztiváljai?

HÉ: Például a június 15-23-án Budapesten zajló nemzetközi multikulturális fesztivál, a Duna Karnevál. Mind műfaji sokszínűségében, mind résztvevői körében, mind programjaiban teljesen "egyedi". Szereplői hazai hivatásos és amatőr néptáncegyüttesek, megjelenik benne a kortárs tánc és a komolyzene is. Tizenkét ország táncosai hozzák létre közös produkciójukat Cigány karaván címmel, mely a cigány tánckultúra európai és ázsiai jellemzőit mutatja be. A Summerfest (augusztus 12-21., Százhalombatta-Ráckeve-Tököl) nemcsak azért az egyik legfontosabb fesztiválunk, mert öt kontinens húsz együttesét fogadja, hanem mert a helyi lakosság nemcsak közönsége a programoknak, hanem a szervezésben, lebonyolításban is szerepet vállal. Megkülönböztetett figyelmet szentelnek a fesztivál szervezői a sérült és fogyatékkal élő emberek bevonására is. A budapesti Mesterségek Ünnepe (augusztus 17-20.) a magyar kézműveskultúra reprezentánsa, ahol a repterek és ajándékboltok szuvenírjei és a "népiesch mütyürkék" helyett olyan használati tárgyak, vásznak, csipkék, ékszerek kaphatók, melyek mai lakás- és környezetkultúránk "trendi" darabjai. Még beszélhetnék Szekszárdról (szept. 19-22.), Gyöngyösről (aug. 5-11.), Székesfehérvárról (aug. 20-24.) vagy Sátoraljaújhelyről (aug. 16-20.), ahol nemcsak a borkínálat kitűnő, hanem a helyi népművészek és nemzetközi partnereik is egyedi kínálatot nyújtanak. A Kecskeméti Népzenei Találkozó (szept. 19-22.) pedig nemcsak a Kárpát-medence legjobb zenészeinek találkozóhelye, hanem fóruma is a kutatóknak, népzenetanároknak.

rap: Melyek azok a fiataloknak szóló, egyébként nem folklórfesztiválok, ahol jó hagyományőrző programok vannak?

HÉ: Minden jelentős nagyfesztivál programjában jelen van a folklór. A Mediawawe kitüntetett szereplői az erdélyi, kárpátaljai, Kaukázus vidéki, ázsiai parasztzenészek, az úgynevezett adatközlők és a tevékenységüket bemutató filmek. A Művészetek Völgyében önálló színpada, idéntől udvara van a Muharay Népművészeti Szövetségnek. A Szigeten Világzenei színpad, Hungarikum falu működik.

rap: Van-e a világon olyan hely, ahol példaértékűen jó folklórfesztiválok vannak még?

HÉ: Tapasztalataim szerint minden ország legnagyobb nemzeti rendezvényei a folklórfesztiválok. Alapító tagjai vagyunk a CIOFF-nak (Nemzetközi Folklór- és Népművészeti Szövetség, az UNESCO konzultatív szakmai partnere, 95 tagországgal). Nemzetközi szövetségünk reprezentatív eseménye a Folkloriada, melyet négyévenként rendeznek. Nem hagyhatom ki Mexikót, a Santa Fe International Folk Art Marketet, amely a világ legnagyobb hagyományos kézművesvására.

Figyelmébe ajánljuk